warstwowa - 2236 przepisów (strona:126/150)

Cynamonowy chlebek do odrywania 326

wysmarowałam go dokładnie masłem oraz obsypałam cukrem wymieszanym z cynamonem. Prostokąt pocięłam na 4 pasy (równolegle do krótszego boku) i nałożyłam je jeden na drugi, po czym ten jeden warstwowy pas pokroiłam jeszcze na 5 części. Powstałe "kanapki" ułożyłam pionowo w keksówce (nie muszą być ułożone idealnie:) wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejne pół godziny

Kulinarny Pamiętnik
Cannelloni z serem 148

Wymieszać z roztartym twarogiem. Natkę pietruszki umyć, dokładnie osączyć i drobno posiekać. Wymieszać z farszem serowym. Dodać jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Surowe cannelloni napełnić farszem. Ułożyć warstwowo w naczyniu żaroodpornym . Pomidory z puszki zmiksować. Dodać przyprawy i 100 ml wody, zalać cannelloni. Piec pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 o C Życzę smacznego i zapraszam również

Świat Smaku
Tortilla 145

drobna kostke  Mieso przyprawiamy sola, papryka i czosnkiem  Smarzymy mieso az bedzie miekkie i rumiane  W tym samym czasie kroimy warzywa  Gotowe skladniki ukladamy warstwowo w nalesniku zlozonym ( nalesnik chwytamy od dolu i zakladamy potem boki nalesnika skladamy do siebie tak aby nachodzily i spinamy wykalaczka)  Gotowa tortille podgrzewamy w mikrofali Ciepla tortille przyprawaimy

Klaudynkowa kuchnia
Sałatka kijowska 16642

Sycąca sałatka warstwowa z tuńczyka, jajek, cebuli i żółtego sera. Składniki: 7 jajek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 cebule czerwone 100-150 g żółtego sera majonez Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Cebulę pokroić w kostkę, a tuńczyka odsączyć z zalewy. Żółty ser i żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach, a białka - o dużych oczkach

wyzwania kuchenne
Śledzie z korzennymi przyprawami 199

ziela angielskiego pieprz 2-3 ziarenka różowego pieprzu z zalewy Śledzie pokroić na niezbyt duże kawałki. Korę cynamonu połamać na kilka mniejszych części. W głębokim naczyniu (słoiku) układać warstwowo: warstwa śledzi, sporo świeżo zmielonego pieprzu, cześć pozostałych przypraw. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem. Odstawić zamknięte do lodówki na ok. 2-3 dni . Pamiętacie?? Czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy

Moje domowe kucharzenie
Kolorowa sałatka z nitkami selera 313

papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, potem posiekać w drobne paseczki i przelać wrzątkiem. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki można warstwowo układać w szklankach, zalać majonezem i udekorować porem i natką lub wymieszać ze sobą w salaterce. Przed podaniem schłodzić. Podawać do wędlin lub z pieczywem

Czerwień i błękit
Zamykamy lato w słoikach! 246

głowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu koper ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru łyżka soli Do czystych i wyparzonych słoików wsadzamy warstwowo: paprykę pokrojoną w cząstki (ok. 3cm x 3cm), małe cebulki przecięte na pół bądź ćwiartki, parę ogórków (również malutkich), nieduże różyczki kalafiora, marchewkę pokrojoną w talarki, niedużą gałązkę kopru. Dodajemy 3 ziarenka

Brzuszki Łakomczuszki
Świąteczna nalewka. 166

moreli 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 100g orzechów włoskich 100g suszonych daktyli 5 goździków 2 laski cynamonu 2 pomarańcze 200g cukru 800ml wódki Słoik wyparzam i układam w nim warstwowo bakalie i pokrojoną pomarańczę (wcześniej wyparzona). Na patelni podprażam goździki i cynamon - dorzucam do słoika. Cukier rozpuszczam w wódce (żeby było łatwiej można podgrzać trochę wódki i w niej rozpuścić

Brzuszki Łakomczuszki
Dietetycznie: pyszne kanapeczki 169

Blendujemy na gładką masę pomidory (mój blender odmówił posłuszeństwa w związku z tym pokroiłam je na drobną kostkę, a później roztarłam widelcem) I teraz bierzemy pumpernikiel i układamy warstwowo. Najpierw kółeczko z pumperniklu, następnie pasta z makreli, krążek z pumperniklu, twarożek, krążek z pumperniklu, suszone pomidory z skórką z cytryny. Pieczywo, które ja użyłam jest baaaaaardzo pełnoziarniste (zasadniczo składa się

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka z brokułów 158

feta 200g oliwki majonez – 2 łyżki jogurt naturalny – 100 ml czosnek – 1 ząbek sól, pieprz Przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu i wyciśniętego czosnku. Doprawiamy do smaku. W misce układamy warstwowo: ugotowane brokuły, jajka pokrojone na ósemki, pokrojone suszone pomidory, sos, ser feta pokrojony w kostkę (najlepiej kupić krojony w zalewie) i oliwki

Gotuj z Misiem
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 159

łączy kuchnię barokową i Hestona Blumenthala? Czasy Rubensa, to okres wspaniałych, kilkudniowych uczt, na których rozbrzmiewała muzyka, co chwilę wnoszono nowe potrawy i piętrowe desery (marcepanowe wieże, warstwowe trzęsące się galarety, wielkie ciasta).  Przygotowanie takiej zabawy było niezwykłym przedsięwzięciem logistycznym. Widać to w filmie "Vatel" z Gérardem  Depardieu i Umą Thurman. Kadr z filmu "Vatel

Przepisy Aleksandry
SAŁATKA GYROS 418

Sałatka gyros to warstwowa i bardzo prosta sałatka, która jest hitem przyjęć już od kilku lat. Jadłam ją wykonaną przez różne osoby i czasem zdarzało się, że dodawane do niej były inne składniki, np. marynowane pieczarki czy groszek. Poniżej przedstawiam przepis, który dostałam od Mamy. W składnikach nie ma soli, ponieważ przyprawa gyros już ją zawiera. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I OLIWKAMI 348

zdziwi brak soli w przepisie - uważam, że tuńczyk i majonez są już wystarczająco słone. Oczywiście możecie dodać soli, jeżeli lubicie bardziej słone dania. Sałatkę tę najczęściej podajemy w formie warstwowej, ale możecie też wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry