warzywa z kurczakiem - 2895 przepisów (strona:33/193)

Kurczak po hawajsku 281

Jedliście kiedyś karmelizowaną cebulę? W tym daniu wyszła idealna. Upiekła się z miodem i ostrą czerwoną papryką. Z kurczaka powstał sos, który idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami. 7 udek z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka Pieprz młotkowany z kolendrą Cząber Zioła prowansalskie Glazura: 4 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy(...)ziół prowansalskich Udka z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy pieprzem z kolendrą, cząbrem i ziołami prowansalskimi. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce. Obsypujemy go pokrojonymi warzywami. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy glazurę. Miód, koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną glazurą smarujemy

VioletoweKucharzenie
Sałatka warstwowa gyros-kebab 2180

Sałatka gyros czy też inaczej zwana u nas sałatką kebabową jest po kruchej sałatce z panierowanym kurczakiem i sałatce jarzynowej najczęściej poszukiwaną na blogu sałatką. Taka warstwowa sałatka Gyros. jest bardzo pożywna, ma dużo mięsa, warzyw, jest bardzo kolorowa, a przede wszystkim jest bardzo smaczna. Jest to sałatka idealna, pasuje na każdą okazję: obiad, na rodzinne spotkanie, na imprezę(...)podstawowym składnikiem jest zawsze mięso z kurczaka i kapusta pekińska, a reszta ewaluuje, za każdym razem przygotowuję ją trochę inaczej (raz ma inny sos, albo inne warzywa).Składniki na 2 miski4  piersi z kurczaka,1 op. przyprawy gyros / kebab,słoik ogórków konserwowych,2 czerwone cebule,1 sos salsa Winiary1 sos czosnkowy Winiary,1 kapusta pekińska,2 pomidorymieszanka meksykańska z puszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kurczakiem 435

już ogromnie spragnione lekkich warzywnych dań, w związku z tym, chciałybyśmy zaproponować Wam sałatkę z kurczakiem. Podstawą tego dania jest mieszanka sałat, na to dajemy ulubione, dostępne warzywa, a na końcu kurczaka (który np. został nam z wczorajszego obiadu) i ser feta. Całość polewamy ulubionym sosem. Mniam! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Ugotowany kurczak (lub usmażony) Sałata(...)Papryka Zielony groszek (inne dowolne warzywa, na które mamy ochotę :)) Ser feta Na talerzu układamy sałatę, na nią rozrzucamy zielony groszek i paprykę. Następnie nakładamy kawałki kurczaka i sera feta. Wierzch polewamy sosem pietruszkowym . Sałatkę możemy podawać z grzankami lub biagietką

Kolizje Smaków
Rosół drobiowy - ozonowanie żywności 243

jednego garnka, gotujemy kilka godzin, na koniec doprawiamy. Tyle. Ale dobry rosół to w dużej mierze zasługa dobrego mięsa i dobrych warzyw. Dzisiaj przygotowałam rosół z wody, warzyw i korpusu z kurczaka, które najpierw poddałam ozonowaniu. Pod przepisem kilka ważnych informacji o tym co to jest ozonowanie, jak wygląda, jakie ma zastosowanie i czy warto ozonować żywność. Zapraszam! połowa korpusu(...)ziela angielskiego 2 liście laurowe koperek/natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa pokroić w większe kawałki, cebulę przypiec nad palnikiem gazowym bądź na suchej patelni. Mięso z kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą, włożyć warzywa i przypieczoną cebulę, zagotować. Gdy wszystko się zagotuje, zmniejszyć ogień, zdjąć powstałe szumy, dodać liście i ziela angielskie. Gotować na małym ogniu przez kilka godzin

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kurczak po chińsku z ryżem 370

kurczaka to zapraszam w podróż do Chin na potrawkę z kurczaka. Szybkie i proste danie do zrobienia przez każdego. Składniki: - 1 woreczek ryżu - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - 1/2 opakowania warzyw mrożonych (włoszczyzna lub chińszczyzna) - 1 łyżka oliwy - przyprawy Najpierw rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę dusimy. Potem wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka

Kuchenne Wariacje
Makaron sojowy z kurczakiem i warzywami 295

przypraw orientalnych. Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 3 - 5 minut, następnie odcedzamy Na patelnię do kurczaka dodajemy kukurydzę oraz kiełki i dalej smażymy. Gdy warzywa są miękkie, a kurczak usmażony, brokuły kroimy na drobne części. Dodajemy wcześniej przygotowany makaron, przyprawiamy sosem sojowym i mieszamy. Nakładamy na talerze i jemy :) Smacznego

Taste Of My Day
Kurczak pieczony z warzywami 626

już wiecie mięso dominuje na moim blogu. Dzisiaj robiłam pieczone podudzia z warzywami. Były naprawdę bardzo smaczne i nie ma z tym daniem wiele pracy. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 1 cukinia 2 małe kalarepy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka kurkumy 5 łyżek oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka(...)grubsze plastry, pokroić paprykę, pomidora i kalarepę. Warzywa dodać do mięsa , skropić je delikatnie olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do miękkości mięsa. kurczak pieczony z warzywami

O kuchni z uczuciem
Tajine drobiowy z warzywami 156

Wiem, że tajine to wcale nie jest danie drobiowe. Ale kto powiedział, że nie można go zrobić np. z kurczaka? Do tego warzywa i mamy bardzo smaczne, zdrowe i pełne witamin danie. Nie topi się w tłuszczu, witaminy dzięki kominowi naczynia zostają w daniu. Jeśli ktoś z Was nie robił jeszcze nic w tajine, to tutaj opisałam jak należy posługiwać(...)cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 3 małe ziemniaki pieprz przyprawa d ziemniaków sól Oliwę z oliwek wlewany na dno naczynia Kurczaka myjemy i zdejmujemy skórę Marchewkę kroimy w paski (ja to robię obieraczką do warzyw) Cebulę kroimy w piórka Ziemniaki kroimy w troszkę grubsze niż marchewkę plasterki Na dno naczynia układamy pałki kurczaka Następnie obsypujemy cebulką, kładziemy ziemniaki (posypujemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chińszczyzna czyli makaron z kurczakiem 282

dzięki kropli sosu sojowego. Polecam przygotować go w swojej kuchni, mam nadzieję, że i Wam posmakuje!  Składniki : * makaron z dowolnej zupki chińskiej  * ulubione warzywa bądź pół mieszanki warzywnej mrożonej  * pierś z kurczaka * sezam , czarnuszka * 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżki oliwy z oliwek  * ulubione przyprawy  * czerwona papryka konserwowa  Przygotowanie : Mięso kroimy w paseczki, marynujemy w sosie sojowym i przyprawach. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy kurczaka. dodajemy mieszankę warzyw i dusimy do miękkości. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy do mięsa. przesmażamy razem z przyprawami. Dodajemy pokrojoną w paseczki czerwona paprykę konserwową. Całość podajemy z sezamem

Magiczne Życie Marty
Ogórkowa z kurczakiem 328

mamusinych ogórków wychodzi najlepsza! Dziś dodałam kawałki kurczaka. U mnie w domu często robimy ogórkową z ryżem. Potrzebujemy: 250 g ogórków kiszonych 1 cebula 100 g warzyw( marchew, pietruszka,seler) 1 pierś z kurczaka 4 ziemniaki 1 kostka bulionowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 20 g masła 100 g śmietany(...)wody pieprz Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w drobna kostkę. Cebulę siekamy drobno, warzywa ścieramy na tarce warzywnej. Podsmażamy na maśle. Podsmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, ziemniaki, przyprawy i kostkę bulionową. Gotujemy wszystko ok 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i śmietanę. Gotujemy jeszcze 10 min. *Zamiast ziemniaków możemy dodać białego ryżu

Olikowa kuchnia
Kurczak w szafranie z pieczonymi warzywami na obiad w ciepłych barwach jesieni 193

użyłam też szczyptę chili, mimo, że kurczak był przewidziany również dla młodocianego Syncia (a co tam niech poznaje różne smaki). Tak przyprawiony kurczak całą noc spędził w lodówce. Następnego dnia pokroiłam marchew oraz pomidory na cząstki. Warzywa wrzuciłam do rękawa do pieczenia, a na nich ułożyłam udka. Podlałam odrobiną wody. Zawiązałam z obu stron "w cukierka". Kurczak piekł się(...)Mąż. Jemu zaserwowałam z Mamowymi kopytkami. Pyszota. Danie kolorowe, pełne aromatu końca lata. Szafran (prawdziwy - mam nadzieję) nadał potrawie piękną barwę, a także fajnie podkreślił smak mięsa kurczaka. Póki sezon na warzywa w pełni, z pewnością jeszcze przygotuję w ten sposób kurczaka

Kuchnia po mojemu
Tom Kha Gai 182

przepisu, Tom Kha Gai jest wbrew pozorom bardzo prosta w wykonaniu. I ostrzegam: tylko dla miłośników bardzo ostrych smaków! ;) Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem • 0,5 l wywaru z warzyw (można zastąpić z kostki rosołowej ;> ) • 100 g grzybów słomianych (lub pieczarek, najlepiej ciemnych i małych, ale białe też mogą być) • 150g filetów z piersi kurczaka(...)ostrygowego • 1 papryczka chili   • kilkanaście gałązek grubo posiekanej kolendry Grzyby pokroić na połówki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw dodać pokrojone piersi kurczaka, grzyby, pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście cytrynowe,galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny

Kuchnia Prezydentowej
40 pomysłów na letnie obiady 183

Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli(...)semoliny z ricottą Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa z żółtą fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Grillowanie – porady 268

specyficzny smak, ale przeniesiemy je na tackę zanim zdąży wytopić dużą ilość tłuszczu. Z drugiej strony pamiętajmy, że niektóre produkty nie zawierają tłuszczu wcale lub bardzo mało – np. warzywa, filet z kurczaka czy niektóre ryby. Możemy je wówczas położyć bezpośrednio na ruszcie, ale musimy zrobić też coś dokładnie odwrotnego niż w przypadku tłustych mięs, a więc dodatkowo nawilżyć odpowiednim(...)przed szkodliwymi produktami spalania. Jak nietrudno się domyślić, marynatę stosujemy zwykle do mniej delikatnych mięs (jak karkówka i kurczak), aby przyspieszyć proces grillowania i ograniczyć negatywne efekty dłuższego przebywania produktów na ruszcie. Natomiast nie jest ona zwykle potrzebna w przypadku warzyw i większości ryb, co nie znaczy, że nigdy się nie zdarza. Przeznaczone do grillowania mięso w marynacie Marynata

Kulinarna Pokusa