Tajemnica kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie. Wyśmienity smak osiąga się minimalną ilością składników, gdyż liczy się ich jakość i smak płynący z ich połączenia. Takie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: rukola 2 gruszki 100 g sera z niebieską pleśnią garść orzechów włoskich 40 g masła sok z cytryna 1 łyżka miodu saszetka oleju Kujawskiego z
Smakowity Blog KulinarnyWprawdzie mrożony bób jest dostępny przez cały rok, jednak miłośnicy tego warzywa doskonale wiedzą, że najlepsze są młode, świeże ziarna, którymi możemy cieszyć się wyłącznie wczesnym
Smakowity Blog KulinarnyDziś nie będzie eksperymentów. Będzie prosto, klasycznie i tradycyjnie. Prezentuję zdrowy i smaczny chłodnik litewski. Idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia, jest lekki i smakuje wyśmienicie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: arbuz (około 1 kg) 1 słoik suszonych pomidorów 1 pęczek rzodkiewek pęczek natki pietruszki 1 cebula czerwona Sos: 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru
Smakowity Blog KulinarnyPizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego
Smakowity Blog KulinarnyKiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Zdrowy, pełny chrupiących warzyw, pachnący świeżymi ziołami. Chłodnik ogórkowy jest małą wariacją na temat tzatzików
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 duży batat 2 ziemniaki 2 czerwone cebule 2 białe cebule 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 główka czosnku 1 cukinia 1 bakłażan 4
Smakowity Blog KulinarnyW tej prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę
Smakowity Blog KulinarnyJesienne klimaty zawitały w mojej kuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1,5 kg pomidorów główka czosnku 2 cebule 1 litr bulionu warzywnego oliwa sól pieprz Zielony makaron: 1 duże jajko 150 ml mleka 100
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 200 g makaronu Maccheroni 1 szklanka pokrojonej w 1 cm kostkę dyni 1 szalotka 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 szklanki bulionu szczypta gałki
Smakowity Blog KulinarnyRatatouille to potrawa rodem ze słonecznej Prowansji. Jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 50 g kaszy jaglanej Gruszka 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleka roślinnego Przygotowanie: Kasze jaglaną przepłukać 3 razy zimną wodą
Czarnawisienka