warzywa - 14856 przepisów (strona:121/991)

Pikantna zupa dyniowa 117

dyni 2 cebule 4 średnie marchewki sól, pieprz,  po 1/4 łyżeczki : chilli, gałki muszkatałowej i curry jogurt naturalny lub śmietana pestki dyni 1 l bulionu warzywnego Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażyć w rondlu na złoty kolor. Dodać warzywa i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie całość zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu. Gdy warzywa

My simple kitchen
Placki warzywne z kiełbasą 110

Tego typu placki bardzo często goszczą na moim stole. Sezon warzywny w pełnej krasie i grzechem byłoby go nie wykorzystać. Do placków wrzucam dowolne warzywa, które obecnie mam w kuchni. Tym razem główną rolę odegrały ziemniaki, cukinia i marchewka. Nie rzadko dorzucam także kawałek selera czy pora. A gdy w lodówce błąka się jeszcze kawałek wędliny lub kiełbasy, to również(...)marchewki 2 średnie cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 6-7 ziemniaków 1 kiełbasa 1 jajko 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sol, pieprz, zioła prowansalskie koperek Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy przyprawy. Odstawiamy na chwilę po czym zlewamy sok, który puściły warzywa. Następnie dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą a na końcu pokrojoną

My simple kitchen
Kalarepa do obiadu 151

Kalarepa. Warzywo które jest mało doceniane a szkoda, bo jest skarbnicą witamin. Zawiera bardzo dużo witaminy C, beta karotenu i błonnika. Jest również bogatym źródłem potasu, fosforu, jodu, miedzi, manganu, wapnia i sodu. Natomiast liście zawierają bardzo dużo żelaza. Dodatkowym walorem jest jej niska kaloryczność - w 100 g kalarepy mieści się zaledwie 27 kcal. A dzięki właściwościom moczopędnym warzywo wspiera(...)następnie w dużą kostkę. Liście oraz kalarepę wrzucamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, aby zawartość garnka była zakryta. Dodajemy sól i gotujemy na średnim ogniu aż warzywo zmięknie. Następnie przygotowujemy beszamel. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Teraz dolewamy po trochu wywaru, w którym gotowała się kalarepa i energicznie mieszamy aby nie było grudek. Dolewamy tyle wywaru

My simple kitchen
Tarta z botwinką 130

Dziś na blogu kontynuuję temat młodych warzyw, wiosna to najlepszy czas, aby się rozkoszować ich smakiem. Na tapecie będzie botwinka. Młode buraczki oczywiście najlepiej smakują w tradycyjnym chłodniku , chodniku z pieczonych buraków czy też chodniku z zakwasem buraczanym . Natomiast  dziś zapraszam na przepis na ciepło z botwiną w roli głównej, czyli będzie tarta z botwinką,  z dodatkiem sera(...)kawałki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę, dodajemy buraczki i chwilę przesmażamy. Dodajemy ocet, dusimy przez 2-3 minuty, dodajemy łodyżki i liście. Mieszamy i wyłączamy gaz. Warzywa solimy i pieprzymy. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy jajka, jogurt, gałkę i sól. Na ciasto wykładamy warzywa, polewamy je masą

Kulinarne przygody Gatity
Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) 3079

sama nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on obecnie jednym z najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego skład wchodzi głównie mielone mięso (wieprzowe, wołowe) oraz warzywa. Sekretem idealnego sosu jest jego długie gotowanie - minimum 2 godziny. Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi(...)oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy marchewkę, seler i dalej podsmażamy. Na osobnej patelni zrumieniamy drobno pokrojony boczek, a następnie dodajemy go do warzyw. Na tej samej patelni co prażyliśmy boczek rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone i obsmażamy do zbrązowienia (mięso "rozgniatamy" widelcem na jak najmniejsze kawałki). Następnie dodajemy mięso do podsmażonych warzyw, wlewamy

Słodka Strona
Sałata lodowa z serkiem bałkańskim 177

Sałatę lodową łączymy z różnymi składnikami. U mnie dzisiaj głównym składnikiem smakowym będzie serek typu bałkańskiego. Poza tym rożne świeże warzywa i sos jogurtowo - majonezowy. Pychotka. SKŁADNIKI: 1 główka sałaty lodowej 2 zielone ogórki 3 średnie pomidory 1 cebula czerwona 1 cebula szalotka 5-6 rzodkiewek 1 opakowanie serka typu bałkańskiego Na sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu(...)łyżeczce ziół: oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka musztardy WYKONANIE  Sałatę lodową myjemy, osuszamy i kroimy w duże kawałki. Warzywa płuczemy i kroimy w dużą kostkę Na dno salaterki wkładamy sałatę i mieszamy z warzywami. Na wierzch posypujemy kosatkami sera bałkańskiego. W oddzielnym naczyniu mieszamy  składniki sosu. Przed podaniem polewamy sałatę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Mini pizze bez ciasta 1671

którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja pizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo. Składniki 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy(...)serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni. Bakłażan, zwany także oberżyną, to niskokaloryczne, bogate w błonnik warzywo. Zawiera potas, wapń i magnez. Korzystnie działa na układ trawienny i obniża poziom cholesterolu. Trzeba pamiętać, że bakłażany są warzywami ciężkostrawnymi, dlatego nie powinny ich jeść dzieci, chorzy na reumatyzm

