krokiety na piątek. Naleśniki: 2 szklanki mleka mleka 3/4 szklanki wody 1 jajko 35 dag mąki tortowej sól, pieprz, przyprawa Vegeta lub Kucharek Nadzienie: 2 puszki (po 170 g) tuńczyka w oleju roślinnym 20 dag żółtego sera 2 małe ogórki kiszone Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Zmiksować jajko przeznaczone na ciasto naleśnikowe(...)przyprawić niewielką ilością soli, pieprzu i Vegety. Miksować do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dla odpowiedniej konsystencji dodać trochę mąki lub dolać trochę wody. Usmażyć naleśniki. Kawałki tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju, rozdrobnić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia. Gotowy farsz nakładać na naleśniki, zwijać krokiety. Panierować w jajku
Praktyczna plmożna wykorzystać ryby czy owoce morza jest niemalże niekończąca się. Do przygotowania ryb smażonych wybieram głównie dorsza, solę, mintaja czy doradę. Jeśli grilluję czy zapiekam ryby to sięgam po tuńczyka, łososia lub halibuta. Do sosów z makaronem wybieram krewetki i małże. A do pasty wykorzystuję makrelę lub wędzonego łososia. Do sałatek używam tuńczyka w puszce i oczywiście śledzi w oleju
mecooksserii - pomysł na szybki obiad. Przygotowanie tego posiłku zajmie Ci zaledwie 12 min. Składniki: - makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka (60 g) - cebula ½ szt. (50 g) - pieczarki 3 szt. (60 g) - tuńczyk w sosie własnym – ½ puszki (60 g) - jarmuż – 1 garść - masło klarowane– ½ łyżeczki (4 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Cebulę, pieczarki i jarmuż drobno posiekać, podsmażyć na maśle klarowanym(...)tego dodać tuńczyka i ugotowany makaron. Przyprawić wedle uznania i wymieszać. Podsmażać jeszcze chwilę. W razie potrzeby podlewać wodą. 332 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasjednym z dań dnia. Aromatyczne pomidory doskonale komponowały się z wywarem rybnym, dając smaczne połączenie. Bagietka podana do zupy łagodziła jej intensywny smak. Jako drugą przystawkę zamówiliśmy ceviche z tuńczyka z dodatkiem aksamitnych sosów oraz czarnuszki. Delikatny tuńczyk ciekawie połączył się z ostrzejszymi smakami. Do naszej obiadokolacji dobraliśmy dwie smaki nalewki Saska – Wiśnia z nutą rumu oraz Śliwka Węgierka
Kuchnia Bazyliikroi w plastry, no i oczywiście doskonale smakuje!! Składniki: 4 jaja paczka mrożonego szpinaku (najlepszy brykiecik); olej - 3/4 szklanki Nadzienie: 6 jaj ugotowanych; musztarda; serek topiony (2 trójkąciki); puszka tuńczyka we własnym sosie; sól, pieprz, koperek Wykonanie: Ubić białka z odrobiną soli. do rozmrożonego, wyciśniętego szpinaku dodać żółtka, wymieszać szpinak z żółtkami, dołożyć pianę z białek, delikatnie ją wmieszać(...)musztardy, serek topiony,doprawić solą, pieprzem, dodać drobno pokrojony koperek, wymieszać powstałą masę. Na cieście rozsmarować masę jajeczną, na jednym z brzegów, wzdłuż wyłożyć odsączony z zalewy na sitku tuńczyka. Zwijać , najlepiej od tuńczykowej strony roladę, powinna się pięknie zwijać. Uzyskany rulon zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki, do schłodzenia
kgwjanczewoSkładniki: - jaja - 2 szt. - mąka kukurydziana -20 g - tuńczyk w sosie własnym - 30 g - fasola czerwona - 30 g - masło klarowane - 1/2 łyżeczki - serek wiejski - 50 g - sól himalajska, pieprz cytrynowy Wykonanie: Jaja roztrzepać z mąką I przyprawami, dodać tuńczyka I fasolę, wymieszać. Smażyć na maśle klarowanym, pod przykryciem z obu stron. Podawać z serkiem wiejskim. 350,2 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspasta z bobu Pesto z kolendry Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Hummus, pasta z cieciorki Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Mutabal, pasta z bakłażana Pasta z bobu z miętą Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną Pasta z bobu Pasta z wędzonego pstrąga Rybna
Kulinarne przygody Gatitydodać z puszki także. Najlepiej przed podaniem schłodzić ją w lodówce. U mnie tego procesu nie dotrwała bo znikła w mig. 2 kolby kukurydzy 1 puszka z tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 1 ogórek zielony średni 2 ogórki korniszony 1/2 szklanki sosu czosnkowego 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz 10 kulek mozzarelli 4 pomidory koktajlowe 3 łyżki(...)Wyjmuję z wody i odstawiam do przestygnięcia. Paprykę kroję w małą kostkę. To sam robię z ogórkami. Przy czutym zielony ogórek obieram ze skóry. Na dno miseczki przekładam odsączonego tuńczyka z zalewy. Dodaję paprykę. Kolby kukurydzy obkrawam ostrym nożem. Kilka kawałków kukurydzy zostawiam do dekoracji. Resztę dzielę na ziarna. Kukurydzę układam na papryce. Jajka gotuję na twardo i ostudzone obieram
wesoła kuchniawindow.adsbygoogle || []).push({}); TOP 10 SIERPNIA CZEKOLADOWIEC BANANOWY ZE ŚLIWKĄ ZAPIEKANKA JAGLANA PRZEKŁADANA OWOCAMI JAGLANE KULKI MOCY SZYBKIE BABECZKI Z BORÓWKAMI SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE bez pieczenia PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA BEZ RYŻU W 20 MINUT BABECZKI NA OWSIANYM SPODZIE Z NIESPODZIANKĄ CIASTKA RYŻOWE ZE ŚLIWKĄ ZAPIEKANKA WARZYWNA Z TUŃCZYKIEM I SEREM PROTEINOWE FIT PLACKI Z JABŁKAMI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuPyszna, piękna i niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i kukurydzą. Możesz ją zrobić na obiad, na kolację lub jako sałatkę na przyjęcie. U mnie z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo i ogórkami. Jest świetna! Uwielbiam nawet sam proces szykowania tej sałatki. Tyle kolorowych warzyw, świeżo ugotowane jaja oraz prosty do użycia tuńczyk z puszki i ulubione zioła
AniaGotuje.pldruku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej. Lipcowy zestaw obiadów jest w większości wegetariański. Jedynie sałatka nicejska zawiera w sobie dodatek tuńczyka. Jest to tak naprawdę odzwierciedlenie tego jak obecnie się żywię. Jest gorąco, jest lato, więc sięgam po lekkie potrawy. Być może jesienią postaram się zaproponować cięższe menu z dodatkiem mięsa(...)chilli. Zblenduj na gładki dip. Kotlety z kalafiora podawaj z dipem z awokado. Środa - Sałatka nicejska Najsławniejsza francuska sałatka - lekka, kolorowa i sycąca. Apetyczne połączenie węglowodanów (ziemniaki), białka (tuńczyk i jajka ugotowane na twardo) oraz warzyw (sałatka, zielona fasolka, pomidory) stanowi zdrowy i kompletny posiłek do pracy. W wersji do lunchboxa pominęłabym oczywiście intensywne fileciki anchois, a także zapakowałabym
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki/4 porcje: – 250g makaronu razowego penne – 300g różyczek brokuła – 1 puszka tuńczyka w kawałku ( w wodzie) – 100g serka mascarpone – 1/2 posiekanych listków bazyli – 500 ml mleka – 50 g masła – 50 g mąki – 10 g suszonych pomidorów – starty parmezan do posypania – sól i pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente(...)oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj z serkiem mascarpone i przygotowanym sosen beszamelowym.Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem i brokułami i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka i posyp parmezanem. Piec w piekarniku około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe. Artykuł Zapiekanka z brokułami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFESkładniki/4 porcje: – 250g makaronu razowego penne – 300g różyczek brokuła – 1 puszka tuńczyka w kawałku ( w wodzie) – 100g serka mascarpone – 1/2 posiekanych listków bazyli – 500 ml mleka – 50 g masła – 50 g mąki – 10 g suszonych pomidorów – starty parmezan do posypania – sól i pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente(...)oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj z serkiem mascarpone i przygotowanym sosen beszamelowym.Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem i brokułami i wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka i posyp parmezanem. Piec w piekarniku około 25 minut aż zapiekanka będzie rumiana :). Gotowe. Artykuł Zapiekanka z brokułami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFETaka pasta to świetny dodatek do kanapek i krakersów. Doskonała na śniadanie, jak również jako przekąska na imprezę. 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym łyżka majonezu dymka ze szczypiorkiem sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, posiekaną dymkę i majonez. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę
Smakołyki Asi