grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest składnikiem przyprawy piernikowej. Goździki są pomocne przy leczeniu infekcji oraz zapalenia, koją nerwy
Życie na widelcuDo zrobienia takich roladek zainspirował mnie przepis na stronie ' Kuchnia Broni ', jednak pozmieniałam dużo rzeczy, ułatwiając sobie pracę i dodając moje ulubione smaki :) Dwie takie roladki
My Culinary ArtPyszna, wyrazista zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą, serem i beszamelem. Przepis na tę zapiekankę znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta - dodałam od siebie kilka rzeczy, między
My Culinary ArtWołowina. Kolejny raz pragnę zachęcić Was do spożywania mięsa wołowego. W naszym kraju wciąż na stole króluje wieprzowina i drób, co wiąże się zapewne z wyższą ceną wołowiny. Pamiętajcie jednak, iż niekoniecznie cena idzie zawsze w parze z jakością. To pięknie zabarwione na czerwono mięso ma w swoim składzie mnóstwo cennych witamin z grupy B, minerałów i niezbędnych nienasyconych
Sajkofanka smakuniż owoce morza czy mniejsze kawałki mięsa. Wina są bezpieczniejsze do dłuższego marynowania mięs niż likiery, wódka czy gin. Alkohole na podstawie owoców bardzo dobrze pasują do marynowania drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, podczas gdy wódka, gin czy tequila będą idealnie pasowały do szybkiego marynowania owoców morza, ryb i niektórych kawałków drobiu. Dodawanie soków owocowych do alkoholi w marynatach pomaga rozpraszać
naRuszcieLubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany
Zapiski Młodej Żonyktórą każdy robi inaczej. Poza sztandarowymi składnikami jakimi są mięso i kapusta inne składniki, oraz ich proporcje nie są już tak oczywiste. Tym razem przygotowałam bigos myśliwski, z mieszanką wieprzowiny dziczyzny, suszonymi śliwkami, grzybami i czerwonym winem. Był pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs
Zapiski Młodej Żonyarcydzieło.Upieczone w ten sposób mięso jest niezwykle miękkie i soczyste. Sól wyciąga z niego nadmiar wody, a stosunkowo niska temperatura pieczenia powoli uwalnia niesamowity aromat. Zdziwicie się, że wieprzowina może tak smakować! Krojona na zimno dnia następnego:) Łopatka wieprzowa z glazurą jabłkową przepis zapożyczony z magazynu MojeGotowanie:) 1,5kg łopatki wieprzowej kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek tymianku
Zapiski Młodej Żonyoctem winnym, 1 łyżką oleju, cynamonem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstawiamy na 24 h lodówki. Na drugi dzień, w rondlu z grubym dnem (ja użyłam wok) obsmażamy mięso. Wieprzowinę zdejmujemy z rondla. W tym samym naczyniu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso, zalewamy winem i passatą, dodajemy goździki, liść laurowy, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy
Kredowe MenuChoć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad. Składniki : łopatka wieprzowa musztarda papryka ogórek konserwowy boczek wędzony cebula sól, pieprz 2-3 łyżki mąki margaryna i olej
Mechanik w kuchniKolejna potrawa przygotowana przez mojego Ukochanego :) Pyszna polędwiczka wieprzowa zapiekana z serem gorgonzola, zawinięta w plastry boczku, podana z puree ziemniaczanym i surówką z selera. Polecam
My Culinary Artrobię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ? Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki mąki pszennej 250 ml śmietany kwaśnej najlepiej 18 % 2 liście laurowe kilka ziaren
Na słodko lub wytrawnieŚwięta tuż tuż, więc wzięłam się za robienie pasztetu. Wyszedł naprawdę pyszny. Polecam :-) Pasztet wzięłam z TEJ strony. Pasztet domowy Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 kg wołowiny ½ kg boczku 3 średnie cebule i pokrojone w plastry 2- 3 bułki 50 g wątróbki 4 – 5 jajek sól, majeranek, 5 ziarnek ziela angielskiego 3 listki laurowe
Na słodko lub wytrawnieprzepisu wyszło mi 14 sztuk. Składniki na ciasto: 1,5 kg surowych ziemniaków 4 ziemniaki gotowane 6 – 8 łyżek mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie: 500 g wieprzowiny ( u mnie łopatka) 3 marchewki ½ selera 2 pietruszki 2 kostki rosołowe 3 listki laurowe Kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii Sól do smaku 1 jajko
Na słodko lub wytrawnieJako że jestem chora i nie wolno mi za bardzo wychodzić z łóżka, mój Ukochany przygotował dla mnie obiad - Pyszną zapiekankę makaronową z beszamelem, mięsem mielonym
My Culinary Art