warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który później jest nadziewany na szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 3-4 wyfiletowane udka z kurczaka Przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać paprykę, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do marynaty, wetrzeć ją dokładnie
Codzienne Gotowaniedrobiowe. Danie proste i bardzo smaczne. Polecam użyć ryżu basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 duży brokuł (0,5 kg) 1 cebula sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia ryż basmati do podania* Ryż wsypać do garnka, zalać 1,5 szklanką wody(...)pokroić na mniejsze różyczki, głąb wyrzucić. Do garnka wlać wodę, posolić ją. Zagotować. Dodać brokuła i gotować kilka minut. Gdy brokuł będzie lekko miękki to przelać go zimną wodą. Udka bez skóry i kości umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć
UgotowaćSkładniki: 2 udka z kurczaka 1 nóżka wieprzowa 1 golonka wieprzowa 3-4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1 mały por 1 cebula 1 główka czosnku 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 op. żelatyny 2 jajka sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć(...)umyć, włożyć do garnka wraz z nóżką, zalać wodą. Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i gotować ok. 1-1,5h. Z kolei do garnka dodajemy udka, włoszczyznę, w razie potrzeby dolewamy wodę i gotujemy do całkowitej miękkości, ok. 1,5h. Wywar odcedzamy doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy do niego żelatynę. Mięso obieramy i kroimy
Prosto i Smacznie z Anetączas można sobie pozwolić, prawda? :) Zestawienie produktów w tej sałatce jest moje i jestem bardzo dumna, że wyszła taka pyszna! Nawet nie czuję, że rymuję! :) Potrzebujemy: 2 wędzone udka z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle 1/2 czerwonej cebuli 6 pomidorów suszonych z zalewy 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Mięso oddzielamy od kości, pozbywamy się skóry
MamaOskarkaBalti Chicken to połączenie cudownego aromatu przypraw z "delikatnie ostrym" curry. Przepis pochodzi z Pakistanu, ale został zaadoptowany przez kuchnię indyjską. Składniki 3-4 kawałki kurczaka (użyłam udka) 4 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku (posiekane) 1/2 łyżki kuminu 1 łyżka kolendry 2.5 cm kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku) 4 zielone ziarna kardamonu 1/2 łyżki kurkumy(...)posiekane (jako ozdoba) Wykonanie: Podgrzać oliwę w dużym wysokim naczyniu. Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kumin, cynamon, kardamon oraz kurkumę. Pomieszać wszystko i dodać kawałki kurczaka. Smażyć około 5 min na średnim ogniu następnie dodać sos curry, sól, chili i paprykę. W tym czasie pokroić cebulę i pomidora w ósemki. Zieloną paprykę pokroić
Smaki Przyprawy i KoloryBalti Chicken to połączenie cudownego aromatu przypraw z "delikatnie ostrym" curry. Przepis pochodzi z Pakistanu, ale został zaadoptowany przez kuchnię indyjską. Składniki 3-4 kawałki kurczaka (użyłam udka) 4 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku (posiekane) 1/2 łyżki kuminu 1 łyżka kolendry 2.5 cm kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku) 4 zielone ziarna kardamonu 1/2 łyżki kurkumy(...)posiekane (jako ozdoba) Wykonanie: Podgrzać oliwę w dużym wysokim naczyniu. Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kumin, cynamon, kardamon oraz kurkumę. Pomieszać wszystko i dodać kawałki kurczaka. Smażyć około 5 min na średnim ogniu następnie dodać sos curry, sól, chili i paprykę. W tym czasie pokroić cebulę i pomidora w ósemki. Zieloną paprykę pokroić
Kulinarna rozmowaNa urodziny od męża dostałam piękny tagine. Oczywiste było, że muszę od razu coś w nim zrobić. Wyszło pysznie, a ja juz wiem, że kuchnia arabska
Polska Zupachrupiącym pieczywem. Miękka kapustka, soczysta pierś z kurczaka i chrupiący boczek - mniam.... polecam Składniki: 1 młoda kapusta 2-3 filety z kurczaka 250 g wędzonego boczku 200 ml rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18 % pół łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz przyprawa do kurczaka 1-2 łyżki oleju 1 łyżeczka oregano Przygotowanie(...)przepisy na szybki obiad: Zielone kluski ze szpinakiem i pieczarkami Tortille po meksykańsku Schab pod pierzynką z pieczarek i sera Pieczeń z karkówki - przygotujesz ją w kilka minut Udka z kurczaka pieczone z czosnkiem Racuchy na kefirze z jabłkami Oraz wiele innych w zakładce -przepisy - "na obiad " na samej górze strony
Swojskie jedzonkotakich grzybów, jakie akurat są dostępne. Jeżeli nie macie odpowiedniej patelni, trzeba po prostu usmażone składniki przenieść do naczynia żaroodpornego. Też wyjdzie smacznie. Polecam! składniki 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości 1 duża cebula, obrana i pokrojona grube plastry 250 g brązowych pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka czerwonego octu winnego
Stare Garytakich grzybów, jakie akurat są dostępne. Jeżeli nie macie odpowiedniej patelni, trzeba po prostu usmażone składniki przenieść do naczynia żaroodpornego. Też wyjdzie smacznie. Polecam! składniki 500 g udek z kurczaka, bez skóry i kości 1 duża cebula, obrana i pokrojona grube plastry 250 g brązowych pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka czerwonego octu winnego
Stare GaryUdka z kurczaka faszerowane grzybami to doskonały pomysł na smakowity i aromatyczny obiad. Dzisiaj mięsko podane z gnocchi, czyli włoskimi kluskami w sosie serowym a do tego kolorowa i szybka w przygotowaniu sałatka. Składniki : 5 szt. ud z kurczaka bez skóry i kości (z Biedronki) ok. 1/3 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 łyżka startego sera żółtego(...)pieprzem, tymiankiem i ostrą papryką - na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ser - całość wymieszaj. Uda oczyszczamy z błonek, wnętrze przyprawiamy solą, pieprzem i papryką - nakładamy grzyby, następnie udka spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (za pomocą pędzelka) i układamy udka - posypujemy słodką papryką. Zapiekamy 25 min na 220°C opcja grill (środkowa półka), następnie przewracamy udka (posyp papryką
Alutka-Gotujezbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam! Pasztet drobiowy z żurawiną Składniki na 2 formy 11 x 11cm: 2 udka z kurczaka 400g piersi z indyka 250g wątróbki drobiowej pęczek włoszczyzny 2 kajzerki 2 cebule 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 100g żurawiny suszonej przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa w całości(...)mięso będzie miękkie (1h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5-10 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso z udek oddzielamy od kości. Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę
Smak mojej kuchniśmieszna historia o flakach widmo pozostanie w naszej rodzinie już na zawsze, co się z wujkiem spotkamy to sam ją wspomina :) Składniki: 1 kg flaczków pokrojonych ½ kg kurczaka (np. udka) lub wołowiny (np. szponder) ¼ dużego selera 1 – 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 średnia cebula Ewentualni kawałek pora 2 liście laurowe Kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki imbiru(...)zimną wodą, czynność tę powtarzamy kilka razy, aż flaczki będą czyste i pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu. Czyste flaczki gotujemy do miękkości około 1 – 2 godziny. Osobno gotujemy rosół z kurczaka lub wołowiny, co można zrobić na 2 sposoby: 1. Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Następnie mięso odcedzamy, starannie myjemy zimną wodą (by pozbyć się
Smakowy Rajzawieruszyło się w lodówce chciałam uchronić je przed zmarnowaniem, tak więc nie podaję go w przepisie. Składniki (na 2 porcje): - 150 g kaszy kuskus - wędzone udko z kurczaka (lub dwa mniejsze) - pół słoiczka pomidorów suszonych - mała puszka kukurydzy - kilka listków świeżej bazylii - garść pestek słonecznika - dwie łyżki sosu sojowego - 1,5 łyżeczki papryki słodkiej - łyżeczka papryki wędzonej - sól (ja użyłam
Cook&Love