wielkanocna - 5554 przepisów (strona:304/371)

Zapiekanka z ziemniakami, cukinią i łososiem 164

Zapiekanka-szybko, jednogarnkowo, pysznie. Osobiście, uwielbiam zapiekanki i wcale nie muszą ociekać roztopionym, żółtym serem. SKŁADNIKI: 4-5 średnich ziemniaków (600-700 g) 500-600 g

Kopystką po garach
Rosół wołowy 159

Od lat przyzwyczajona do smaku rosołu z kury, postanowiłam zrobić wołowy. Zrobiłam i już nie wrócę do drobiowego. Wołowy, esencjonalny ze słodka nutą pieczonej cebuli. Ugotowane

Kopystką po garach
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym 193

Gotujemy rosół wołowy, zostaje nam piękny kawał mięsa, z którym nie wiemy, co zrobić. Proponuję sos chrzanowy. SKŁADNIKI: Kawał kruchego mięsa wołowego SOS: 1/4 kostki masła

Kopystką po garach
Sos tatarski 169

Zapewne każdy z nas kupił kiedyś sos tatarski. I jak Wam smakował? Czy oprócz masy majonezowej znaleźliście coś więcej?  SKŁADNIKI: 2 ogórki konserwowe 1/2 słoiczka

Kopystką po garach
Czerwona kapusta podawana na ciepło 214

Idealna na niedzielny obiad-do wszelkich pieczeni, zrazów, roladek itd. SKŁADNIKI: Mała główka modrej kapusty Ocet (3 łyżki) Miód Kminek  ( 1 łyżeczka) Sól Kawałek smalcu

Kopystką po garach
Najlepsza marynata do wołowiny 224

Przetestowałam już różne mieszanki ziół, przyprawy itd. W jednym z programów telewizyjnych, pewien znany kucharz-pokazał,jak On marynuje wołowinę. Spróbowałam i bardzo mi zasmakowało. Mięso

Kopystką po garach
Paprykarz szczeciński 196

Kupując puszkę-nigdy nie wiesz-co tam dodali, zmielili-chyba strach się bać. A można samemu w domu przyrządzić ten smakołyk. SKŁADNIKI: 1 makrela wędzona(ok.200

Kopystką po garach
Gotowana, biała kapusta-na słodko-kwaśno 308

Nie wyobrażam sobie Świątecznego obiadu, bez takiej kapusty. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Czasami podaję ją tylko w towarzystwie poznańskich szagówek (kopytek), okraszonych skwarkami z boczku

Kopystką po garach
Zrazy 175

Zrazy=rozbite kawałki wołowiny plus ogórek kiszony, cebula, chleb i boczek. Klasyczny zraz-dla mnie jedyny, reszta to rolady. Dobrego nie należy ulepszać :) SKŁADNIKI: 8 plastrów

Kopystką po garach
Zrazy dla leniwych (bez zawijania) 355

Zrazy, moje ulubione. Smakują identycznie (a może lepiej bo można wpakować więcej "farszu") a pochłaniają 1/2 czasu mniej,niż tradycyjne. :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej Kawałki

Kopystką po garach
Niedrogi bigos 219

Polska= bigos. Każdy Polak wie, że sekretem bigosu jest dobra kapucha(kiszona, nie kwaszona) w połączeniu z dobrym "okraszeniem", plus przegryzienie się składników.  SKŁADNIKI: ok

Kopystką po garach
Soczysty schab z rozmarynem 191

Kiedyś, gdy robiłam pieczeń ze schabu-zawsze wychodził suchy. Próbowałam różnych marynat i wciąż to samo-niby dobry ale nie. Poszukałam,poszperałam i odnalazłam kilka wskazówek

Kopystką po garach
Gratin-ziemniaki po francusku 215

Pierwszy raz ten rarytas jadłam dawno,dawno temu, kiedy liczenie kalorii było mi bardziej obce,niż wiedza o np. zasadach dynamiki Newtona. Byłam zachwycona kremowym smakiem

Kopystką po garach
Szarlotka z pomarańczową bezą 193

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Kobiet, dlatego, Kochana Kobietki, pozwólmy w tym dni,żeby nasi Panowie nosili nas na rękach, obsypywali kwiatami a tak na poważnie

Kopystką po garach
Babka piaskowa, puszysta 173

Przepyszna babka, jak puszek. Jest to następny przepis pokoleniowy którym chcę się z Wami podzielić. Przepis na wykonanie w thermomix na dole Wykonanie – masło utrzeć

Kuchnia Pokoleń