tuńczyk - 4768 przepisów (strona:146/318)

Tuńczykowe kotleciki z kaszą i sezamem 146

Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej puszka tuńczyka w sosie własnym 1 jajko łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu sól, pieprz pęczek natki pietruszki kilka pieczarek  cebula łyżka śmietany z Bażanowic Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z sosu, zmieszać z posiekaną natką i kaszą. Do masy dodać sezam, siemię lniane, bułkę tartą

Gaździnka warzy
Mus z tuńczyka 151

może dlatego był on przez nią nazwany Musem Żyda. Bardzo dobra pozycja na świąteczny stół  - ryba inaczej. składniki 1 duża cebula 2 jajka ugotowane na twardo 180 g tuńczyka w oleju z puszki 2  łyżeczki zupy cebulowej instant  2 x 3/4 szklanki gotującej wody sok z 1 cytryny 14 g żelatyny 5-6 ząbków czosnku zmiażdżone przygotowanie(...)Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem

Stare Gary
Tort kanapkowy z tuńczykiem 208

łyżka startego sera (użyłam chedar'a) sól, pieprz 1 - 2 łyżeczki musztardy Dijon płatki chili do smaku farsz tuńczykowy 1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka rozdrobnionego 1 łyżka majonezu 1 łyżka koperku pieprz, sól do smaku przygotowanie Upiec tostowy chleb. Na tort kanapkowy przeznaczyć połowę.  Obciąć skórkę z boków i wierzchu, przekroić na 4 blaty(...)każdy ok 2 cm grubości). Przygotować farsze. Podane składniki wymieszać, spróbować, doprawić. Pierwszy, spodni blat smarujemy  nadzieniem z tuńczyka (1/2 porcji), kładziemy 2 blat, na nim układamy mniej więcej 2/3 farszu jajecznego, na to trzeci blat, na nim reszta farszu tuńczykowego, przykrywamy ostatnim blatem. Do pozostałego farszu jajecznego dodać trochę majonezu, garść koperku i posmarować nim tort ze wszystkich

Stare Gary
Kolorowa sałatka z tuńczykiem 31968

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo smaczna i prosta sałatka z tuńczykiem i warzywami. Idealny przepis na świąteczny stół. Post Kolorowa sałatka z tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tuńczyk w cieście francuskim 182

rewelacyjnie! Chrupiące ciasto wypełnione tuńczykowym farszem smakuje rewelacyjnie! I syci na długie godziny! Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę ! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - ciasto francuskie – 1 płat - tuńczyk w sosie własnym – 100 g - czerwona papryka – 1 szt - ser żółty – 50 g - cebula – 1 szt - szczypiorek – pęczek - musztarda – 1 łyżka - śmietana(...)wielkości , by wychodziły ponad foremkę do muffinek – z tej części robimy rant ). Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C. W tym czasie odsączamy tuńczyka. Drobno kroimy paprykę , cebulę , szczypiorek. Trzemy ser żółty. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy śmietanę oraz musztardę. Doprawiamy solą , pieprzem i czerwoną papryką do smaku. Wypełniamy podpieczoną foremkę. Wkładamy do piekarnika ponownie

Ostra na Słodko
Makaron razowy z tuńczykiem 328

Zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :) Składniki: makaron razowy puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym puszka pomidorów cebula pieprz, sól, oregano ew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych), małych marynowanych cebulek Wykonanie: Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju. Dodajemy pomidory i dusimy je z cebula na wolnym ogniu. Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych(...)kapary, mini cebulki oraz oregano. Ja zazwyczaj wykorzystuję dodatki jakie skrywa w sobie słoik z pomidorami suszonymi :).  Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, tak by sos obkleił kluseczki.  Smacznego

Taste Of My Day
Domowy paprykarz szczeciński 156

Paprykarz szczeciński każdy zna, nie każdy jednak lubi jego "puszkową" wersję. Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Polecam gorąco! Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sobie własnym 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g ryżu bosmati 1/2 czerwonej papryki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz świeżo mielony sól papryka ostra i słodka mielona do smaku(...)oliwy Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy odsączonego z wody tuńczyka z puszki, mieszamy, dodajemy koncentrat i przyprawy. Na koniec wszystko łączymy z ryżem, dokładnie mieszając, ewentualnie doprawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron spaghetti z tuńczykiem 258

SKLADNIKI 3 łyżki oleju z oliwek papryczka chili ząbek czosnku 2 puszki pomidorów nać pietruszki 2 puszki tuńczyka 500 g makaronu typu spaghetti SPOSOB POSTEPOWANIA Wlać do garnka olej z oliwek dodać czosnek,papryczke chili,nać pietruszki i chwile podsmażyć.   Dodac zmielone pomidory z puszki, posolić do smaku i pogotować około 15 minut. Dodać tuńczyk ( odlać nadmiar oleju

zielonacukinka
SAŁATKA TUŃCZYKOWA (z kapustą pekińską, ryżem i...) 353

przy niej nie ma 'brudzenia'). Dobrze jest mieć pod ręką przepis na taką ekspresową, smaczną i niebanalną sałatkę, więc... zapraszamy na małe co nieco! SKŁADNIKI: - kapusta pekińska, połowa, - puszka tuńczyka (najlepiej w oleju, aczkolwiek w sosie własnym też się nadaje), - puszka kukurydzy, - torebka ryżu parabolicznego, - cebula czerwona - 3, - majonez, - przyprawy: pieprz czarny, odrobina vegety (najlepiej domowej), - opcjonalnie jajko. Dość drobno(...)kroimy kapustę i cebulę. Mieszamy z wystudzonym, ugotowanym ryżem, z kukurydzą i z tuńczykiem. Dodajemy przyprawy i majonez - my dajemy go dość dużo, bo nabiera wtedy idealnego smaku. Jeśli dodajemy jajko, kroimy je w małą kosteczkę. Po sprawie. Zapominamy o robocie i delektujemy się pysznym smakiem naszego ekspresowego, mini dzieła sztuki. :) Ps. banalnie proste, a zobaczycie, że posmakuje każdemu. Można

Wypisz Wymaluj
S... Sałatka z tuńczykiem . 352

zieloną fasolką. Składniki (2 porcje): 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor 1/2 zielonego ogórka 4 łyżki kukurydzy 1/2 puszki zielonej fasolki 2 jajka ugotowane na twardo 1/3 czerwonej papryki puszka tuńczyka w sosie własnym sos vinaigre (tym razem dodałam dość dużo musztardy) Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Moim założeniem było chociaż trochę płynne żółtko, ale zagadałam się przez telefon ;p Przyrządzamy(...)Warzywa myjemy.  Rozkładamy sałatę na talerze, polewamy lekko sosem. Warzywa kroimy w kostkę, dodajemy zieloną fasolkę i kukurydzę. Jajka kroimy na ćwiartki. Lekko solimy i pieprzymy. Dodajemy tuńczyka. Polewamy resztką sosu. Dla G. obowiązkowo była bagietka :) Sałatka fajnie smakuje też z dodatkiem makaronu lub sera. Smacznego i zdrowego

Kitchens Alphabet
Sałatka nicejska 251

Dzisiaj lekko, zdrowo i pełno wartościowo - warzywa, ryba, jajka, czyli sałatka nicejska :) Składniki: sałata lodowa, ok 1/3 główki ogórek świeży, ok 10 cm tuńczyk w sosie własnym, pół puszki 2 jajka oliwki czarne sok z cytryny oliwa sól, pieprz Z podanych proporcji otrzymamy porcję sałatki, którą ja zjadam sama, ew. może wystarczyć dla dwóch osób. Przygotowanie: Sałatę kroimy w duże(...)kawałki. Przekładamy na duży, płaski talerz obiadowy. Ogórka kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na ok centymetrowe kawałki. Przekładamy na talerz, do sałaty. Tuńczyka odsączamy z sosu, w jakim się znajdował i układamy na warzywach. Ugotowane na twardo jajka, kroimy na ćwiartki i wraz z oliwkami kładziemy na talerzu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Następnie doprawiamy

Taste Of My Day
Szybki makaron z tuńczykiem 330

Dzisiaj z cyklu "szybki obiad": makaron z tuńczykiem.  Banalnie prosty, smaczny i naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu.  Potrzebujemy (na 2-3 porcje): - 150 g makaronu (dowolny kształt) - oliwa z oliwek - 1 ząbek czosnku - 2 puszki tuńczyka w oliwie - łyżka masła - łyżka kaparów - 10 czarnych oliwek (bez pestek) - 10 zielonych oliwek (bez pestek) - 1 łyżka soku z cytryny - sól(...)oliwę z oliwek. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Delikatnie podsmażamy, uważając by czosnek się nie spalił (inaczej nabierze gorzkiego posmaku). Zmniejszamy ogień, dodajemy masło a następnie dorzucamy tuńczyka z odrobiną oliwnej zalewy.  Na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Do tuńczyka dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz

W mojej holenderskiej kuchni
Zapiekanka makaronowa - podsumowanie współpracy z mantini24.pl 157

Makaron można zapiec z dodatkami jakie lubimy, dosłownie smakuje we wszystkich połączeniach. U mnie była to zapiekanka z makaronu Rigatoni , cebuli, jajek i dużej ilości tuńczyka. Dodatkowo można dodać startą na tarce rzodkiewkę. Całość przykrywamy serem i zapiekamy. Spróbujcie i nie bójcie się odważnego połączenia smaków. Składniki : * 250g makaronu Rigatoni * puszka tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka ugotowane na twardo(...)gęstej kwaśnej śmietany * łyżka oliwy z oliwek * opcjonalnie rzodkiewki * kilka plasterków żółtego sera * świeże zioła * sól, pieprz  Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z tuńczykiem i śmietaną. Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać całość z tuńczykiem. W formie do zapiekania ułożyć makaron, sos z tuńczyka, przykryć całość plasterkami sera i zapiekać około

Magiczne Życie Marty
Sałatka kijowska 16668

Sycąca sałatka warstwowa z tuńczyka, jajek, cebuli i żółtego sera. Składniki: 7 jajek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 cebule czerwone 100-150 g żółtego sera majonez Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Cebulę pokroić w kostkę, a tuńczyka odsączyć z zalewy. Żółty ser i żółtka zetrzeć na tarce o małych oczkach, a białka - o dużych oczkach(...)przygotowane składniki układać warstwami w szklanym naczyniu: najpierw białka, następnie ser żółty i połowę tuńczyka. Kolejna warstwa to kilka łyżek równomiernie rozprowadzonego majonezu. Potem cebula, tuńczyk i ponownie majonez. Ostatnią warstwę stanowi starte żółtko. Schłodzić w lodówce i podawać

wyzwania kuchenne