wedliny domowe - 2196 przepisów (strona:126/147)

domowa kiełbasa podpiekana we własnej wędzarni 154

kiełbasa podpiekana Trzask łamanego w pół pęta wędzonej kiełbasy, jest prawdziwą muzyką dla uszu, wszystkich amatorów domowych wyrobów. Do uzyskania owego efektu, należy pod koniec wędzenia nasz specjał podpiec ( jeszcze w wędzarni). Oczywiście, nie mówimy tu o podniesieniu temperatury tak wysoko  i na tak długo ( lub obie(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem. Następnie podnosimy temperaturę w wędzarni, do 65-70 stopni na, 40-50 minut. Później zmniejszamy temperaturę, do 50-60 stopni i wędzimy przez dalsze

Miód i pieprz
własna wędzona kiełbasa paprykowa 227

nastaniem jesiennej aury, przychodzi również czas na domowe wędzonki ( przynajmniej tak dzieje się w moim domu)  Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej(...)zadymiamy i nie zamykamy wędzarni).  Jest to niezwykle ważny etap, pozwalający ciepłemu powietrzu, na osuszenie kiełbasianych jelit.  Niestety,  zwykle pomija się osadzanie, przy wędzeniu i wędliny później są, nie uwędzone a "pomazane" dymem.   Następnie zamykamy wędzarnię podnosimy temperaturę  do 45-55 stopni    i wędzimy nasze kiełbasy przez dalsze trzy, cztery godziny

Miód i pieprz
Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU 120

Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU Jabłek w tym roku wszędzie pod dostatkiem. Jest ich pełno w każdym sadzie, jak i na straganach. Przepisy na

Kuchnia na wzgórzu
wędliny z Ejszeryszek 142

regionalne smaki, produkty i ludzi, którzy je wytwarzają. W znacznym stopniu nam się to udało. Odwiedziliśmy producentów produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa: między innymi wędlin z Ejszeryszek, makowca z Ejszeryszek, mrowiska, sękacza, oraz posiadających ekskluzywny znak Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) jako jeden z dziewięciu polskich produktów Miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny. Ejszeryszki, to jak sądzę światowy(...)wszystko dopieścić, przypilnować nie spieszyć się. I to widać i czuć. Oczywiście nie mogło obyć się bez degustacji. Z zakładu przeszliśmy do znajdującego się nieopodal domu i już w domowej kuchni spróbowaliśmy wszystkich wyrobów. I teraz trzeba by napisać jak nam smakowało. Moglibyśmy tu napisać o smakach, aromatach, teksturze i takich tam innych, ale powiem tak - było pysznie, „normalnie” wszystko

królestwo garów
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 122

Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę

Ciastka - domowe słodkości
No i… Klops 160

Danie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla

mojewypiekiinietylko
Chleb pszenny, drożdżowy, na kwasie z kiszonych ogórków 194

Składniki: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 450); 250 ml kwasu z kiszonych ogórków; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do

Gospodyni Miejska
Targi Turystyczne "WYPOCZYNEK" i Toruński Festiwal Smaków 130

prostu pyszna. Nie tylko my doceniliśmy produkty Olchowego Dymku. W roku 2017 na festiwalu Smaku w Grucznie wątrobiana wędzona zdobyła tytuł Smak Roku w kategorii Przetwory mięsne i wędliny. Możemy potwierdzić ten werdykt. Wątrobiana kupiona, zjedzona, była doskonała. Tylko było jej zdecydowanie za mało. Wyróżnienia otrzymali; Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za musztardę kcyńską chrzanową. Produkowana jest dwa razy w roku przed(...)Gastronomiczno-Hotelarskich z Torunia. Brawo młodzież. Uczestnicy konkursu przygotowywali pierogi według przepisów ze starych książek kucharskich. Przed licznie zgromadzoną publicznością wystąpił z pokazem Karol Okrasa.  Pokazał, jak w domowych warunkach można wędzić. Oczywiście pokaz nie udałby się tak doskonale, gdyby nie moja pomoc ;) Gieno Mientkiewicz opowiadał oczywiście o polskich serach. Grzegorz Łapanowski opowiadał O kuchni Społecznie zaangażowanej i wyzwaniach

królestwo garów
Niedźwiedzie pesto 152

Czosnek niedźwiedzi ( Allium ursinum ), inaczej czosnek cygański lub cebula czarownic, to roślina, której właściwości odkryli już starożytni Germanie. Traktowali oni czosnek niedźwiedzi jako uniwersalny lek. Starogermańska

mojewypiekiinietylko
pizza na cienkim cieście (pyyyyszna) 292

Witam Kochani, mam nadzieję że ból głowy po imprezie Sylwestrowej już minął :D Mam też nadzieję,że dobrze się bawiliście. U mnie sylwester był nawet ok

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 171

zapobiega zawałom w przypadku schorzeń kardiologicznych. Wcale nie jest to tak łatwe do wyegzekwowania, bo prawie wszystko co jemy zawiera już w sobie naturalny sód – nie tylko pieczywo, chipsy, wędliny, ale nawet żywność nieprzetworzona, jak surowe warzywa i owoce, a także mięso czy produkty zbożowe.   Na opakowaniach kupowanych produktów, w tabelce ze składnikami odżywczymi GDA ( wskazane dzienne spożycie – Guideline(...)potas, żelazo i jod. Sól ta zeskrobywana jest ręcznie z nadmorskich klifów i skał w czasie odpływu. Przez szefów kuchni uważana za najlepszą sól morską na świecie. JAK ZROBIĆ DOMOWĄ SÓL SMAKOWĄ I DO CZEGO JEJ UŻYWAĆ? Na bazie wybranej soli morskiej możecie, tak jak ja, przygotować w domu swoje własne sole wykańczające potrawy i wynoszące je na nowy poziom

Karo in the Kitchen
Światowy Dzień Pizzy i rozwiązanie konkursu 189

Dzisiaj 9 lutego obchodzimy światowy dzień pizzy – dla wielu najsmaczniejszy dzień w roku. Pizza jest najpopularniejszą potrawą na świecie, bo codziennie sprzedawanych jest ponad

KuchniaWeDwoje.pl
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 324

My mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania