bardziej uniwersalny jako podstawa do innych zup. Gotuję rosół z udek lub podudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do wywaru warzyw. Do wywaru nie używam kapusty włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak(...)było mniej więcej tyle samo. Niektórzy dodają do rosołu więcej marchwi – ja nie. Dla mnie rosół ze zbyt dużą jej ilością jest wyczuwalnie za słodki. Równe proporcje warzyw dadzą bardziej zbalansowany smak. Udka lub podudzia kurczaka bardzo dokładnie oczyszczamy ze zbędnych odstających kawałków tłuszczyku, wszelkich ścięgien i paprochów, luźnych kawałków skórek i kości. Zależy nam na tym, żeby mięso
Karo in the Kitchenudka kurczaka 3 duże, oliwa 10 łyżek, pesto peperoncino Royal Brand 2 łyżki, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1,5 łyżeczki, ziemniaki 15 sztuk, papryka czerwona 1 duża, cebula biała 1 sztuka, cebula czerwona 2 sztuki,ziele angielskie 2 sztuki, marchewka 12 mniejsze, woda 1 szklanka, papryka zielona 1 ostra mała uda kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - warzywa obrać(...)części, papryczkę zieloną na kawałeczki, ziemniaki na połówki do szybkowara dać oliwę i zrumienić z każdej strony udka kurczaka posypane przyprawą pesto peperoncino i solą rozmarynową na udka w szybkowarze wsypać pokrojone warzywa, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar od chwili zagotowania zmniejszyć ogień na mały i gotować 25 minut - po tym czasie spuścić ciśnienie z szybkowara smaczne, syte
W Mojej Kuchni Lubięmoich ulubionych. Lubię ją w wersji kremowej z mozzarellą , jak i taką na niedzielnym rosole , na którą przepis poniżej. A jaka jest Wasza ulubiona? Składniki: rosół warzywa z rosołu (prócz cebuli) udko z kurczaka (z rosołu) pomidory w puszce, sól, pieprz do smaku, lubczyk i jogurt naturalny do dekoracji Przygotowanie: Warzywa miksujemy na gładką masę.Dodajemy do rosołu. Gotujemy kilka
Lena Gotujecałą noc). Następnego dnia do dużego garnka wkładamy warzywa, czosnek,oraz przyprawy i całość gotujemy przez dziesięć minut. Teraz lekko płuczemy udka z solanki a następnie wkładamy do garnka z warzywami i parzymy przez 30-35 minut w temperaturze 70-75 stopni ( najprościej jest wrzucić kawałki kurczaka do gotującego się wrzątku i tak ustawić
Miód i pieprzkostkę rosołową. W tym czasie obieramy marchewkę, kroimy w kostkę. Bakłażana dokładnie myjemy i też kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w większe kawałki. Udko wyjmujemy i dodajemy warzywa wraz z paprykami słodką i ostrą. Gotujemy do miękkości - około 25 minut. Całość blendujemy - doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Lena Gotujerobimy ją zimową porą i nie mamy świeżego koperku, zupę możemy z powodzeniem przygotować z mrożonego, będzie równie smaczna! Składniki: - 600 ml bulionu drobiowego ugotowanego wcześniej na udkach z kurczaka z warzywami - duży pęczek kopru, czym więcej tym lepiej - 100 śmietanki 30% - 3 łyżki śmietany 18% - sól, pieprz do smaku - ryż basmati do zupy Przygotowanie: Ugotowany wcześniej i odmierzony wywar
Życie zaczyna się w kuchnipyszne, nie brakuje mi niezwykłego aromatu i ostrego smaku. A wszystko zwieńczone mleczkiem kokosowym... pycha. :) Zielone curry: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub z udek) 200 g mieszanki warzyw orientalnych 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 4 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie Tao-Tao - naprawdę dobry skład) 1 dymka lub zwykła cebula średniej wielkości 2 ząbki
Cooking Monsterróżni od tej, którą ja robię. Mój przepis już się znajduje na blogu. Dziś pokażę sposób przygotowania mojej mamy. Składniki: kilka części kurczaka ( mogą to być skrzydełka, udka, korpus i inne ), warzywa na rosół - dwie lub trzy marchewki, korzeń pieruszki, kawałek pora i selera, zielona pietruszka, żelatyna, sól, pieprz. Przygotowanie: U gotować 1L rosołu (oczywiście można ugotować go więcej, jeżeli
W kuchni u Monikiseler i porę obrać, pokroić w słupki. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody.Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć udka, zrumienić. Zdjąć mięso, przełożyć do garnka z warzywami, na ten sam tłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut. Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka
Kuchenne aromatypietruszka400 ml bulionu kurczakowego Wykonanie:Gotujemy udka z kurczaka, doprawiamy liściem laurowym, solą i pieprzem- około 40 min.W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, pietruszkę , seler.Gdy udka są gotowe dodajemy warzywa i kaszę jęczmienna. Gotujemy aż kasza bęzie miękka. Około 20-30 min. Dolewamy bulionu kurczakowego. Doprawiamy do smaku. Możemy doprawić 2-3 łyzkami śmietany . Gotowe :) Prawda że było
Smaki EdytyZapraszam na szczawiowa-krem Przygotowanie.Ugotowalam rosol na udkach z kurczaka. Dodalam warzywa- ziemniaki, marchew, pietruszke, por.Na koniec dodalam przecier ze szczawiu, dodalam troche smietany, doprawilam I rozdrobnilam blenderem.Podalam z jajkiem.Smacznego I milego tygodnia.Pozdrawiam
Smaki Edytydlatego w kuchni to zawsze go uzywam do przyrządzania potraw. Dla mojej rodziny podaję to co zdrowe .Dziś zapraszam na pyszne udka w miodzie z jabłkami i majerankiem, zasmakują każdemu.Składniki:9 pałek z kurczakaopakowanie warzyw na patelnięłyżka słodkiej mielonej paprykisól- do oprószeniamajeranek- do oprószeniakminek- do oprószenia2 jabłkałyżka miodu3 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Udka oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Układamy(...)blasze do pieczenia. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie na blaszkę wykładamy również warzywa ,dalej zapiekamy ok 15 minut, po tym czasie kroimy jabłka w ćwiartki- oprószamy kminkiem ,układamy na blasze. Pieczemy 10 minut, miód mieszamy z olejme rzepakowym i słodką papryką, smarujemy nim udka, zapiekamy jeszcze 5 minut
Z Majeczką w kuchniTortilla z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybkie danie obiadowe. Udka możecie zastąpić piersiami z kurczaka, ale według mnie udka są bardzo soczyste i idealnie pasują do nafaszerowania tortilli. Przygotowanie danie najlepiej smakuje, gdy jest podane z sosem czosnkowym. Składniki na 4 tortille: 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka połowa czerwonej cebuli 2 pomidory połowa długiego ogórka sałata(...)sobą wymieszać. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć". 2. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki udek z kurczaka. Gdy będą już usmażone - przełożyć na czysty talerz. 3. Warzywa umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w słupki. Cebulę obrać, przekroić
Ugotowaćpietruszka 1 łodyga selera naciowego kawałek selera 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 3 ziemniaki posiekany koperek liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% Wykonanie: Udka myjemy. Zalewamy wodą. Dodajemy warzywa: pokrojoną w kostkę pietruszkę i korzeń selera, seler naciowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i posiekany ząbek czosnku. Wrzucamy także liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli(...)ogniu ok. 20-25 minut. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je dorzucamy pokrojoną w półtalarki cukinię (jedną obrałam, jedną pokroiłam razem ze skórką) oraz pokrojone ziemniaki. Mięso z udek obieramy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, i jeśli lubimy zabielone zupy - dodajemy śmietanę 18%. Posypujemy
Walijskie Pichcenienią jak najczęściej ulubione ziemniaki mojego męża. Dziś dodałam ją do pysznej, zdrowej i niskokalorycznej zupki. Zupę ugotowałam na piersi z kurczaka i 2 udkach (bez skóry) oraz dużej ilości warzyw. Wyszła aż słodka od zawartości dużej ilości warzyw i pożywna, bo wzbogacona o kaszę. Składniki: 1 pierś z kurczaka (bez skóry) 2 udka (bez skóry
Walijskie Pichcenie