Czyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka... Składniki: 1/2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych)1 laska kiełbasy myśliwskiej300 g pieczonego lub gotowanego schabu300
Czerwień i błękitDzień dobry, W Poniedziałek Wielkanocny, nazywany La Pasquetta lub "Małą Wielkanocą", Włosi mają zwyczaj wyjeżdżać za miasto, aby wspólnie z rodziną i przyjaciółmi brać udział w
Chilli Czosnek i OliwaKochani czy schabowy musi być nudny? W żadnym wypadku nie :) By nasz kotlet nie był nudny nie bójmy się dodawać wszystkiego co lubimy- eksperymenty w
Smaki EdytyPyszne aromatyczne żeberka zamarynowane w keczupie. Użyłam keczupu śliwkowego firmy Społem Kielce. Keczup ten nadał mięsku fajny posmak śliweczki i żeberka wyszły palce lizać. Zamiast keczupu
Monia miesza i gotujeNie ma jak prosty bigosik że świeżej kapustki z młodymi dodatkami prosto z warzywniaczka. Chrupiąca marcheweczka, głowa kapuchy i cebulka oraz dużo zieleninki. Warzywka młode więc
Monia miesza i gotujeZapiekanki uwielbia chyba większość z nas. Można je przygotowywać na najróżniejsze sposoby, z najprzeróżniejszych składników. Wszystkie smakują rewelacyjnie, to chyba za sprawą zapiekanego sera
Smaczne Zdrowegodzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem
prawdziwe jedzenieCzasem przychodzi mi wielka ochota na mięso z grilla. Jako, że mieszkamy w bloku, pakuję grillowanie urządzam u teściowej w ogródku. Dzisiaj chcę podzielić się przepisem
Czerwień i błękitProsty i łatwy w wykonaniu przepis. Mięso jest soczyste i kruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80
Świat SmakuSezon na cukinię trwa więc musi być leczo. Na blogu jest już przepis na leczo z kiełbaską a teraz zapraszam na inną wersję z
Monia miesza i gotujeUpieczenie schabu by nie był suchy, jest sztuką :) Jeeli zapamiętamy parę zasad- nasz schab będzie wilgotny, kruchy, soczysty i będzie rozpływał się w ustach. Pamiętajmy
Smaki Edytytylko w sąsiedniej w Austrii, Francji ale w każdym zakątku świata. Ma wiele odmian, mimo że tradycyjna wersja jest z cielęciną, to robi się go także z się wieprzowiny, piersi kurczaka, z nadzieniem z pieczarek, szynka prosciutto. Moja dzisiejsza wersja jest z paprykową kiełbasą. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPolecam Wam pyszne klopsiki wieprzowe w domowym sosie pomidorowym ze słoików, które zrobiłam w tym roku na zimę. A klopsiki w sosie pomidorowym to jedno z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchab wieprzowy można wykorzystać na różne sposoby, po obróbce może mieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta . W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała potrawy z wieprzowiny na zamkniętą imprezę, która odbywała się w Gnieźnie w hotelu Nest z okazji otwarcia nowego skrzydła hotelu. Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWeekend spędziliśmy bardzo czynnie, bo ktoś nam podłożył świnię!!!!!!!! Na zaproszenie właściciela hotelu Nest z Gniezna w ubiegły weekend 4-6.10 uczestniczyliśmy w warsztatach z wieprzowiny. Przerabialiśmy dwie półtusze od A do Z, począwszy od rozbioru półtusz, a na podaniu gościom gotowych dań kończąc. Efekty naszej pracy, były głównym punktem programu otwarcia nowego skrzydła hotelu. Warsztaty Wielkopolskiej Grupy Blogerów Kulinarnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię