wieprzowe - 2000 przepisów (strona:49/134)

Fasolka po bretońsku 164

Mój mąż uwielbia taką fasolkę, dlatego bardzo często ją robięFasolka po bretońsku SKŁADNIKI:fasola Jaś 250 gkoncentrat pomidorowy 1 słoiczekkość wieprzowa 300 gkiełbasa cienka 500 gboczek wędzony 250 gcebula 2 sztmajeranek do smakusólpieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Fasolę myjemy, moczymy dzień wcześniej.Następnego dnia, gotujemy fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.Gdy zagotuję się fasola dodajemy opłukaną kość wieprzową i dalej gotujemy.Boczek

Kuchnia Danusi
Kurczak faszerowany 279

Tak przygotowanego kurczaka,  możemy spożywać na zimno lub na ciepłoKurczak faszerowany                            

Kuchnia Danusi
Restauracja Filmowa – recenzja 184

sosie pomarańczowym (49 zł).  Kaczka była obłędna, sos do niej także był powalający. Jedynie kluski śląskie aż za bardzo rozpływały się w ustach Mój partner zamówił z kolei polędwiczki wieprzowe marynowane w ziołach, z sosem z gorgonzoli i chrupiącymi ziemniakami w rozmarynie i zielonym kalafiorem romanesco (39 zł) i muszę przyznać, że talerz został bardzo dokładnie wyczyszczony. Na koniec

karmelowy
Polędwiczki w sosie szałwiowym 186

Składniki: 700 g wieprzowych polędwiczek, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 cukinii, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 200 ml soku jabłkowego, 200 ml kremówki, 1 duże jabłko, posiekana natka pietruszki, 2 Inspiracje kulinarne Kamis- polędwiczki w sosie szałwiowym Przygotowanie:     Polędwiczki kroimy po ukosie na 1 cm plastry i lekko rozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli

Aga w kuchni
Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej. 260

Boczek, brzoskwinie i chilli, chyba jedno z najdziwniejszych połączeń, ale uwierzcie mi smakuje po prostu idealnie. Już raniej próbowałem marynować kurczaka w brzoskwiniach i smakował bardzo dobrze, ale boczek wieprzowy w brzoskwiniach i chilli jest na dużo lepszy! Zapraszam! Składniki: 1 kg boczku wieprzowego 2 brzoskwinie łyżeczka soli łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżeczka

Kuchnia Łukasza
Muszelki spod Etny 170

CONCHIGLIE RIGATE MALMA.. bo jestesmy oczywiscie nad morzem ,coz innego niz muszelki ?   I odtworzymy jedno z popularnych dan - Muszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach

Z Kuchni Do Kuchni
Lasagne al forno 204

serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka- 4 sztuki duże malutka główka

Z Kuchni Do Kuchni
Leczo z cukinią 789

dodatkiem czosnku (ok. 400-500 g) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej jakości kiełbasa Warzywa kroimy: obrane cebule w półplasterki, obrane pieczarki w ćwiartki lub plasterki, a obraną (lub nie) cukinię i wszystkie papryki w grubą (ok.1

Poezja smaku
Żeberka smażone w własnym sosie 180

Składniki : około 50 dag żeberek wieprzowych mąka do obsmażania żeberek sól, pieprz, liść laurowy cebula, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek Przygotowanie ; Umyte żeberka pokroić na małe kawałki W garnuszku zagotować około pół litra wody, dodać liść i pieprz ziarnisty Żeberka oprószyć mąką i usmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia Na końcu usmażyć pokrojoną w krążki cebulę Przełożyć usmażone żeberka

Proste Potrawy
Oliwa szałwiowa 137

Zioła wsypać do naczynia szklanego i zalać oliwą Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie, od czasu do czasu potrząsać butelką . Oliwę taką używamy do przyrządzania mięs wieprzowych , wołowych i drobiowych oraz  przyprawiania sałatek i surówek. Ma też znaczenie lecznicze i kosmetyczne

Proste Potrawy
Bliny z farszem 170

Oryginalna nazwa to bliny żmudzkie z farszem. Składniki: ciasto: 7 - 8 ziemniaków średniej wielkości 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Farsz I 20 dag gotowanego mięsa (wieprzowe lub wołowe) 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać.  Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty

Praktyczna pl
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 281

Składniki (dla 3 osób): 250 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1/4 szkl. mleka 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 duża marchewka 1 łyżka oleju 4 plasterki żółtego sera kilka łyżek wody gazowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszu natki pietruszki 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM

My Culinary Art
Kiełbasa domowa- biała 193

wszystkie przyprawy. Czosnek wyciśnięty zmieszany z solą. Ponownie dobrze wyrabiamy. Tak przygotowaną masę odkłady na ok 2 -3 godz  do lodówki.  Po tym czasie napełniamy jelita wieprzowe, lub możemy zawekować , jest również pyszne.  tak wygląda na surowo Kiełbasa w słoiku , gotowana ok. 30 min Kiełbasę wrzucamy  do wody ok. 90 stopni  i tak gotujemy

W kuchennym oknie Ewy
Domowa rolada schabowa 146

dzieło mojego męża. Ta pyszna rolada powstała dziś. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. Polecam!!! . Składniki: ok 2 kg. schabu 1 kg. mięsa mielonego ( można różne np. drobiowo-  wieprzowe) przyprawa do mięsa mielonego 2 bułki suche  2 jajka  sól , pieprz 2 ząbki czosnku czerwony Delikat  tymianek Wykonanie: Schab przekroić tak, by powstał płat. Najlepiej odkroić

W kuchennym oknie Ewy
Faszerowane warzywa 262

pyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI  1 duża cukinia (ok.700g)           lub 2 małe2 papryki czerwone1 cebula300g mięsa mielonego(u mnie wieprzowe)1 woreczek ryżusól,pieprzczerwona słodka paprykaolej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką.Odcinamy wierzchy papryk

Moje Kuchenne Rewelacje