udka z ziemniakami - 1318 przepisów (strona:58/88)

Szkocka zupa porowa 210

moim dzisiejszym przepisie), ziemniaków, jęczmienia lub płatków owsianych. Wersji tej zupy jest oczywiście wiele, podobnie jak wersji polskiego rosołu, każdy gotuje go nieco inaczej. Jeżeli lubicie pory, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was! Polecam, bo jest pyszna! Szkocka zupa porowa Składniki:  8 pałek z kurczaka (może być cały mały kurczak, udka, podudzia lub porcje rosołowe

Codzienne Gotowanie
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 398

przez 20 – 25 minut. Potem doprawimy oliwą i posiekanym tymiankiem. Na talerze wykładamy uduszoną cielęcinę w pomidorach z kaparami i kiszonym ogórkiem, na wierzchu układamy uparowane ziemniaki. Dobra rada: ziemniaki można by dorzucić do mięsa, wówczas mielibyśmy prawdziwy „eintopf” czyli potrawę z jednego garnka. Ale zrobione osobne nie rozgotują się, lepije smakują i wyglądają.   Pulpety z kaczki duszone(...)Składniki: 600 g kiszonej kapusty z sokiem 2 łyżki miodu 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku 600 g zmielonego mięsa z kaczych udek 100 g zmielonego łoju wołowego 150 g zmielonej łopatki wieprzowej 10 suszonych śliwek 1 jajko 1,5 szklanki kaszy pęczak 50 g masła 2 łyżki suszonej żurawiny 2 – 3 łyżki

WojnaNaSmaki.pl
KURCZAK DUSZONY W SOSIE MUSZTARDOWO -CHRZANOWYM 204

wody. ************************************************************************ 1 .Mięso z udek umyć , osuszyç. 2 . W rondlu zagotować bulion z kury , włożyć mięso , posolić.Dusić do miękkości. 3 . W miseczce wymieszać musztardę , chrzan i miód .Wlać całość do mięsa , chwilę pogotować. 4 .Wycisnąć czosnek , wlać mąkę ziemniaczaną , minutkę pogotować , zgasić ogień i wlač jogurt naturalny.Doprawic białym pieprzem.Smacznego. 5 . Podajemy z ziemniakami lub makaronem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KURCZAK W CURRY ZAPIEKANY Z WARZYWAMI I SEZAMEM 153

polać ziemniaki. Ja osobiście wolę nie zagęszczany, bo po co dodawać mu kalorii. Takie ćwiartki śmiało można podać jako jedno z dań na ciepło  np. imprezowych lub okolicznościowych. Takiej wersji nikt się nie powstydzi a goście będą się zajadać. Polecam z bukietem surówek :)  Składniki: 6 ćwiartek z kurczaka ( podzielone na udka i pałki ) 1 łyżka soli himalajskiej

Kuchnia Paulettes
Domowy kebab 154

ulubionych dipów i dużą ilością warzyw. 6 szt dużych udek z kurczaka ze skórą  ok. 1 kg 300 gr Przyprawa do kebaba /gyrosa pół szklanki oleju 2 duże ziemniaki/bataty 5 szt grubych patyczków do szaszłyków Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeżeli mamy uda z kością należy kostki wyciąć. Udka rozbijamy tłuczkiem do mięsa, większe kawałki kroimy na połowę(...)marynacie i przełożyć do pojemnika ,zamknąć i pozostawić najlepiej na noc lub minimum 1-2 godziny. Po tym czasie na blaszce do pieczenia ułożyć koło siebie dwie połówki ziemniaka, wbijamy pionowo patyczki do szaszłyków ostrą stroną do góry. Następnie nabijamy zamarynowane wcześniej mięso, kawałek po kawałku dobrze dociskając. Na ostatni kawałek mięsa nabijamy pół ziemniaka który będzie trzymał całą konstrukcję

Andzia Pichci
Naleśniki ziemniaczane – smaczny obiad 149

Krok po Kroku 1 Ziemniaki i cebulę obieramy i miksujemy na jednolitą gładką masę. 2 Resztę składników dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 15 minut. 3 Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wylewamy masę tak cienko na ile pozwala ciasto i smażymy naleśniki. Składniki na farsz 2 udka ugotowane w rosole

