twaróg - 6936 przepisów (strona:365/463)

KLUSKI LENIWE - KLUSECZKI SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 243

więcej orkiszowej. Wyszły bardzo delikatne i przepyszne. Warto zatrudnić do pomocy dzieci, moja Córcia uwielbia takie zadania, a własne kluseczki smakowały jej jeszcze bardziej...;-)Składniki:- 500g tłustego lub półtłustego twarogu- 2 jajka- 100g mąki orkiszowej białej (u mnie typ 750)- 40g mąki (skrobi) ziemniaczanej- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (można pominąć)- 1/4 łyżeczki soliSer przecisnąć przez praskę lub zmielić

Smaczne Zdrowe
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I SEREM 449

niedalekiej przyszłości ;-) Składniki: Ciasto: - 170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 120g mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 50g ksylitolu (lub cukru) - 50g zimnego masła - 1 jajko Masa serowa: - 500g zmielonego twarogu (u mnie gęsty z wiaderka) - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 100g ksylitolu lub cukru - 2 jajka - 100ml zimnej kremówki Kruszonka: -170g mąki orkiszowej białej

Smaczne Zdrowe
Mini serniczki miętowe 252

lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim dokładnie 12 foremek. Napełniamy farszem serowym. Układamy foremki na blasze. Farsz serowy: 10 łyżek twarogu śmietankowego President 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki likieru miętowego 1 łyżka syropu miętowego barmańskiego 2 łyżki płatków gorzkiej czekolady Ser przekładamy do miski łączymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szparagi w czosnku i kozieradce 151

czosnku i kozieradce podane z twarożkiem  - pęczek zielonych szparagów - 3 ząbki czosnku - duża łyżka mielonej kozieradki - 1/3 cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz - pół kostki twarogu półtłustego  Szparagi oczyszczamy - usuwamy zdrewniałe końcówki, po czym delikatnie obieraczką obieramy twardsze końce. Płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie cały szparag pokrojony na cztery). Osuszamy. Na patelni

Sajkofanka smaku
Sernik na zimno z czarną porzeczką 226

smak czarnej porzeczki.Ja czarną porzeczkę bardzo lubię więc i sernik przypadł mi do gustu. Składniki: Spód 250 g herbatniki szkolne 150 g masła 3 łyżeczki kakao Masa serowa 1kg twaróg sernikowy w wiaderku 180 g jogurt naturalny 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kopiaste żelatyny 1/3 szk wody 350 g czarnej porzeczki 200 g cukru Góra

Ala piecze i gotuje
Naleśniki z serem i sosem pomarańczowym 199

mocno rozgrzewam i łyżką wazową nalewam i delikatnie rozciągam ciasto na patelni ruchami spiralnymi. Naleśniki szybko się smażą więc ostrożnie. Najlepsze są gdy mają złocisty kolor. Przygotowanie masy twarogowej: Twaróg przekładamy do misy, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, 2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego, całość dokładnie mieszam, ugniatam widelcem. Gotową masę cienko smaruję gotowe naleśniki i zwijam w rulony

Mechanik w kuchni
Deska z białym serem w roli głównej 214

deska jaką przygotowałem na tą grillową imprezkę plenerową - motywem przewodnim jest biały ser w kilku odmianach a jednocześnie pomysł na oderwanie od stereotypów. Sery jakie zostały wykorzystane to : feta twaróg kanapkowy żółty Na tej desce znajdują się : Kuleczki serowe ( 3 sery ) w różnym wykończeniu - paprykowym, orzechowym, szczypiorkowym Polskie suschi - przepis znajdziecie TUTAJ Rolada szpinakowa z łososiem Przepisy na kuleczki serowe

Mechanik w kuchni
Sałatka à la caprese 372

BUNDZ / BUNC.  Joanna M. po swoich wojażach po południowej Polsce przywiozła  polski ser bundz/ bunc i mi małą gomułkę odstąpiła! Tradycyjny bundz to produkt z mleka owczego – rodzaj twarogu, ma zwartą konsystencję i doskonale nadaje się do sałatek. Wykorzystałam więc bundz do przygotowania Sałatki à la caprese. Ja uwielbiam włoską Caprese, którą bardzo często przygotowuję: Sałatka Caprese Kanapki Caprese

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik drezdeński z masą migdałową 189

drożdży  60 g cukru   125 ml mleka (letniego)  50 g miękkiego masła/margaryny  1 jajko   Masa serowa:  500 g zmielonego twarogu( u mnie ricotta)  120 g cukru  2 jajka  otarta skórka z cytryny bio  Masa migdałowa:   250 g mielonych migdałów  4 jajka

Mia Cucina Sofieta
30. Pyszny deser na okrągłą trzydziestkę: czyli sernik złota rosa! 220

resztą składników ( mlekiem, serem, przesianym budyniem, cukrem, aromatem i cukrem z prawdziwa wanilią) miksujemy na wolnych obrotach sernika aż do najdokładniejszego połączenia - tak aby nie było widocznych grudek twarogu. Płynną masę wylewamy na upieczony spód, a na jej wierzchu rozsmarowujemy pianę z białek - wedle uznania łyżką lub szpatułką (technika dowolna(;) Sernik pieczemy 2 godziny w temperaturze 180stC. Ostatnie 20minut podpiekamy

Symfonia Smaków
Ciasto marchewkowe z kremem czekoladowym 174

połączą. Ciasto przelać do przygotowanej formy o śr. 21cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 2 warstwy.     Krem czekoladowy: 250g półtłustego twarogu, 100g jogurtu naturalnego, 170g mlecznej czekolady, 130g cukru pudru.       Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać

Z miłości do słodkości
Sernik czekoladowy na zimno z malinami 265

kawałki, zmielić w blenderze. Dodać stopione masło oraz likier malinowy, krótko zmielić. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić.     Masa serowa: 1/2 kg półtłustego twarogu, 200g gorzkiej czekolady, 400g śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny, 3 łyżki kakao, 100g cukru pudru, 3 łyżki likieru malinowego, 1/2 kg malin.     Ser zmielić, utrzeć z cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Sernik z dynią i polewą o smaku toffi 197

zmielić, aż składniki się połączą.  Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.  Schłodzić.      Masa serowa:  1kg obranej i wydrążonej dyni,  800g półtłustego twarogu,  5 jajek,  250g cukru pudru,  sok z 1/2 cytryny.  Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić, dodać dynię, cukier puder

Z miłości do słodkości
Delicja serowo-jabłkowa 236

rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową. Odstawić od ostygnięcia. Masa serowa:   1/2 kg półtłustego twarogu,  4 jajka,  100 g masła lub margaryny,  150g cukru pudru,  4 łyżki mleka,  budyń waniliowy. Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Placuszki serowo-dyniowe 208

oraz nutkę cynamonu i imbiru. Zamiast cukru zaś użyłam miodu. Placuszki wyszły bardzo smaczne, chłopcy zjadali z wielkim apetytem:)  Składniki: 200g drobno startej dyni, łyżka masła, 200g półtłustego twarogu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 jajka, 3 łyżki miodu, łyżka rodzynek, łyżka żurawiny, 6 łyżek mąki pszennej.   Przygotowanie Dynię wymieszać z imbirem i dusić około 5 minut(...)rozgrzanym maśle, aż dynia nieco zmięknie. Ostudzić.  Twaróg rozgnieść widelcem, dodać miód i żółtka, wymieszać dokładnie. Następnie dodać przestudzoną dynię oraz rodzynki i żurawinę. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz cynamon.  Białka ubić na sztywno, delikatnie zmieszać z masą.  Smażyć z obu stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podawać np. oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem

Z miłości do słodkości