Mazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami.W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie.Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki:1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa
kolorowotorcikowoMazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych potrzeb, wizji i sposobu dekoracji.Prezentuję mazurek owalny, taką mazurkową pisankę ;) Składniki:1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )80 dag zimnego masła0,5 szkl. cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany kwaśnejDo dekoracji
kolorowotorcikowowielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;)Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest !Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki:12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa )2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku
kolorowotorcikowoJedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej3 dag drożdży świeżych0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru2 jaja70 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPoncz:1/2 szklanki cukru3/4 szklanki wodyotarta skórka i sok z połowy cytryny50
kolorowotorcikowoprawie już! Święta Wielkanocne zbliżają się Wielkimi krokami, a co za tym idzie Wy coraz częściej zaglądacie na bloga w poszukiwaniu pomysłów na ten szczególny czas! Pomysłów nie tylko na słodkości! Dzisiaj razem z marką SEKO przygotowałam dla Was pomysł na prostą i pyszną przystawkę do świątecznego obiadu. Słone, kruche tartaletki wypełnione chrzanowym twarożkiem i genialnym śledziem, z dodatkiem pomidorów
Ostra na SłodkoCiasteczka w formie jajek śmiało możecie zrobić z Waszymi pociechami, dla nich oczywiście w wersji bez ajerkoniaku. Dzieciaki przy tym będą miały sporo frajdy i zabawy. Natomiast stół wielkanocny zyska dodatkową ozdobę
Z Hrabiną w kuchniIdealny obiad na wielkanocny stół. Pieczony schab z jajkami w aromatycznym chrzanowym sosie. Koniecznie wypróbujcie
Z Hrabiną w kuchninajczęściej używam soli) garnek ewentualnie szklanka (do mojej szybkiej metody obierania jajek, którą możecie obejrzeć we filmku na końcu wpisu) Jak obierać jajka, by ich nie uszkodzić? W okresie Wielkanocnym, ale nie tylko, każdemu z nas zależy, by ugotowane jajka ładnie prezentowały się na stole. By były idealne, bez uszkodzeń i oderwanych kawałków białka. Trzymaj się poniższych kroków
Kulinarne PrzebojeZbiór inspiracji na wielkanocne sałatki Warzywne Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z feta Wiosenna surówka – zielone gniazdo Sałatka z zielonym kalafiorem Kolorowa sałatka brokułowa Sałatka gruzińska Carpaccio z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i kozim serem Carpaccio z buraków z granatem i serem pleśniowym Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Sałatka z soczewicy z papryką
Dorota SmakujeŚwietna imprezowa przystawka lub przekąska z niezwykle aromatycznym, delikatnym łososiem, jajkiem, pachnącym, świeżym, delikatnie ostrym szczypiorkiem i wyrazistym chrzanem. Łososiowe babeczki będą również hitem wielkanocnego stołu. Składniki: 300g wędzonego łososia w plastrach 300g śmietankowego serka 2 jajka 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki tartego chrzanu 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki śmietany 30% 3 łyżki wody 1 pęczek szczypiorku 3 okrągłe plastry
Szalona Kuchnia EwelinyJeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne przekąski na zimno to zachęcam do przygotowania jajek na słono. Wystarczy wydmuszki nadziać kukurydzą, groszkiem, papryką, natką pietruszki i szynką oraz całość zalać mięsnym wywarem wraz z dodatkiem żelatyny. Prawda, że brzmi prosto? 😊 Poniższe jajka pięknie prezentuję się na talerzu i jestem przekonana, że zachwycicie nimi gości. Składniki na 10 jajek: 10 wydmuszek
Ugotowaćmasy makowej. Przepis na masę makową znajdziecie poniżej. Tarta jest prosta, ale bardzo pyszna. Idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty, żeby zawieść ją w gości lub na święta wielkanocne. Jeśli i na Waszych stołach nie może zabraknąć wypieków z makiem, to polecam Wam spróbować taką prostą tartę z masą makowa na ciemnym kakaowym spodzie. A jeśli szukacie innych przepisów
Słodkie okruszkibabeczki keksowe. Dziś polecam Wam pyszne mini keksy, czyli szybkie babeczki keksowe. Jeśli tak jak my lubicie od czasu do czasu zjeść pyszne bakaliowe ciasto lub szukacie inspiracji do wielkanocnego koszyczka, to te babeczki z pewnością będą idealne. Mini keksy dla zabieganych, dla zwolenników szybkich wypieków, dla każdego wielbiciela słodkości i bakalii. Składniki wystarczy wymieszać łyżką, chwila pieczenia i gotowe
Słodkie okruszkiJajka w sosie czosnkowo-ogórkowym. Dziś polecam Wam pyszne jajka w sosie czosnkowo-ogórkowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Takie jajka możecie śmiało podać na przyjęciu lub wielkanocnym stole, a także jako śniadanie czy kolację. Jajka można podać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Tu niezbędna będzie folia spożywcza Stella. Wspaniale zadba o świeżość Waszych potraw i zapobiegnie
Słodkie okruszkikaszą bulgur i papryką. Proste i szybkie danie. Soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich to propozycja na smaczne, aromatyczne danie, jednocześnie wyglądające bardzo apetyczne, które można przygotować na wielkanocny obiad. Bardzo często przygotowujemy na obiad piersi z kurczaka w tzw.” papirusie”, ale nie gotowym od W… tylko w „papirusie” zrobionym w domowy sposób. Smarujemy papier do pieczenia olejem lub oliwą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię