Poniżej przedstawiam tegoroczne inspiracje. Nie wiem czy uda mi się ze wszystkich skorzystać, ale większość na pewno zagości na naszym stole... Co ciekawe norweska kolacja wigilijna wcale nie jest postna, tak jak nasza. To duża pokusa, zwłaszcza, że sklepy już od miesiąca kuszą żeberkami, świąteczną kiełbasą i specjalną edycją... indyka. Ja jednak pozostanę wierna polskiej tradycji(...)Pociechą dla mnie będzie barszczyk, którego u mnie się nie jadało, na rzecz grzybowej (którą notabene uwielbiam). Poniższa lista może ulec małym modyfikacjom. Jednak żywię dużą nadzieję, że uda mi się wszystko z niej przyrządzić. Oczywiście nie omieszkam wspomagać się zaprzyjaźnionymi stronami, nie wszystkie przepisy będą pochodziły z rodzinnych receptur oraz mojej głowy. Te, którymi będą się inspirowała
bastalenaTortownicę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie tortownicę zabezpieczamy, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Można to zrobić używając folii aluminiowej, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc go tylko zmiksowałam z serkiem mascarpone przy użyciu blendera „żyrafy”. Przekładamy twaróg do misy robota, dodajemy śmietanę, budynie i „ucieramy” na niskich obrotach(...)zważy) nie przejmujcie się tym. Nie będzie to miało żadnego wpływu na sernik – i tak się uda. 3. Jajka wbijamy całe, miksując każde kolejno przez 30 sekund (nie dłużej). 4. Tortownicę można zabezpieczyć folią aluminiową, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Jest duży, odporny na wysoką temperaturę i oczywiście szczelny. Tortownicę wkładamy na dno worka. Worek
mojewypiekiinietylkomieściło mi się w głowie połączenie sałaty z nachosami. Czego to jednak Amerykanie nie wymyślą 😉 I nareszcie udało mi się ją zrobić 😊 Z powodzeniem może zastąpić obiad lub obiadokolację. Składniki : sałata rzymska lub lodowa 500 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka) świeża kolendra pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki ziaren gorczycy białej 5 ziaren pieprzu sól awokado czerwona
Weekendy w domu i ogrodziewiem kiedy bym się na nie zdecydowała. Nadzienie postanowiłam zrobić delikatne w smaku i się udało. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 1/2 kg mięsa z indyka, 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, kawałek słoniny, 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: mąkę
Państwo Wojtczuk gotujągotuję rosół. Może i nie jest to największa filozofia ale przynajmniej mam pewność, że zawsze się uda i wyjdzie pyszny. Oto moja recepta na najlepszy lek na przeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora
Mango Papajasię już od bardzo dawna, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać.I wreszcie się udało. Przyrumieniony kokos ma intensywny smak i zamienia zwykłego kotleta w wykwintne danie. Mojemu mężowi tak zasmakowały, że następnego dnia z samego rana pojechał po indyka i zażyczył sobie znowu takie kotlety. Składniki: 400 g fileta z indyka (kupuję tzw." sznycle
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGęsina na św. Marcina to piękna tradycja. Trochę zapomniana albo lekceważona z różnych powodów, ale tak jak Amerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją
Smaczna Pyzazupie wszystko co uwielbiam: żółtą fasolkę szparagową, kalafiora i pierwsze malutkie kurki, które udało mi się kupić 😍 Zupa wyszła przepyszna ... Jest bardzo gęsta i aromatyczna, dlatego nie dodaję już do niej dodatkowo ziemniaków czy makaronu (zbędne węglowodany 😉). Składniki: 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 1/2 kalafiora garść
Walijskie Pichcenieskładników, ziół i przypraw, gdy już jednak uda się je skompletować to gotowanie to sama przyjemność. Dziś zapraszam Was na proste i szybkie, lekko pikantne, danie z mięsa mielonego z cieniutkim makaronem. Składniki : 2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 450g mielonego z indyka 100g pędów bambusa 1 łyżka sosu rybnego
Codzienne GotowaniePierś z indyka z wolnowaru, prosty przepis na domową wędlinę. Coraz częściej rozglądam się w sklepie za wędlinami drobiowymi, patrzę na skład .. i tak powstała ta ! Pierś z indyka z wolnowaru, w sumie sama się robi. Oj znowu chwilę mnie tu nie było, częściej byłam na instagramie czy facebooku, gdzie też Was serdecznie zapraszam. Tam prościej(...)szybciej można coś wrzucić o czymś opowiedzieć. A czemu tak, bo to taki czas, czas biegnie szybko, a tu praca, dom. Mam nadzieję, że już mi się uda tu więcej do Was pisać. To danie robi się sama, nam zajmuje tylko kilka minut jej przygotowanie. Naprawdę kilka minut, a potem po kilku godzinach możemy delektować się jej smakiem. Możesz
Kuchnia na wzgórzuPierś z indyka z wolnowaru, prosty przepis na domową wędlinę. Coraz częściej rozglądam się w sklepie za wędlinami drobiowymi, patrzę na skład .. i tak powstała ta ! Pierś z indyka z wolnowaru, w sumie sama się robi. Oj znowu chwilę mnie tu nie było, częściej byłam na instagramie czy facebooku, gdzie też Was serdecznie zapraszam. Tam prościej(...)szybciej można coś wrzucić o czymś opowiedzieć. A czemu tak, bo to taki czas, czas biegnie szybko, a tu praca, dom. Mam nadzieję, że już mi się uda tu więcej do Was pisać. To danie robi się sama, nam zajmuje tylko kilka minut jej przygotowanie. Naprawdę kilka minut, a potem po kilku godzinach możemy delektować się jej smakiem. Możesz
Kuchnia na wzgórzuUdziec z indyka a’la bitki w sosie własnym Udziec z indyka a’la bitki w sosie własnym z odrobina suszonych grzybów
Ogrodnik w podróżyostatnio sporo mięsa kupiliśmy więc wybór był w miarę prosty: sznycle z indyka. Tylko trzeba je jakoś zgrabnie przygotować. Może z pieczarkami w sosie śmietanowym? Rewelacja. Pieczarki są. Ale nie ma śmietany... A do najbliższego sklepu tak daleko, że nawet nie przyszło mi do głowy udać się na taką wyprawę. Trzeba korzystać z tego, co mam. Wiem, mam natkę
Marder&Marder Manufactureprzepisu, który pojawił się ponad rok temu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami. Bardzo się cieszymy, że Wam smakuje i prosicie o więcej :o)Dziś zapraszamy na fileta z kurczaka faszerowany szpinakiem, serkiem ricotta i boczkiem. Jeśli macie w domu krajalnicę lub uda Wam się wyprosić u Pani w mięsnym, aby pokroiła Wam boczek
W kuchni Katierozjechał Mięso z indyka , pozbawiamy kości , pozostawiamy skórę . Całe prószymy przyprawami i nacieramy miodem , od wewnętrznej i po zewnętrznej stronie także . Następnie składamy tak ,żeby skóra znalazła się na wierzchu , a całość utworzyła zgrabny wałeczek. Osobiście zawsze posypuję wierzch kozieradką – tak dodatkowo dla smaku ,po włożeniu do formy;) . Pętamy sznurkiem , jak się komu uda , ja zawsze jakoś(...)skórka się skarmelizuje , nabierze pięknej barwy i chrupkości . Gotowe , wyciągamy z piekarnika , kładziemy na desce i pozwalamy mięsu odetchnąć . W między czasie , robimy sos . Na blaszkę po pieczeniu indyka wkładamy masło ,łyżkę czubatą mąki , rozpuszczamy mieszając, do momentu, aż wszystko się połączy w gładką masę ,wlewamy , cały czas mieszając i podgrzewając, bulion ,aż do uzyskania lubianej konsystencji sosu . Doprawiamy
Ogrodnik w podróży