Bigos 247W ramach wspierania produktów lokalnych do przygotowania bigosu użyliśmy śliwki suskiej sechlońskiej i kiszonej kapusty charsznickiej. Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że
Kuchenne Wariacje
Brokuły zapiekane pod beszamelem 259Dzisiaj zapraszamy Was na prosty przepis z książki Juli Child „Gotuj z Julią” , której recenzję mogliście ostatnio przeczytać na naszym blogu Składniki: - 1 brokuł
Kuchenne Wariacje
Babka ziemniaczana 297Składniki: 750-800 g ziemniaków 75-80 g wędzonego boczku 2 jajka 3 cebule w tym jedna czerwona 1,5 łyżki mąki pszennej sól, pierz szczypta
Gaździnka warzy
Frittata ze szparagami 236Frittata ze szparagami to idealna propozycja na letnie śniadanie lub kolacje. Nie wymaga prawie żadnego wysiłku, a do jej przygotowania, oprócz jajek możemy użyć produktów, które
Pasja Smaku
Avocado Mayonnaise / Majonez z awokado 235Normal 0 21 When it comes to avocados , I can admit that I am addicted . Avocado contains oleic acid , so it lowers cholesterol and potassium contained
Kulinarna rozmowa
Zielona fasolka szparagowa na parze 219W tym tygodniu zapraszamy na przepisy z pyszną fasolką szparagową. Sezon na nią właśnie się rozpoczyna, więc trzeba się objeść na cały rok :) Nasza
Kolizje Smaków
SAŁATKA WŁOSKA 244Kiedy otrzymałam ze sklepu Lidl całą paczkę pysznych produktów z tygodnia włoskiego, wiedziałam że na pewno sałatkę włoską z nich przygotuję. Uwielbiam! Sałatkę podałam na talerzu
Z Majeczką w kuchni
Faszerowane cukinie 195"Faszerowane cukinie to doskonale danie na lekki obiad lub ciepłą kolację. Najlepiej nadają się do tego młode owoce, które nie mają jeszcze twardej skóry i
Wiem co jem
Ogórki małosolne 195„Ogórki małosolne mają tę zaletę, że szybko się je robi i już po kilku dniach można je jeść. Ale trzeba je zużyć dość szybko, bo długo
Wiem co jem
Krojone pomidory w przecierze 171„Zawsze przygotowuję na zimę sporą ilość takich słoiczków. Wykorzystuję je potem chociażby do naleśników po meksykańsku lub mintaja pod pomidorowo-ziołową kołderką . Podaję tu przepis podstawowy
Wiem co jem
Czosnek marynowany 181„Nie wiem czy to prawda, ale podobno pomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez
Wiem co jem
Kiszone ogórki 191„To jest coś czego nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Wszyscy je uwielbiamy, więc co roku robię około 40 litrowych słoików. Piwnicę mam zimną, nie ma
Wiem co jem
Sos do lasagne w słoikach 197„Cukinia wyjątkowo nam obrodziła w tym roku. Przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby. Nie mam niestety czasu by to wszystko opisać i tu dodać. Moim ostatnim
Wiem co jem
Pieczone ziemniaki z rozmarynem 211„To już ostatni przepis przygotowany w ramach zabawy kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
Wiem co jem
Leczo z cukinią do słoika 215„Dziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak
Wiem co jem