wątróbka drobiowa - 999 przepisów (strona:50/67)

Pasztet wieprzowy z grzybami 142

wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku(...)wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso i grzyby na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając brandy i doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem

królestwo garów
Wątróbka drobiowa – wątróbka gęsia z jabłkiem 128

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 700 g wątróbki gęsiej – może być inna drobiowa, tłuszcz gęsi, 3 – 4 cebule, 6 – 7 jabłek – szara reneta, sól, cukier, łyżka świeżego tymianku, konfitura z żurawiny, Wątróbkę oczyścić –usunąć błony i różne przyległości, umyć, osuszyć

królestwo garów
gulasz z żołądków drobiowych... 169

wlać do sosu, dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszać do zagotowania, podać z czym się lubi, podałam z kaszą gryczaną białą i surówką z kiszonej kapusty - podroby drobiowe typu żołądki, serca, wątróbka są bardzo lubianym w naszym składnikiem i na obiad i na przystawki..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jagnieca wątróbka w sosie z fasolą 172

Kolejna pyszna i prosta w przygotowaniu odsłona wątróbki. Aromatyczne danie jednogarnkowe świetnie komponuje się podane z pieczywem albo ryżem. Bardzo sycące. Wątróbkę można zamienić na wieprzową lub drobiową, które wyjdą po prostu mniej kruche. Składniki (4 porcje) -500 g wątróbki jagnięcej -1 puszka pieczonej fasoli w sosie pomidorowym -1 pomidor -1 mała marchew -1/4 szkl. wody lub bulionu

Zielona Kuchnia
Szybkie kanapki z pasztetem 152

jest osobom na diecie niskocholesterolowej lub niskoenergetycznej. Natomiast wątróbki to doskonałe źródło prowitaminy A potrzebnej do utrzymania zdrowej skóry oraz zabezpieczenia przed infekcjami. Pasztety drobiowe mogą być przyrządzone z mięsa kurczaka, gęsi, kaczki lub wątróbki z kurcząt. Ich delikatna kremowa konsystencja oraz delikatny smak doskonale współgrają z szeregiem dodatków. Łączenie smaków Najczęściej w sklepach spotykamy pasztety pieczone, sporządzone z mięsa

Moja smaczna kuchnia
Domowy pasztet w słoikach ( do smarowania ). 236

podniebienia i co najważniejsze są zdrowe !! Gdyby ktoś raz spróbował takich pyszności już nigdy by nie chciał jeść wędlin ze sklepu !   Składniki : 1 kg wątróbki z indyka ( może  być drobiowa ) 1 kg mięsa wieprzowego  ( karkówka, łopatka ) 1 kg słoniny 8 dkg kaszy manny 1,5 g mielonego imbiru 1,5 g mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz mleko

Przepisy i porady kulinarne
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 151

Nuże, łasuchy! Ile to razy rzuciliście okiem na takie "małe motylki" leżące tuż obok wszelkich partii kurczaka w sklepowej chłodni? Ile to razy zlekceważyliście wspaniałe podroby jak wątróbkę, serca czy tytułowe żołądki drobiowe? No właśnie, te ostatnie są w szczególności lekceważone, zbyt często . Osobiście, w ślad za mamami i babciami, dodaję zarówno żołądki i serca do rosołu, a później przekładam

Right Behind The Kitchen
Wątróbka z karmelizowanymi truskawkami i rukolą 157

powodzeniem serwowane jako drugie danie. Swoje potrawy najczęściej przygotowuję z wątróbki jagnięcej lub cielęcej, ale bez żadnego problemu w ten sposób można takze przygotować drobiową czy wieprzową. Składniki (4 porcje) -600 g wątróbki (u mnie jagnięca) -400 g truskawek -2 łyżki oleju rzepakowego -2 łyżki cukru -50 ml wody -rukola -opcjonalnie: sól i pieprz Przygotowanie Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić

Zielona Kuchnia
Wątróbka drobiowa w pomidorach 176

Dzisiaj obiad szybki, lekki i przyjemny dla wielbicieli wątróbki, a w dodatku dietetyczny . Wystarczy dosłownie kilka składników, które najczęściej mamy w domu by powstało fajne danie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Azjatycka watrobka z kurczaka 246

Dzisiaj przez jednych uwielbiana a przez innych znienawidzona wątróbka z kurczaka. Ale nie tradycyjnie ale na sposób azjatycki. Gotowi do odkrycia nowych smaków? Do przygotowania dania

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Potrawka z podrobów z warzywami 178

Dzisiaj coś dla mięsożerców, albo może powinnam napisać- dla koneserów mięsnych smaków. Podroby nie wszystkich jedzących mięso przekonują. Faktycznie, można kochać albo nienawidzić. Ja jako dziecko jadłam wątróbkę niczym za karę, nie cierpiałam żołądków, mówiąc szczerze- smak i zapach wywoływał we mnie swego rodzaju obrzydzenie. No to Was zachęciłam! Nie ma co ;) Na całe szczęście dorosłam, dorosły moje zapędy kulinarne(...)przekonać niejednego sceptyka, pod warunkiem, oczywiście, że są odpowiednio przyrządzone. Do przygotowania tego dania (ok. 5 porcji) naszykujcie: 700 g ulubionych podrobów. Ja tym razem wykorzystałam drobiowe, gdyż są delikatniejsze, 300 g wątróbki, 200 g serc, 200 g żołądków kurzych i indyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę smalec (lub olej

Pichceniomania
Relacja z warsztatów kulinarnych WINIARY z Davidem Gaboriaud 143

gotowanie, na sprzątanie, zdjęć robienie, smakowanie przygotowanych dań. W to wszystko wplątane została energia, entuzjazm, pasja i miłość do gotowania.   Przygotowaliśmy: PRZYSTAWKA – Mus z kurzej wątróbki na grzankach z użyciem BULIONU DROBIOWEGO WINIARY Bardzo delikatny, oryginalny w smaku, z dodatkiem koniaku. Podany w dwóch wersjach, z olejem zielonym oraz z konfiturą z mirabelek. ZUPA – Krem z kalafiora z palonym

Moniki Smakołyki
Wątróbka cielęca w cebuli i marchewce z groszkiem 119

groszkiem a w dodatku z ketchupem i koncentratem pomidorowym wydaje wam się dziwne - to tym bardziej polecam wam ten eksperyment. Pasują do siebie naprawdę dobrze. Oczywiście wątróbkę cielęcą można zastąpić inną, np drobiową, która jest delikatniejsza, ale nie ma aż tak wyraźnego smaku

Milion Smaków
domowy pasztet... 212

Składniki: kura wiejska z rosołu, rosół 2 szklanki, smalec 1/2 kostki, wątróbki indyka 35 dag, wątróbki kurczaka 35 dag, mielone wieprzowo-drobiowe 50 dag, cebula 2 sztuki, włoszczyzna z rosołu, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, bułka grahamka większa 1 sztuka, jajka 4 sztuki "L", tarta bułka 1 szklanka kurę wiejską z rosołu wystudzoną obrać z kości, chrząstek

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 241

czosnku w łupinach zgniecione bokiem noża -gruszka w plastry pokrojona -marchewka pokrojona na kilka kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek przekrojonych wzdłuż na ćwiartki -szklanka bulionu drobiowego -3 jajka Rozbite mięso smarujemy farszem z wątróbki, wykładamy jajka. Za pomocą sznurków zawijamy roladę. Na dnie rondla układamy liście poru, na nich umieszczamy mięso. Solimy je z góry i pieprzymy cayenne. Dodajemy

BaRepas