mojej kategorii pierogów " na słono". Przepisów na te pierogi jest pewnie tyle, ile osób, które je przygotowują. Ja, jak zwykle, działam "na oko" :) SKŁADNIKI NA FARSZ ugotowane ziemniaki twaróg (u mnie półtłusty) 1 cebula sól, pieprz SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto
KUCHARNIAmoja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 120 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 60 g roztopionego masła 800 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 jajka 120 g cukru pudru *od siebie dodaję: kilka łyżeczek soku z cytryny pół puszki masy
KUCHARNIAprzepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 90 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 40 g roztopionego masła 500 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 jajka 90 g cukru pudru 4-6 łyżek likieru kawowego* 4-6 łyżek nutelli
KUCHARNIAkolei wszystkich, którzy byli im bliscy. Co roku wspomnienia są coraz dłuższe... Z domu za drogą trzy razy w tygodniu gospodyni przynosi bańkę świeżego mleka, a w piątki twaróg i śmietanę. Z domu przy rzeczce gospodyni odwdzięcza się domowymi zaprawami i dobrą radą w niejednej potrzebie. Tak żyją w zgodzie rozdzieleni coraz ruchliwszą drogą, ale wciąż związani latami wspomnień
KUCHARNIAkapeluszy ucieszyłyby nas jeszcze bardziej! HAMANTASCHEN - CIASTO SEROWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 12 sztuk/ 1/4 filiżanki cukru (użyłam pudru) 1/2 filiżanki masła 1/2 filiżanki twarogu 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy) 1 filiżanka mąki szczypta soli Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli to konieczne, w trakcie
KUCHARNIAznajomi i sąsiedzi zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie mapę i z radością zaznaczam na niej kolejne miejsca, do których powędruje coś
KUCHARNIAowoce już od wiosny. Zostanie z nimi aż do ostatniej łyżeczki. GALARETKA Z PAPIERÓWEK Z WANILIĄ, MIĘTĄ I SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ Idealna do naleśników, placuszków, chałki. Świetnie smakuje na plastrach twarogu. Widoczna na zdjęciu chałka została upieczone wg tego przepisu - klik, jednak zamiast dużej, upiekłam kilka malych, jednoosobowych. 3 kg papierówek ok. 3 kg cukru (ilość zależy
KUCHARNIAczasie żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Gdy napęcznieje dodać ją do ciepłej śmietany z gorgonzolą i energicznie wymieszać tak, by dokładnie się rozpuściła. Całość przelać do miski z twarogiem i wymieszać, by całość idealnie się połączyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wylać na spód z krakersów. Chłodzić w lodówce do momentu, aż sernik stężeje - u mnie
KUCHARNIAAmber. Wszystko w niej jest poezją - cudowny aromat czosnku, delikatny, lekko słodki smak i jasno bursztynowy kolor. Czosnkowy poemat. Posmarujcie nią opieczoną bagietkę lub domowy chleb z twarogiem - będziecie zachwyceni tym niezwykłym smakiem. Już za parę godzin grudzień - słoiczek tej wyjątkowej galaretki może być wspaniałym pomysłem na prezent dla kogoś, kto tak ja kocha czosnek i docenia
KUCHARNIAśmietanki 30% laska wanilii opcjonalnie płatki migdałowe łyżka masła do wysmarowania formy Wykonanie: Ser zmiksować z 3 łyżkami cukru i mlekiem ( ilość zależy od użytego twarogu ) na gładką, gęstą masę.Do masy serowej dodać rodzynki - wymieszać łyżką. Masą serową smarować naleśniki i składać w trójkąty. W wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, układać naleśniki. Sok pomarańczowy zagotować
kolorowotorcikowowyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 3/4 szklanki cukru pół szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 jajko 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę) olejek waniliowy
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/04/ser-biay-w-zioowej-zalewie.html z przepisu Krakowianki z Bieszczad Składniki: kostka twarogu - 250 g - ulubione zioła: czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, bazylia świeżo zmielona sól morska i kolorowy pieprz oliwa z oliwek - tyle, żeby przykryła ser : ser kroimy w kostki - takie ładne równe, mniejsze lub większe, jak wolimy układamy pierwszą warstwę w słoiku, posypujemy ziołami i przyprawami i tak aż do końca
w mojej kuchniFarsz: 1-2 szt twarożku śmietankowego (np. Philadelphia )-ja mialam twaróg zwykły i dodalam śmietane 36%,.. .8-10 dużych plastrów szynki szwarcwaldzkiej , kilka plastrów wędzonego boczusia
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/search/label/CIASTA Składniki 1kg twarogu z wiaderka 4-6 łyżek słodkiego kakao 250 ml śmietany słodkiej 30% śmietana- fix lub inny usztywniacz do śmietany 4 łyżki żelatyny /na 1kg serka 6 łyżki cukru 10-12 foremek/ ilosc zalezy od wielkości 10-12 kieliszków 400 g masy krówkowej Wykonanie Ubijamy śmietanę na sztywno ,dodając pod koniec ubijania śmietanę fix. .Żelatynę rozpuszczamy
w mojej kuchnibardziej wolę makowce ,ale ten Sernik podbił moje serce,jest pyszny Składniki Kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 50g cukru pudru Cytryna Sól Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 250g masła 300g cukru 40g płatków migdałowych 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce. z niej skórkę
w mojej kuchni