udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:57/73)

SURÓWKA Z MARCHWI I ANANASA 105

Surówka z marchewki i ananasa fot. Moja Książka Kucharska Pyszna surówka z marchewki i ananasa do obiadu. Przepis na przepyszną surówkę z marchewki z ananasem, jabłkiem

Moja Książka Kucharska
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 357

Dziś przedstawiam przepis na bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron

karmelowy
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 291

minuty w wymaganej ilości wody, albo – co wygodne – zalewając go wrzątkiem i odkładając na czas wymagany do jego zmięknięcia. Dodatki które ja dobrałam do tego ramenu to białko i warzywa – wędzony kurczak (kupicie w każdym większym sklepie na wyjeździe), świeży szczypior, rzodkiewki, ziarna sezamu i jajko. Lubię ramen z jajkiem – niezależnie od tego który to ramen Wyjęte z lodówki jajka(...)nadal nie macie pomysłu co można do nich dodać, zerknijcie do księgi Mistrza OYAKATA . SKŁADNIKI 2 porcje 1 opakowanie zupy ramen z makaronem OYAKATA Kurczak po japońsku 1 wędzone udko z kurczaka 1 lub 2 jajka 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 rzodkiewki kilka łodyg świeżego szczypioru ½ łyżeczki ziaren czarnego lub jasnego sezamu ½ łyżeczki pasty chili lub sosu Sriracha Wpis

Karo in the Kitchen
Ćwikła z chrzanem 186

Schabowy z buraczkami to jedno z lepszych dań jakie można podać na niedzielny obiad ale i nie tylko. Ćwikła z chrzanem Ja w środę nasmażyłam całą

mecooks
Tagine z kurczakiem i gruszkami 221

rzymskiego, 2 łyżeczek nasion kminku, 2 łyżeczek nasion kolendry, 10 goździków, 1 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 4 liści laurowych, 8 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Udka kurczaka obrałem ze skóry i pozbawiłem kości, a następnie pokroiłem je na paski o szerokości półtora centymetra i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku(...)Przykryłem i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem do kaszy łyżkę masła i przemieszałem ją widelcem. Wyłożyłem gotowy kus-kus na talerze. Wyłożyłem mięso wraz owocami i warzywami i obficie polałem sosem, który wytworzył się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Całość posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością listków świeżej natki kolendry. Zapraszam do spróbowania

Wyprawy kulinarne
Łosoś teriyaki z fasolką 195

Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pan Mamutko i.... świnki. 201

Pan Mamutko i zwierzęta to kolejna książka od wydawnictwa Skrzat  którą bardzo serdecznie Wam polecam. Książka opowiada o miłośniku zwierząt tych malutkich i tych całkiem

Radość kipiąca uśmiechem.
Pikantne, kawałki kurczaka z piekarnika z wódką 217

Pikantne, kawałki kurczaka z piekarnika z wódką Kurczak najlepiej smakuje , kiedy jest pieczony z chrupiącą skórką i dobrze doprawiony Ten przepis jest prosty , smaczny , a kawałki

Ogrodnik w podróży
Creme brulee z pasternaku. TU i TAM # 34 179

łatwo pomylić go z wyglądu z wszędobylską pietruszką, smak rozwiewa wszelkie wątpliwości. Głęboki, słodki, z orzechowo-korzenną nutą.  Czy wiecie, że do XVIII wieku był jednym z podstawowych warzyw, zastępując nieznane wówczas w Polsce ziemniaki, marchewkę czy buraki? Nazywano go wówczas "ptasim gniazdem" za sprawą charakterystycznych baldachów, które często były kryjówką dla drobnego ptactwa.  Pasternak posiada całe mnóstwo(...)jest najnowsza książka Rachel Khoo. Wybór zwycięzców nie był łatwy (jak zawsze), ale ostatecznie zdecydowałam,  iż "Moja mała francuska kuchnia" trafi do : ChilliBite - za opowieść o skaczących żabich udkach  Jolanty Szyndlarewicz - za pewną kanapkę Gratuluję i czekam na Wasze dane adresowe.  Wkrótce kolejne okazje do zdobycia kolejnych wspaniałych książek so stay tuned and don't give

KUCHARNIA
Zupa PHO z kurczakiem 453

Zupa PHO, wcześniej mi nie znana, to przysmak mojego Wybranka :)  Mam do niej szczególny sentyment, ponieważ spróbowałam jej na jednej z naszych pierwszych randek w

Taste Of My Day
Karkówka w oleju na grilla 320

Szukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka w jogurtowej marynacie 2944

Kurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
3 proste makarony, które zrobisz w 15 minut. Przepisy na Światowy Dzień Makaronu! 194

etapie zakupów w sklepie sięgając po wygodne rozwiązania. Wybór paczki już umytego i pokrojonego jarmużu czy też słoika dobrej jakości gotowego pesto z pewnością przyspieszy Wasze działania w kuchni. Warzywa, takie jak brokuły czy zielona fasolka, które macie zamiar dodać do sosu, warto ugotować razem z makaronem w jednym garnku, wrzucając je odpowiednio później, tak aby odcedzić wszystko razem. Sprytne(...)Jeśli masz nieco więcej czasu, możesz wzbogacić ten przepis o dodatek pokrojonego w kostkę boczku, który należy przesmażyć razem z pieczarkami. Pasuje też dodatek mięsa z kurczaka (np. z udek) lub polędwiczki wieprzowe.  Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 351

Sól peklująca to sól z dodatkiem nitrytu – azotynu sodu (oznaczenie na opakowaniach wędlin i produktów mięsopochodnych E250). Azot jest pierwiastkiem występującym w przyrodzie naturalnie – szczególnie dużo go w zielonych warzywach, np. szpinaku, jarmużu czy burakach liściastych. Azotyn sodu zapewnia surowemu mięsu stabilność mikrobiologiczną – ciężko doszukać się w tak zakonserwowanej wędlinie botulin, czyli jadu kiełbasianego.   Łopatkę koniecznie i zawsze oczyszczamy(...)dwóch tygodni). Można je też zamrozić – dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu. SKŁADNIKI na 4 batony po 330g 1kg mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 0,5kg mięsa z udek kurczaka (waga po oczyszczeniu) osłonka poliamidowa lub barierowa termokurczliwa 45-50mm 200ml bardzo zimnej wody 30g soli peklującej * 5 płaskich łyżeczek żelatyny 3 małe ząbki czosnku 5-7 kulek

Karo in the Kitchen
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 311

przez odpowiednie potraktowanie mięsa i długie gotowanie – jeśli jesień jest porą zup, to ramen w naszym domu jest królem! Zawiesisty bulion w towarzystwie makaronu, muślinowego delikatnego jajka, świeżych chrupiących warzyw i w dodatku z porządną mięsną wkładką to zestaw, po którym nikt nie ma prawa być głodny! BULION DROBIOWO-WIEPRZOWY Ramen – tak samo jak rosół – gotuję zawsze w jak największym(...)temperaturę zupy pod nią – uważajcie, żeby się przy jedzeniu dotkliwie nie poparzyć. SKŁADNIKI 8 porcji, z dolewkami 2,5 litra wody źródlanej 900g kurczaka z wolnego wybiegu – podudzia, pałki, udka – z kośćmi i ze skórą 600g mięsnych żeberek wieprzowych (8 sztuk) 10g suszonych grzybów shiitake 1 średnia czerwona cebula, 130-150g 4 łyżki jasnego sosu sojowego 5-6 łyżek

Karo in the Kitchen