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
JAK USMAŻYĆ UDKA KURCZAKA NA PATELNI ABY BYŁ MIĘKKI I ZŁOTY?, 289

surówki,warzywami duszonymi i ziemniakami z wody.Zrobienie takiego kurczaka to w kuchni już klasyka ,myślę że jeśli się zaczyna przygoda z gotowaniem,to każdy powinien umieć usmażyć mięso kurczaka,bo przecież to Klasyk kuchni polskiej i europejskiej :).Kurczak musi być soczysty w środku( nie surowy :) ), mieć złocistą i chrupiącą skórkę,taki jest najlepszy. 2 udka kurczaka 2 łyżki mąki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurczak tandori 185

każdy kawałek.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty i natrzeć je z wierzchu. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć na siatce. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry  przez 75 minut. Ja podałam go z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.Smacznego

Gosia gotuje
Knedle z mięsem 168

dodać przyprawione mięso i udka. Dusi na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz. Zrobi si wywar wodny. Będzie potrzebny do farszu.  Kiedy mięso będzie już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani

W kuchennym oknie Ewy
Krem z zielonych ogórków. 207

ogórki 3 średnie ziemniaki 1/2 marchewki 1/2 pietruszki w korzeniu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Ogórki kroimy w drobną kostkę(najpierw wydrążamy pestki), pozostałe warzywa również w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy, dusimy do miękkości, w osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie

Kuchnia Beaty
Fasolka szparagowa z kurczakiem – pomysł na pyszny obiad 48

mrożonej. Z czym podać fasolkę szparagową z kurczakiem? Oto kilka propozycji: Klasyczne połączenia: Ziemniaki: Gotowane, pieczone lub puree – ziemniaki są najbardziej oczywistym wyborem. Dodają sytości i doskonale komponują się z delikatnym smakiem fasolki i kurczaka. Ryż: Biały, brązowy, dziki – ryż jest lekką i zdrową alternatywą dla ziemniaków. Możesz go ugotować na sypko lub na mleku, tworząc kremową kaszkę. Makaron: Spaghetti(...)jako dodatek do sałatki. Chleb: Grzanki, pieczywo pełnoziarniste lub chleb naan – chleb doskonale uzupełni smak dania.     Składniki na fasolkę szparagową z kurczakiem: 700 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości 800 g fasolki szparagowej żółtej średniej wielkości cebula papryka czerwona 4 kawałki suszonych pomidorów szklanka passaty pomidorowej pół szklanki wody płaska łyżeczka cukru po dużej szczypcie

e-PrzepisyKulinarne
Polędwiczki w sosie grzybowym 64

Jeśli planujesz obiad z wykorzystaniem polędwiczek wieprzowych, mam świetny przepis na polędwiczki w sosie grzybowym. Można podać z ziemniakami lub kluskami śląskim. Danie przygotujesz szybko, prosto

Kulinarna Chwila
Grochówa na wędzonych golonkach 213

skrzydełka golonki czy udka z kurczaka ,wszystko pyszne :) Moja grochówa będzie na wędzonych wieprzowych golonkach.Robię pierwszy raz na nich ,chcę zobaczyć czy będzie smakować :) Składniki: woda 2 litry marchew 3 sztuki pokrojona w plasterki natka pietruszki mały pęczek por 2 listki seler 100 g listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt majeranek 2 łyżki ziemniaki 5 szt pokrojone

Różowa kuchnia
Grillowanie - czas grillowania 432

czasu przewracamy je. przepisy:     Skrzydełka kurczaka z grilla                     Udka z grilla     Hamburgery : Grill musi być dobrze rozpalony. Grillujemy łącznie 10 min- co 2-3 min odwracając.   przepisy :   Pyszne hamburgery z grilla  Szaszłyki(...)przepisy:   Szaszłyki z łososia i kurczaka                  Szaszłyki z grilla   szaszłyki z ziemniaków - Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min. przepisy:  Szaszłyki ziemniaczane   To tyle na dzisiaj :) Myślę że przez nadchodzący sezon grillowania dojdzie

Smaki Edyty
Brak tytułu 229

moim przypadku - udka. Obsmażyć na oleju z każdej strony - na rumiano. Podlać białym winem - nie miałam - wlałam ciemne piwo, około 1/2 szkl. Mieszankę Royal Brand wsypać do garnka, zalać wodą. Namoczyć około 10 minut. Następnie mieszankę wlać do kurczaka. Dusić około 30-50 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami i surówką

kolorowotorcikowo