My Chcemy Jeść
Szparagi zapiekane z serem 189

Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Mają już pond 4500 tys. lat. Uprawiali je starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. W XV wieku trafiły do kuchni francuskiej, a potem powędrowały do innych europejskich krajów. W Polsce szparagi znane są od XVIII wieku.  Składniki 1 pęczek zielonych szparagów  3 - 4 plastry sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)prowansalskimi i ziarnami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 - 25 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Warto wiedzieć, że szparagi to warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze. Zawierają kwas foliowy, wspomagającą pracę nerek asparaginę, wzmacniający układ odpornościowy i korzystnie wpływający na pracę wątroby glutation. Są bogate w inulinę i błonnik, które

My Chcemy Jeść
Ale pasztet! 262

zamienić na żurawinową, morelową lub wiśniową. Co tylko sobie wymyślicie, zawsze robi się go podobnie i za każdym razem smakuje obłędnie!  Możecie wykorzystać do jego zrobienia mięso oraz warzywa z rosołu - jeśli ich nie macie, należy najpierw ... ugotować wywar mięsno - warzywny, czyli rosół. Składniki (na kwadratową formę o rozmiarach 35x12 cm) 1,5 kg mięsa drobiowego (kurczak, kurczak(...)gramów konfitury śliwkowej 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Wykorzystujemy mięso pozostałe z rosołu lub gotujemy wywar mięsno - warzywny (rosół). Po ugotowaniu mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru, odstawiamy do wystygnięcia. Wątróbkę drobiową myjemy, oczyszczamy z błon. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i czosnek siekamy, następnie

Garniec Magalie
Kurczak pieczony z warzywami 600

już wiecie mięso dominuje na moim blogu. Dzisiaj robiłam pieczone podudzia z warzywami. Były naprawdę bardzo smaczne i nie ma z tym daniem wiele pracy. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 1 cukinia 2 małe kalarepy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka kurkumy 5 łyżek oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka(...)obtoczone w zalewie. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym , przykryć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny. Cukinię umyć i pokroić w grubsze plastry, pokroić paprykę, pomidora i kalarepę. Warzywa dodać do mięsa , skropić je delikatnie olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do miękkości mięsa. kurczak pieczony z warzywami

O kuchni z uczuciem
Pulpeciki w sosie pomidorowym z bakłażanem i wędzoną papryką 194

dokładnie wymieszać i przy pomocy łyżeczki nabierać mięso i formować małe kuleczki - najlepiej wielkości mniejszego orzecha włoskiego. Mięsne kuleczki odłożyć na talerz i włożyć do lodówki na czas przesmażenia warzyw.  Cebulę drobno posiekać, seler naciowy pokroić na nieduże kawałki, a marchewkę w pół talarki.  Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przesmażyć do zeszklenia, a następnie(...)dodać posiekany seler i marchewkę. Zmniejszyć ogień i smażyć przez około 7-10 minut do zrumienienia.  Kiedy warzywa są już miękkie i ładnie zrumienione ściągamy je do garnuszka, a na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę bakłażan i przesmażamy do zrumienienia. Zrumieniony bakłażan przekładamy do garnuszka, a na patelnię wrzucamy pierwszą partię pulpecików i smażymy do ładnego zbrązowienia. Gdy już

Plate of Joy
Paprykowa marmolada 106

Zastanawiałam się nad nazwaniem tego przepisu, pomyślałam więc o marmoladce, ale z kolei zaczęłam się zastanawiać: "papryka to w końcu owoc czy warzywo?" Otóż tradycyjnie warzywami nazywamy jadalne części roślin, które nie kojarzą się ze słodyczą, bo te z kolei nazywamy owocami. Dlatego też np. pomidor kojarzy się nam mimowolnie z warzywem, jednak dla rośliny która go zrodziła jest owocem

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka chłopska w kapuście 98

czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli). Warzywa dokładnie wymieszać dodać lekko podsmażoną na maśle cebulę, przyprawić do smaku. Żaroodporne naczynie wyłożyć liśćmi kapusty, wsypać warzywa

Tradycyjna Kuchnia
Włoskie risotto na winie wytrawnym z grzybami- prosty przepis 166

wytrawnego 3 szklanki rosołu (lub warzywnego wywaru) ½ szklanki suszonych grzybów 5 dag sera żółtego- najlepiej parmezan 1 cebula ½ seler 2 marchewki 1 pietruszka Ketchup kilka kropel olej do smażenia warzyw łyżka masła Sól, pieprz Czosnek do smaku Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć razem z grzybami a następnie dusić(...)ryż go wchłonie. Następnie dolewać po chochelce bulionu ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, dolać następną chochelkę… i tak powtarzać czynność do wykorzystania całego bulionu. Gotowy ryż wymieszać z warzywami i ketchupem, doprawić do smaku , solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i wywarem grzybowym. Gorącą masę wyłożyć na półmisek i posypać startym żółtym serem

Tradycyjna Kuchnia