PIERNICZKI BRUKOWCE 398Miały być pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny
RAROSSA
CHATKA Z PIERNIKA 188Cieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza
RAROSSA
ZAKWAS BURACZANY 249Zakwas przygotowuje na około 5-7 dni przed gotowaniem barszczu, przyznam że jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku
RAROSSA
No i co, że barszcz z papierka 215Tegoroczny barszczyk zawdzięczamy Winiarom. Wiem, obciach na maksa, ale buraków nie miałam, zakwasu też i ratowałam się gotowcem. W zamian za to zadbałam, aby dodatek do
bastalena
Lebkuchen 195Składniki:2 szklanki mąki pszennej50 g migdałów w płatkach1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki przyprawy korzennej10 łyżek miodu lipowego100 g masłaLukier
Emcia Pichci
Pierniki 703Czy wiecie skąd się wzięły pierniki? Otóż jak się okazuje znano je już bardzo dawno temu. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIV wieku. Te najbardziej znane - z
Sajkofanka smaku
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 212Hej,hej!(; Dziś pierwszy kalendarzowy dzień zimy, której się niestety wcale nie czuje.. I chyba każdy by o białej zimie zapomniał, gdyby nie to, że
Symfonia Smaków
Karp w galarecie i jak sklarować galaretę 1098Karp - wigilijna ryba dla większości rodaków. Ma swoich miłośników i przeciwników bo nieodpowiednio przygotowana ma mulisty posmak. Ja bardzo lubię karpia smażonego w panierce, takiego zwyczajnego
Smaczna Pyza
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 194Zupa rybna chodziła za mną od dawna. Uwielbiam ryby w każdej chyba odmianie, apetyt na nie mam przeogromny niemniej muszę przyznać, że z pewnym onieśmieleniem traktuję
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort kanapkowy / Tort z chleba 268Wykorzystując wolne dni buszowałam trochę w necie w poszukiwaniu nowych, kulinarnych inspiracji. Na fan page smakuje-gotuje natknęłam się na propozycję tortu z kanapek. Wstrząsnęło
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Puszyste, naleśnikowe koreczki z wędzonym łososiem 233Sporo u mnie tych "koreczkowych" odsłon:) Lubię takie małe, zgrabne przekąski, które nie tylko pysznie smakują ale i całkiem ładnie prezentują się na stole. Też
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała