udka - 4428 przepisów (strona:153/296)

Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym 91

naprawdę niesamowicie smaczna! Możecie ją również zblendować lub doprawić większą ilością ostrej papryki. Polecam! Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym  - składniki: mięso drobiowe na wywar (u mnie udka) 3 ziemniaki (średnie) 1 papryka (można użyć po połowie różnych kolorów) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe domowa przyprawa rosołowa (opcjonalnie

Di gotuje
Kanapkowa pieczeń, szpikowana mięsem drobiowym, prosta wędlina 99

zdrowiutko, a ja siedzę w domu i tworzę dla Ciebie.. składniki: 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki 0,5 kg dowolnego mięsa drobiowego bez kości i skóry (udka,piersi,może być indyk lub kaczka) 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka ostrej, mielonej papryki lub słodkiej jeśli wolisz łagodnie 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego

Ogrodnik w podróży
Rosół z kaczki 103

Rosół z kaczki powstał przy okazji dzielenia jej na części. Udka i piersi zostały upieczone, zaś z korpusy, skrzydełek i szyi zrobiliśmy aromatyczny rosół. Jest on bardziej tłusty od tego gotowanego na kurze czy kurczaku, ale warto poznać jego wyrazisty, głęboki smak. Jak to zwykle u nas bywa, część rosołu z kaczki została zamrożona – będzie doskonałą bazą do innych

niecodziennikpary
Paszteciki z mięsa z rosołu 95

jego ugotowaniu mamy trochę mięsa, które czasami wykorzystujemy do zrobienia kolejnych potraw. W ten weekend zrobiliśmy paszteciki z mięsem i warzywami z rosołu , który gotowaliśmy z dodatkiem dwóch udek. Ponieważ mieliśmy sporo mięsa, ciasto drożdżowe zrobiliśmy z pół kilograma mąki, w efekcie czego otrzymaliśmy ponad 30 pasztecików z mięsem . Składniki na paszteciki z mięsa z rosołu Drożdżowe ciasto

niecodziennikpary
Gęś pieczona z jabłkami i cydrem 87

łyżka majeranku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jedno jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć nadmiar tłuszczu. Piersi i udka ponakłuwać ostrym szpikulcem, co pozwoli na lepsze wytapianie się tłuszczu. Gęś wewnątrz i na zewnątrz obficie natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Do środka gęsi włożyć kawałki jabłka, wlać 50 ml cydru

niecodziennikpary
Pieczona cała gęś 100

wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia gęś wyjąć z lodówki 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia, aby nabrała pokojowej temperatury. Mięso ponakłuwać ostrym szpikulcem – zwłaszcza w okolicach udek oraz na piersi – co umożliwi lepsze wytopienie się tłuszczu. Bawełnianą nicią związać nogi oraz skrzydła, przełożyć do dużej, głębokiej blachy, układając piersią do dołu. Piekarnik rozgrzać

niecodziennikpary
Gęś pieczona w całości glazurowana miodem i sokiem z pomarańczy 95

lodówki. Następnego dnia schłodzoną gęś wyjąć na dwie godziny przed rozpoczęciem pieczenia, aby nabrała temperatury pokojowej. Tuszkę gęsi odwinąć z folii, ponakłuwać ostrym szpikulcem (zwłaszcza w okolicach udek), co umożliwi lepsze wytopienie się tłuszczu. Spiąć wykałaczkami lub zszyć nićmi bawełnianymi oba otwory, związać nogi oraz skrzydła. Przełożyć piersią do dołu na dużą i głęboką blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika

niecodziennikpary
Ciapkapusta 108

oboje mogliśmy spróbować po raz pierwszy tego regionalnego dania. Gdy po zakupach na bazarku zobaczyliśmy, że mamy trzy główne składniki na ciapkapustę , zmieniliśmy nasze kulinarne plany i do pieczonych udek z kurczaka zrobiliśmy ciaperkraut . Koniecznie musicie spróbować, jak dodatek kiszonej kapusty oraz boczku zmienia dobrze nam znany smak ziemniaków. Udostępnij Składniki na ciapkapustę 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych

niecodziennikpary
Gęś owsiana pieczona w całości z piernikami 97

push({}); Wykonanie Gruszkę, śliwki i morele pokroić na mniejsze kawałki. Pierniki pokruszyć. Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ze środka usunąć nadmiar tłuszczu, a mięso ponakłuwać szpikulcem, zwłaszcza w okolicach udek, co ułatwi wytapianie się tłuszczu. Z zewnątrz i wewnątrz gęś obficie natrzeć solą i pieprzem, w skórę wetrzeć również przyprawę do pierników. Do środka włożyć pokrojone owoce oraz pokruszone pierniki

niecodziennikpary
Gęś pieczona z pigwami i pomarańczami 82

środku natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw, do środka włożyć połówki pomarańczy. Oba otwory spiąć wykałaczkami, nogi oraz skrzydła związać bawełnianym sznurkiem. Tuszkę gęsi ponakłuwać ostrym szpikulcem, zwłaszcza w okolicach udek, co umożliwi lepsze wytopienie się tłuszczu. Piekarnik nagrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ). Gęś przełożyć do brytfanny lub dużej i głębokiej blachy, układając ją piersią do góry. Wstawić do piekarnika

niecodziennikpary
Tajska zupa z kurczakiem 207

potrawy, a będziemy mieli pewność, że danie jest zdrowe i smaczne. Śmietanka sprawi, ze zupa będzie kremowa i aksamitna w smaku, a dodatkowo złagodzi smak ostrych papryczek. Składniki 2 udka z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 3 cm imbiru olej sezamowy 1 nieduża cebula 250 ml śmietanki kokosowej La Mandorle 500 ml buliony warzywnego 2 papryczek chilli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki 83

oliwa, sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę siekamy, paprykę i pomidorki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy z koperkiem, oliwa i przyprawami. Taka surówka świetnie będzie smakowała z udkami w marynacie miodowo musztardowej  LINK

zdrowo i aktywnie
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki 90

oliwa, sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę siekamy, paprykę i pomidorki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy z koperkiem, oliwa i przyprawami. Taka surówka świetnie będzie smakowała z udkami w marynacie miodowo musztardowej  LINK

Zdrowie i pysznie na talerzu
Klopsy pieczone drobiowo-pieczarkowe nadziane serem 83

żółtym. Klopsy te robią się bardzo szybko, są bardzo delikatne, mięciutkie i po prostu pyszne. Spróbujcie koniecznie Składniki na 12 klopsów: – 1kg mięsa drobiowego (u mnie mięso z udek kurczaka) – 400g pieczarek – 2 duże cebule – 4 ząbki czosnku – 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca

Smaki Armine
Gulasz z indyka z pieczarkami i marchewką 160

rozpadającego się pod widelcem, do tego podpieczone pieczarki i starta marchewka dla koloru, wszystko zaciągnięte kremowym serkiem. Prosto i bardzo pysznie. Składniki (na 4 duże porcje): 800g mięsa z udka indyka 500g pieczarek 2 marchewki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 100g kremowego serka śmietankowego 3 łyżki oleju łyżeczka czerwonej słodkiej papryki łyżeczka suszonego tymianku sól

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania