udka z kurczaka - 3840 przepisów (strona:49/256)

Duszone udka kurczaka 249

niż udusiły, ale za to sos który mi został po zredukowaniu okazał się rewelacyjnie pasować do kaszy. Do zrobienia czegoś takiego można wykorzystać w zasadzie wszystkie dostępne warzywa. Składniki: udka kurczaka cebula marchew pietruszka ziemniaki brokuły fasolka szparagowa papryka słodka papryka ostra tymianek sól pieprz olej Wykonanie: Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na co najmniej godzinę. Cebulę pokroić

Mama Gotuje
Paprykowe udka z kurczaka 162

razem paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie. Oczywiście ilość papryki dostosować do własnych upodobań, jeśli chodzi o pikantność (u mnie umiarkowana pikantność). Składniki: 5 średnich udek z kurczaka 5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić) 2 łyżki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka chili(...)majeranku 5 łyżek sosu sojowego 1 - 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu sól Przygotowanie: Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka. Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec 55 minut w 180 stopniach

Kuchcik gotuje
Środa: Kurczak pod parmezanem 291

kurczaka pod parmezanem. To co zostanie możecie zamrozić, albo dodać do sosu bolońskiego, albo podać z makaronem spaghetti. Nasz syn uwielbia tę ostatnią opcję:) Składniki: 6 filetowanych udek z kurczaka (bez kości) 4 łyżki mąki 1 szklanka tartego parmezanu 1 kulka mozzarelli (250 g) Sól i pieprz do smaku Sos 2 opakowania passaty pomidorowej (po 400 gr) 1 średniej wielkości(...)ładnie się przyrumienić. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wyjmij z sosu cebulę, czosnek i liść laurowy. Na dno żaroodpornego naczynia wylej warstwę sosu. Wyłóż na niego udka. Posyp kurczaka połową parmezanu. Przykryj kolejną warstwą sosu. Znowu posyp resztą parmezanu i kawałkami porwanej na małe cząstki mozzarelą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut aż wierzch się

Niedzielny kucharz
Czwartek: Pieczone pęczotto z kurczakiem 101

zrobi. A warto czeka, bo jest to potrawa bardzo aromatyczna, smaczna i sycąca. Czas: 50 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3 lub 4 mniejsze   Składniki: 4 udka z kurczaka 1 szklanka kaszy pęczak 1 mała cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany Garść suszonych grzybów lub 3-4 boczniaki 1 szklanka wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)wsyp łyżeczkę soli, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Posól i popierz mięso z kurczaka. Kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego udka z kurczaka skórką do dołu. Smaż w ten sposób około 6 minut. Uważaj z temperaturą, żeby nie spalić mięsa. Kiedy skórka usmaży się na złoto przewróć udka na drugą stronę

Niedzielny kucharz
Poutine serowy z kurczakiem 151

jednak w czystej postaci, gdyż kocham cheddar i jego pikantną nutę. Do dania dodałam prosto przyrządzonego kurczaka. Możecie użyć ulubionych przypraw czy rodzaju mięsa. Nie ograniczajcie się.  😉 Kurczak: 700g udek z kurczaka bez kości i skóry 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Udka oczyszczamy z błonek i tłuszczu. By kurczak miał ciekawy aromat przesmażam

Cooking Monster
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 158

pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany(...)minuty do wrzątku. Krok 6 Do pęczaku z warzywami dodaj pokrojoną w plastry łyżkę zimnego masła. Wymieszaj. Wsyp parmezan, znowu wymieszaj. Dodaj podsmażone grzyby. Wyciągnij z piekarnika udka, pokrój w paski i dodaj do pęczotto. Gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kurczak z warzywami sezonowymi 116

udek kurczaka bez kości, 200 g fasolki szparagowej żółtej, 300 g groszku cukrowego, 600 g młodych, małych ziemniaków, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 3 łyżki dobrego octu jabłkowego, 15 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki groszku świeżego, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła. Każde udko podzielić na 3-4 kawałki (zależy od wielkości), włożyć do miski, wlać sos sojowy(...)wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody i gotować 2 minuty. Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i włożyć masło. Położyć kurczaka, obsmażyć z obu stron na rumiano, wlać marynatę (w której marynował się kurczak), dodać cukier i dusić około 15 minut, aż kurczak będzie miękki. Do kurczaka dodać ziemniaki, wymieszać, przesmażyć chwilę

królestwo garów
Kremowa zupa z kurczaka 249

Kremowa zupa z kurczaka? tak :) Pożywna, śmietanowo-kurczakowa, rozpływająca się w ustach....po prostu rewelacyjna w smaku I zachęcam do spróbowania :) Zaczynamy  Składniki: 6 udek kurczaka 1 cebula 3 marchewki 3 łodyżki selera 1 pietruszka 4 ząbki czosnku sól, pieprz 250 ml bulionu kurczakowego 500 ml śmietany 50 gr masła 3 łyżki śmietany olej  Wykonanie: Gotujemy udka. Ugotowane(...)garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy 1 min wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy marchew, cebule, seler I pietruszkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy rosół z udek I bullion. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kurczaka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy make- mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy I wlewamy do zupy. Zagotowujemy- bierzemy mikser I miksujemy na krem. Doprawiamy solą I pieprzemdo smaku

Smaki Edyty
Cytrynowy kurczak w białym winie 132

przepisów na jego podanie ;) W takim razie i ja podzielę się z Wami jednym z pomysłów :) Bardzo aromatyczny i wiosenny! :D Cytrynowy kurczak w białym winie Potrzebujesz: 4 udka z kurczaka pół dużej cytryny pokrojonej na cząstki ok. 7 ząbków czostnku 100ml białego wina garść świeżego tymianku sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia 1. Umyte udka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami 107

zapiekania. Przed Wami cukinia z nadzieniem drobiowo-pomidorowym (w nieco innym wydaniu niż ostatnio. Zobacz tez przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem, mozzarellą i pomidorkami) . 3-4 cukinie 2 udka z kurczaka (u mnie bez skóry i kości) 3 pomidory 1 cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie około 150 g tartego sera olej/masło klarowane 2 listki laurowe(...)Podgrzewamy. Gdy woda się zagotuje, dodajemy sól, listki laurowe, ziela angielskie oraz kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa (można również wykorzystać mięso pozostałe np z rosołu). Po przestudzeniu udko kroimy na drobne kawałki (ja ugotowane mięso zmieliłam, ale wg mnie całościowo wyszło za drobno, pasztetowo) Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy je dużą ilością wrzącej wody. Usuwamy skórkę

Smaki Na Talerzu
KURCZAK Z PATELNI PASTERYZOWANY + FILMIK 101

zapasteryzowany smakuje tak jak prosto z patelni, polecam.  SKŁADNIKI :  15-16 udek z kurczaka sól do smaku słodka i ostra papryka do smaku  przyprawa - kurczak ziołowy przyprawa - kurczak pikantny  litrowe słoiki około 8-9 sztuk      PRZYGOTOWANIE :  Udka z kurczaka przecinamy na 2 części, następnie przyprawiamy i obsmażamy na rumianao na patelni

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak z rodzynkami w sosie pomidorowym 95

przepis nie został jeszcze oceniony) Kurczak z rodzynkami w sosie pomidorowym to danie dla miłośników smaków słodko-kwaśnych. Szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy kochają pomidory, ponieważ sos jest bardzo intensywnie pomidorowy. Rodzynki w tym daniu są delikatnie wyczuwalne, dodają lekkiego, słodkiego posmaku. Do przygotowania tego kurczaka najlepiej wykorzystać mięso z udek kurczaka lub pałek z kurczaka, które po ugotowaniu

Kuchnia Bazylii
Domowy kebab z kurczaka z piekarnika 118

zależności od tego jakie przyprawy lubicie. Jogurt lub maślanka dodatkowo nadaje smak mięsu i powoduje że jest soczyste i kruche. Zamiast piersi z kurczaka możecie wykorzystać mięso z udek kurczaka. Będzie równie pyszne i soczyste. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak z patelni 155

które zjadłam z różnymi sałatkami. Smażony na patelni kurczak to dla niektórych osób trywialne, bardzo proste, tanie i niezbyt atrakcyjne danie, ale lubię jeść kurczaka przygotowanego na różne sposoby. Udka kurczaka doprawiłam domową przyprawą do kurczaka. Oczywiście można mięso doprawić ulubioną przyprawą ze sklepu. Natarłam kurczaka przyprawą i zostawiłam na godzinę w lodówce. Rozgrzałam 2 łyżki oleju rzepakowego na patelni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaczki drobiowe 190

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg drobiowych żołądków, u mnie z kurczaka 2 szyje indycze opcjonalnie udko kurczaka 3 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera spora część pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe łyżeczka czerwonej papryki w proszku świeżo mielony

W garach u Gosi

Proponowane wyszukiwania