udka z warzywami - 1082 przepisów (strona:46/73)

Krupnik – prosto i pysznie 198

krupnik. Zauważycie zapewne też większe kawałki warzyw. Dlaczego np. nie starłam marchewki? Odpowiedź jest prosta. W takiej właśnie wersji, ta zupa najbardziej smakuje moim dzieciom. Maluchy wolą, aby warzywa były pokrojone właśnie w taki sposób. Wy oczywiście możecie je zetrzeć itd. Wskazówki znajdziecie w przepisie. Nie przedłużając dłużej zapraszam Was na przepis prosty i pyszny krupnik. Składniki: (na około(...)pietruszki korzeń 1/2 małego selera (korzeń) 1 mała cebula 4 ziemniaki opcjonalnie 2 suszone grzybki (ja dziś nie dodałam) około 250 g mięsa z kością (u mnie najczęściej udko z kurczaka) 2 małe liście laurowe lub 1 duży 4 kulki czarnego pieprzu 3 kulki ziela angielskiego około 90-100 g kaszy jęczmiennej (tak z 3/4 szklanki, ilość zależy od tego

Słodkie okruszki
Zupa pomidorowa na wywarze drobiowo wołowym 133

Przepyszna, aromatyczna pomidorówka <3 Składniki 1 porcja rosołowa 1 udko 200 g żołądków drobiowych 200 g wołowiny z kością (rosołowej) ziele angielskie 1 por 1 cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 podgrzybek suszony 1 ząbek czosnku 190 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso czyścimy, przekładamy(...)garnka, zalewamy zimną wodą (tak by zakryła mięso) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny, dodajemy łyżeczkę soli, ziele angielskie i obrane, oczyszczone warzywa, ząbek czosnku, suszony kapelusz podgrzybka i opaloną nad płomieniem cebulą. Gotujemy do miękkości mięsa drobiowego. Zupę przecedzamy, mięso wołowe i żołądki drobiowe kroimy na mniejsze kawałki dodajemy z powrotem do zupy, marchewki kroimy w krążki i odkładamy. Gotujemy dalej

R'n'G Kitchen
Udka duszone z warzywami 157

coś więcej niż piersi. Tak więc dziś duszę ćwiartki kurczakowe! W tym samym sosie może dusić się jakakolwiek inna część tegoż opierzonego zwierzęcia. Skladniki (prawie jak na niedzielny rosół :)) Udka, podudzia czy co tam macie:) (u mnie ćwiartki) 2 marchewki 1 średnia pietruszka Mały kawałek selera Por (nie sprawdziłam ile sama dałam) Pół cebuli Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól(...)się skóry (u mnie jedna została ze skórą- bo to dla męża, ta też była bardziej podsmażona) doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnie z oliwą. Smażymy dosłownie chwilkę. Warzywa kroimy, zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy i wkładamy kurczaka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu około godziny. Po tym czasie mięso, ziele angielskie i liście wyjmujemy.  Warzywa blendujemy, jeśli

Mamuśka wraca do formy
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 386

boczku ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz włoszczyzna kilka ziemniaczków udko na rosół Jak robimy? dzień wcześniej moczymy fasolę w wodzie wrzucamy do zimnej wody udko i gotujemy na niezbyt dużym ogniu do momentu aż puści białko (tzw szumowiny) które zbieramy. dorzucamy fasole (wypłukaną) , kostkę rosołowa, kilka ziarnek ziela angielskiego i listków laurowych gotujemy na średnim ogniu(...)będzie już mięka dorzucamy obraną włoszczyznę (1/3 włoszczyzny można zetrzeć na tarce i w ten sposób wrzuci - zupa będzie gęstsza) oraz ziemniaczki pokrojone w kostkę doprawiamy majerankiem (obficie) gdy warzywa i fasola będą miękkie zupa jest gotowa. tutaj trick który można zastosować ale nie trzeba - w zależności czy lubimy zupę w postaci bardziej płynnej lub też bardziej kremowej. Jeśli kremowej

Snejkusiowe Przepisy
Siekane kotleciki drobiowe 281

ząbki czosnku- 3 łyżki natki pietruszki- przyprawy do smaku (sól, pieprz, chilli, papryka wędzona w proszku)- olej lub oliwa do smażenia- dodatkowo kilka krążków papryki   Pierś i mięso z udek kroimy w kostkę, dodajemy starty żółty ser, pokrojone w kostkę papryki i cebulę, posiekany por, czosnek, natkę pietruszki, obie mąki, majonez, żółtka jaj, sól, pieprz, chilli, wedzoną paprykę suszoną - mieszamy(...)łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor, z obu stron. Część, dla efektu, usmażyłam w krążkach czerwonej papryki.     Z reguły, do siekanych kotlecików drobiowych, podaję ryż z warzywami, ale również pysznie smakują z ziemniakami lub… z czym kto lubi. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Siekane kotleciki drobiowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Zupa z opieńkami 175

angielskiego 5 ziaren pieprzu 3 listki laurowe Sól, pieprz Domowa jarzynka 2 łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki śmietany 18% Pół pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy udko z kurczaka, dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy 3 lity wody i lekko solimy. Gotujemy na małym do momentu aż mięso będzie miękkie. Opieńki kroimy na mniejsze(...)wyjmujemy mięso, dodajemy grzyby i gotujemy przez 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, pora kroimy w pół plasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości, zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Zupę podajemy z posiekaną natką

Bajeczna Kuchnia
Kukurydzianka z meksykańską nutą 151

wiele przepisów, mniej lub bardziej klasycznych. Dzisiaj postawiłam na kukurydzę. Szybka i prosta zupa, słodka i ostra, pożywna.  Aby uzyskać około 2,5 l zupy przygotujcie: dwa udka z kurczaka cebulę dymkę 5 ząbków czosnku dwie średnie marchewki kilka zielonych liści pora niedużego selera dwie średnie pietruszki około 400 g gotowanej kukurydzy, może być z puszki 4 liście laurowe(...)jeśli nie przepadacie za ostrymi potrawami) szczypta gałki muszkatołowej sól Na początek gotujemy wywar z mięsem, z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, z cebulą, czosnkiem, liśćmi pora i resztą warzyw pokrojonych na mniejsze części. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie, około 30 minut. W międzyczasie miksujemy kukurydzę, podlewając odrobiną bulionu. Z gotującego się wywaru wyławiamy

Pichceniomania
Uda z kurcząt z warzywami 166

 Smaczny i niemalże ekspresowy obiad :) Idealna propozycja dla ludzi zapracowanych, którzy nie mają ochoty zbyt długo stać w kuchni przy garach po ciężkim dniu...Składniki

Delicious Titbits
ZUPA GRZYBOWA JAK U BABCI 169

grzybowej wigilijnej, która pojawiła się tylko kilka razy, bo u mnie w rejonie robi się barszcz czerwony.  Dzisiaj zrobimy zupę grzybową w  pysznej formie. SKŁADNIKI; - 2 udka + 2 skrzydełka z kurczaka - 1 plaster wędzonego boczku (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 gałązki rozmarynu - 3 gałązki(...)cukrowa - 10 -15 sporych grzybów ( prawdziwki, podrzybki, krakusy, stojaki) - 3 łyżki śmietany 12% - 1 łyżka mąki pszennej - 4 łyżki oliwy z oliwek Do sporego garnka włóż umyte mięso, przyprawy, warzywa, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na patelni na oliwie podsmaż pokrojone w plastry grzyby, smaż je partiami i dodawaj do zupy, przesmaż czosnek

SMYKWKUCHNI
Zarzucajka 163

Zdecydowanie moja ulubiona zupa!! Banalnie prosta w przygotowaniu,  zupka, którą zawsze przygotowuje mi babcia :D Można ją zrobić także w wersji postnej/wege, czyli bez mięska

Malinowo w kuchni
Tajska zupa z kurczakiem i zoodle 144

jest specjalne narzędzie czy veggie spiralizer. Ja akurat mam mały podręczny veggie spiralizer, który wędruje ze mną wszędzie ale mam zamiar kupić krajalnicę obrotową, która pozwoli mi kroić większe warzywa. Wracając do tajskiej zupy z kurczakiem i z zoodle możecie ją przyrządzić z pokrojoną w cienkie paski cukinią jak w tym przepisie . Zupa tajska zawiera kokosowe mleko, które jestem oddaną(...)kośćmi, bo wtedy znajdują się w nim również minerały jak wapń, sód i potas, które potrzebują dzieci ale i starsi aby wzmocnić szkielet. Popularność filetów z piersi lub udek kurczaka jest niezmierna również wśród moich domowników. Kiedy gotuję zupy nie ma żadnych kompromisów. Zawsze używam domowy wywar z całego kurczaka lub kury. Wy też tak robicie? Tajska zupa z kurczakiem

codojedzenia
Wokół stołu – jak to ugryźć, cz. 1 100

całości jego pokrojeniem (najlepiej specjalnymi nożycami) powinien zająć się kelner lub gospodarz domu. My z kolei gotową już porcję powinniśmy jeść nożem i widelcem. Przy luźniejszych okazjach takie np. udko możemy jeść rękoma tylko wtedy, gdy końcówka zawinięta jest w serwetkę lub na stole znajduje się miseczka z wodą z cytryną. Zdjęcie: thinkstockphotos.com Dżem/marmolada Te specjały powinny być serwowane(...)następnie nakładamy na kęski pieczywa. Gruszki Obieramy, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Cząstki jemy ręką lub nożem i widelcem. Fondue Na specjalny szpikulec nabijamy kawałki mięsa, warzyw lub pieczywa i podgrzewamy w specjalnie przygotowanej masie serowej, bulionie lub w gorącym oleju. Ha! Są można nawet przygotować fondue czekoladowe. Roztopiony ser zawijamy sprytnie zawijamy wokół kąska. Nie ciągniemy

Kate's Kitchen
Zupa-krem dyniowo-pomidorowa 123

miała docelowo być zupa dyniowa ale coś mnie naszło i jest dyniowo-pomidorowa. Fajna i wyrazista w smaku. Słodko-kwaśna. Polecam ! Składniki: kawałek kurczaka ( udko, korpus) 2 litry wody dwie nieduże marchewki korzeń pietruszki kawałek pora kawałek selera pół niedużej dyni 2 duże ziemniaki 4 pomidory świeża bazylia kawałeczek ulubionego sera żółtego pieprz sól śmietana(...)ok.15 minut. Dodać ziemniaki pokrojone na małe kawałki. I gotować kolejne 10- 15 minut. Pokrojoną dynię dodać do zupy i gotować na małym ogniu aż do miękkości wszystkich warzyw. Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Dodać do zupy. Usunąć kurczaka, por, seler i pietruszkę. Zupę zmiksować, doprawić pieprzem, solą, świeżą bazylią. Dodać kilka łyżek śmietany. Podawać posypaną

Pysznie & Pięknie
Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem 165

Jak się okazuje rukola świetnie smakuje w połączeniu z majonezem, wędzonym kurczakiem i brzoskwinią. Sałatkę polecam raczej na wyjątkowe okazje, a tych nie brakuje, zwłaszcza w

Moja smaczna kuchnia
Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 197

niewielkim nakładzie pracy, mamy zupkę dwukolorową, która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;)   Podałam ją na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prawda że to zgrany duet ? :) udko z kurczaka lub 4 skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy  3 listki laurowe(...)groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK )  Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągam je i odstawiam. Dodaję umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa ( ziemniaki, pietruszki marchew i seler)oraz czosnek. Po 10 minutach dodaje szparagi. Białe najpierw obieram, odcinam zdrewniałe łodyżki, kroję na kawałki, z zielonych odłamuje tylko twarde łodyżki, nie obieram. Gotuję

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania