w sosie pomidorowym - 1000 przepisów (strona:22/67)

Podpatrzone ravioli ;) 178

Jakis czas temu na blogu Pieprz czy wanilia Malgosia prezentowala ravioli zapiekane w sosie pomidorowm. Jej zdjecia byly tak apetyczne, ze nie moglam przestac o nich

Przysmaki Karolki
Kurczak z fasolą Jaś i papryką 239

Smaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej

https:KKuchniaMniam
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 241

Dziś przedstawiam podstawowy sos pomidorowy, który powtarzał się już i będzie powtarzał w wielu moich przepisach. Szybki, łatwy i aromatyczny, najlepiej zrobić go w dużej ilości i zamrozić lub zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu

karmelowy
Kopytka z purée w proszku i sos ze świeżych pomidorów z oregano 244

być szybką alternatywą. Mam jedno wybrane purée w proszku, chyba niezbyt znanej firmy, które polecił mi pewien pożeracz puree i tej firmy się trzymam. Kopytka kopytkami, ale ten prosty sos pomidorowy bardzo Wam polecam - nawet ze zwykłym makaronem jest po prostu rewelacyjny. Dla mięsożerców można dodać do niego podsmażoną kiełbasę lub boczek. Ja preferuję go w wersji "wege

Kraina Tysiąca Smaków
SPAGHETTI Z OLIWKAMI I CHORIZO 155

często je robiłam, szczególnie na studiach 😀 Obecnie tradycyjne spaghetti przejadło mi się i szukam innych połączeń smakowych. Odkąd w Hiszpanii, kilka lat temu, poznałam kiełbasę chorizo podaną w sosie pomidorowym w postaci tapas, zakochałam się w niej ❤ Teraz jak już robię spaghetti to tylko z chorizo 😉   Składniki: 2 cebule 300 g kiełbasy chorizo 100 g oliwek czarnych(...)smażymy, a następnie wlewamy sok pomidorowy i dodajemy zioła prowansalskie oraz cukier. Dusimy ok. 8-10 min. Na końcu, gdy jest to konieczne, doprawić pieprzem i solą - ja nie dawałam - na ogół kiełbasa chorizo jest dość słona i ostra. Makaron gotujemy osobno według instrukcji na opakowaniu. Na talerz wykładamy ugotowany makaron, na niego sos i posypujemy parmezanem

Kuchnia MagdaLeny
Zdrowa pizza ? Czy fast food może być zdrowy ? 120

patelni podgrzewam szynkę oraz pieczarki z cebulą.  Z koncentratu , łyżeczki oliwy oraz ziół robię sos na pizzę. Rozwałkować ciasto i formujemy pizzę. Na tak przygotowaną pizzę wykładamy sos pomidorowy oraz wszystkie dodatki. Pieczemy około 20 minut po czym posypujemy żółtym serem i dopiekamy aż się ser rozpuści. Można spód pizzy podsypywać kaszą manną - wtedy będzie bardziej chrupiący

Magiczne Życie Marty
Kontynentalny MIX :) 153

głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa. Kolejny jest Meksyk, który słynie z niezwykle różnorodnej kuchni. My wybraliśmy coś najbardziej znanego, r odzaj sosu pomidorowego z warzywami zwany Salsa. Kolejny składnik to Grecja. Tak połączyliśmy to z Indiami i Meksykiem. Nie było to trudne, ponieważ wybraliśmy również najbardziej znane danie, czyli sałatkę

vegetanie
Chleb drwalski zapiekany z cukinią i pomidorami. 141

chwilę przesmażamy, aby stały się kruche. Dodajemy passatę, zioła, pieprz i odrobinę sosu sojowego. Dusimy do momentu, kiedy passata stanie się mocno gęsta i oblepi cukinię gęstym sosem pomidorowym. Nakładamy cukinię do wydrążonego chleba, a na nią pomidora wcześniej lekko przelanego oliwą i posypanego pieprzem. Na koniec posypujemy odrobiną kukurydzy i startym wędzonym serem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego(...)opcję zapiekania. Wystarczy ok. 10 min i danie jest gotowe. Podajemy z surówką. Możecie też podać jakiś ulubiony sos w stylu tajskim czy np. czosnkowy. Życzymy smacznego. Pozdrawiamy i miłego weekendu

vegetanie
Szybka zupa kukurydziana 125

pokrojone cukinie, ziemniaki, marchewkę, selera, przyprawy i pokrojony czosnek. Zalewamy bulionem i wrzątkiem, tak żeby warzywa były przykryte. Gotujemy 15 minut i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny, sos pomidorowy i kukurydzę z puszki. Mieszamy i podajemy. Artykuł Szybka zupa kukurydziana pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Pizza z kebabem : Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 115

doprawiony.  Składniki :Ciasto :* 15dag świeżych drożdży* szklanka letniej wody* łyżeczka cukru* szczypta soli - takiej od serca* 3 łyżki oliwy* pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki :* sos pomidorowy * czerwona cebula* duszone pieczarki  * mięso z kurczaka w przyprawie kebab * tarta mozzarella Przygotowanie :Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki

Magiczne Życie Marty
Sosy do pizzy 193

SOS POMIDOROWY Składniki: 1 puszka pomidorów 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 1 łyżeczka bazylii sól Wykonanie: Na patelnię wylewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pomidory i podgrzewamy do momentu, aż pomidory się rozpadną. Jak pomidory są już maziste dodajemy oregano i sól, a na końcu bazylię. Na koniec można sos zmiksować blenderem

Blondynka Gotuje
Kasza jaglana z kurczakiem i pieczarkami 142

Cebulkę pokrój drobno, podsmaż na oliwie. Pokrój w malutkie kawałki kurczaka, dodaj do cebulki. Podsmaż. Potem pokrój pieczarki w plasterki i dodaj do całości. Posól i dosmacz pieprzem. Dodaj sosu pomidorowego. Wymieszaj. Do całości dodaj kaszę jaglaną. Przełóż go miski i wymieszaj z parmezanem. Formuj kulki. Podawaj z ćwikłą. Zdrowo, aromatycznie, dość szybko! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sos Czosnkowy Light z Ogórkiem dla Leniwych :) 144

majonezu jak to zwykle bywa przy klasycznym sosie czosnkowym do pizzy. Czemu dla leniwych? Proste, bo mało pracochłonny w wykonaniu. Zwykle przygotowania pizzy są odrobinkę pracochłonne, bo musimy zrobić sos pomidorowy, który stanowi podstawowe smarowidło, musimy zagnieść ciasto, pokroić dodatki, zetrzeć ser. Ufff, dużo trochę :) Więc ja osobiście jeśli mogę zaoszczędzić odrobinkę czasu i energii korzystam z takiej możliwości(...)Dlatego wlewam sobie jogurcik, przeciskam czosneczek i sobie doprawiam i mieszam, tym razem ot tak sobie wrzuciłam ogóreczka, bo miałam ochotę troszkę sobie pokroić coś dla relaksu :) Tak powstał sos, lekki, orzeźwiający i momentami chrupiący. Dla nas pyszny! A dla Was? Kto zrobi? :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis

Blondynka Gotuje
Gołąbki tradycyjne 91

zrobić wcześniej i  doskonale smakuje odgrzewana.SKŁADNIKI 1 główka średniej kapusty3 woreczki ryżu1 kg mięsa z łopatkisól , pieprz , przyprawy2 cebule2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka śmietanypasta pomidorowa do sosukostka rosołowaWYKONANIEKapustę podgrzewamy w garnku i ściągamy liście, na liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy(...)wyrabiamy masę. Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok  1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę rosołową. Oddzielnie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną  dodajemy trochę wody żeby rozrzedzić. Wlewamy do wywaru . Gołąbki

W kuchennym oknie Ewy
Racuchy z kaszy kukurydzianej 179

żurawiną … było też orzotto z kaszy … i wiele wiele innych przysmaków z dodatkiem kasz. Tym razem padło na kasze kukurydzianą , z której zrobiłam ekspresowe racuszki z dodatkiem sosu pomidorowego. Fajny pomysł na szybki i smaczny obiad.  SKŁADNIKI :- kasza kukurydziana – 200 g- masło – 1 łyżka- jajko – 2 szt- mąka pszenna – 3 łyżki- marchew(...)osolonej wody, tak by była kleista.Dodajemy masło.Miksujemy z jajkami i mąką.Dodajemy startą marchew i doprawiamy do smaku.Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy gorące z ulubionym sosem , śmietaną lub solo!Smacznego

Ostra na Słodko
Dorsz w pomidorach 137

Kwestii Smaku, sprawiła, że będzie to jedno z moich ulubionych rybnych dań.  Składniki:  (dla 4-6 osób) 3 filety z dorsza 2 puszki całych pomidorów w sosie pomidorowym 1,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie oregano łyżeczka cukru pieprz, sól Wykonanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, podsmażyć na patelni.  2. Do cebuli(...)łyżką rozdrobnić je na mniejsze cząstki. Doprawić cukrem, solą i pieprzem, wsypać zioła i wymieszać. Zagotować. 3. Po 5 minutach dodać filety z dorsza i przykryć je w całości sosem. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Rada: Rybę można podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem. W każdym połączeniu powinna być pyszna

Pasja Smaku