wypieki, które najbardziej kojarzą mi się z Wielkanocą. Za mazurkami nie przepadamy a dobra babka to coś pysznego. Nie powinna być zbyt sucha, ale za to pachnąca. Pomysłów na wielkanocną babkę są tysiąca - ja proponuję dzisiaj taką z marcepanem i czekoladą. Spróbujecie bo jest pyszna !Wolisz inną ? Może spodoba Ci się Babka piaskowa czekoladowa albo Baba drożdżowa ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzazagląda do Smacznej Pyzy ten wie, że jest zbiór przepisów na dania nadające się właśnie na wielkanocny stół. Lista rośnie z roku na rok i w tym nie jest inaczej. Znajdziecie tu pomysły na pyszne jajka, domowe mięsa, coś dobrego na obiad a także dużo słodkości. Może coś Wam się przyda od razu do wykorzystania albo zainspiruje do własnych
Smaczna PyzaTyle wielkanocnych przepisów wszędzie, że zaczynam mieć świętowstręt :D Na szczęście u nas w tym roku szaleństwa nie będzie. Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw żebyśmy nie musieli dojadać wszystkiego potem przez tydzień. Planuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik
Smaczna PyzaŚwięta Wielkanocne zbliżają się małymi kroczkami dlatego po raz pierwszy postanowiłam zrobić domową skórkę pomarańczową. Najwięcej pracy jest przy usunięciu białej skórki a później już idzie szybko a aromat jaki się roznosi po domu rewelacyjny :)Składniki: - 4 pomarańcze- 1 szklanka wody- 1 szklanka cukruPrzygotowanie:Pomarańcze wrzucamy na minutę do wrzątku i odcedzamy, następnie obieramy pomarańcze, oddzielamy skórkę od jej białej
Zainspirowana w kuchniKolejna propozycja na smaczne udekorowanie naszego wielkanocnego stołu, ta babka nie tylko fajnie wygląda ale również super smakuje. Składniki:- 5 jajek- 25 dag mąki- 25 dag margaryny- 25 dag cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka kakao- garść rodzynek- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowejNa lukier:- odrobina soku pomarańczowego i cukru pudruPrzygotowanie:Rodzynki sparzamy i osuszamy. Margarynę ucieramy dodając
Zainspirowana w kuchniJuż trochę czasu minęło od świąt wielkanocnych, ale dziasiaj chciałam Wam zaprezentować sernik, który gościł na moim stole właśnie w te święta :)Składniki:na ciasto- 2 i 1/2 szklanki mąki- 1/2 szklanki cukru- 1 kostka margaryny- 5 żółtek- 2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa serowa- 1 kg sera białego- 1 puszka masy kajmakowej- 1/3 szklanki cukru- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Zainspirowana w kuchniJakiś czas temu dostałam w prezencie konfiturę z płatków róży, a będąc fanką wszystkiego co słodkie do granic możliwości nie mogłam zbyt długo czekać z jej wypróbowaniem. Na wielkanocnym mazurku sprawdziła się wprost idealnie! Dzisiejsze ciasto nie wymaga też zbyt wiele wysiłku jeśli chodzi o przygotowanie, polecam jako opcja na ostatnią chwilę, kiedy goście już dzwonią do drzwi :) Spód
sama złodyczOstatnia już propozycja na tegoroczne święta wielkanocne, czyli oczywiście mój ukochany sernik. Słodki kajmak w towarzystwie lekko kwaskowatej wiśni to jedno z najbardziej dobranych zestawień smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu! Spód: 300 g ciasteczek, u mnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek
sama złodyczPozostając w tematyce sałatek dziś propozycja, która z powodzeniem uświetni wielkanocny stół! Nie tylko świeżo i kolorowo wygląda ale raczy nasze podniebienia wyjątkowym smakiem szynki parmeńskiej, prażonych ziaren słonecznika, soczystych pomidorów, intrygujących ciemnych oliwek i delikatnej mozzarelli. Pomysłem podzieliła się ze mną Iza - kreatorka dobrego smaku i estetycznej wizualizacji potraw a jednocześnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZbierałam się do ich przygotowywania od dłuższego czasu. Wreszcie ostatnie Święta Wielkanocne zdopingowały mnie do ich przetestowania. Stwierdzam, że można je serwować nie tylko od święta! Jajka marynowane w buraczkach Miałam ułatwione zadanie, bo z zimowych zapasów sięgnęłam po słoiczek z buraczkami, zamarynowanymi jesienną porą octem winnym. Teraz wystarczyło tylko wyjąć buraki z zalewy, w ich miejsce umieścić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPomysł zapakowania galaretki do skorupki po jajku zaczerpnięty z wirtualnej przestrzeni, przetestowany po raz pierwszy w Święta Wielkanocne i powielany przy okazji domowych imprez:) Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce Do ich przygotowaniapoza recepturą np.na indycze galaretki z chińszczyzną, którą dzieliłam się TUTAJ potrzebujemy wyparzone wydmuszki po jajkach. Skorupkę jajka delikatnie ostukujemy z jego szerszej strony, usuwamy jej część
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSałatka na sałacie z jajkami i tuńczykiem. To moja ulubiona wiosenna sałatka, często też gości na moim wielkanocnym stole. Dla mnie oczywiście wersja bez oliwek.składniki:3-4 garście mieszanki świeżych sałat1 puszka tuńczyka kawałki w olejupół świeżego ogórkakilka czarnych oliwek2-3 jajka Farmio ugotowane na twardo3 łyżki jogurtu1 ząbek czosnku3 łyżki oleju1 łyżeczka miodu2 łyżki soku z cytryny1
Monia miesza i gotujePyszna i wilgotna babeczka o cytrynowym aromacie w sam raz na wielkanocny stół i nie tylko. Wygląda bardzo skromnie a smakuje rewelacyjnie.składniki:120 g masła lub margaryny3/4 szklanki cukru200 g mąki2 jajka Farmioszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki jogurtu ok 5 łyżekskórka otarta z 1 cytryny3 łyżki soku z cytrynyMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas
Monia miesza i gotujeKolejna pyszna sałateczka. Tym razem z dodatkiem jajka więc idealnie pasuje również na świąteczny wielkanocny stół.składniki:1 słoiczek selera konserwowego1 puszka ananasa1 puszka czerwonej fasoli u mnie Bonduelle gotowana na parze5 jajek ugotowanych na twardo4-5 łyżek majonezuSelera osączyć z zalewy. Fasolę opłukać i osączyć. Jajka pokroić drobno. Ananasa osączyć z soku i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki
Monia miesza i gotujeJajka po szkocku, mielone z jajkiem czy jaskóczek gniazda. Nazw wiele ale postać ta sama. Jedno z najbardziej znanych dań, które gości na wielkanocnym stole.składniki:550 g mięsa mielonego z łopatki7 małych jajekolej do smażeniabułka tartasól z pieprzem Kamis6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego wbić pozostałe jajo, dodać 3 łyżki bułki tartej
Monia miesza i gotuje