Dzisiaj propozycja dla przejedzonych truskawkowymi słodkościami ;) Bułeczki z budyniem piekłam po raz pierwszy ,ale wyszły rewelacyjnie . Wniosek stąd taki , że polecam do zrobienia doświadczonym i tym , którzy rozpoczynają swoją podróż kulinarną :)żródlo : "Przyjaciółka" Składniki: wyszło ok. 15 bułeczek 35 dag mąki 10 dag cukru 4 żółtka 150 ml mleka 2 dag drożdży 5 dag masła szczypta soli budyń śmietankowy
Słodkości i nie tylkomąki pszennej 380 g margaryny ( ja użyłam 250 g margaryny i 125 g masła ) 6 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. kisielu wiśniowego bądż truskawkowego 2 łyżki kakao Pianka: 1 szkl. cukru 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Ponadto: dowolne owoce ( użyłam śliwek ) papier do pieczenia Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Z mąki , cukru
Słodkości i nie tylkokurczaka grillowana Babeczki czekoladowe z kremem malinowym Panna cotta waniliowa z sosem malinowy Roladki z sercem Makaron z krewetkami i pomidorami Różane piersi Filet z kurczaka z salsą truskawkową Krewetki z pomarańczami Wieprzowina pomidorowo jarzynowa Polędwiczki w sosie różanym Serca śniadaniowe Pizza z żurawiną i serem pleśniowym Sałatka z figami i kurczakiem Bułeczki różyczki Zupa pomidorowa z pieczoną
Smaczna Pyzabardziej wyraźny różowy kolor przy tak dużej ilości dodanego kisielu, ale niestety, wyszło jak wyszło. Ma za to bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia.Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort z bitą śmietaną i ananasem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzalubi się upieszać. Jedzący chwalili i ja też jestem bardzo zadowolona z efektu. A czy rzeczywiście fajnie wyszło oceńcie sami.Zobacz przepis na inne ciasto z wykorzystaniem kisielu czyli Tort truskawkowy z kremem śmietanowym. Pomysł na wspólne pieczenie przez blogerów babki kisielowej podała Magda. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTruskawki - jedne z moich ulubionych owoców. W tym roku prawdziwy truskawkowy szał - są dorodne, jest ich dużo i można kupić tanio.My przeważnie zajadamy się nimi tak po prostu, ale można też wykorzystywać je do wielu potraw. Często lądują w deserach chociaż przyjemnie dodają słodyczy także sałatkom czy daniom wytrawnym. Doskonale znacie je wszyscy jako składnik koktajli mlecznych i nie tylko
Smaczna Pyzapiernikowe, szybka wersja świątecznego ciasta. Gorąco polecam :)Składniki:- 2 szklanki mąki- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 szklanka mleka- 1 szklanka cukru- 1/2 słoika dżemu truskawkowego- 1/2 szklanki oleju- 3 jajka- 2 łyżeczki kakao- 1 tabliczka mlecznej czekolady - 200 g kremówkiPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie powoli wlewamy mleko. Przygotowujemy suche składniki: mąkę
Zainspirowana w kuchniTo ciasto jest częstym gościem w moim domu i chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tekiej wersji jabłecznika.Składniki: ciasto- 2 i 1/2
Zainspirowana w kuchniTruskawkowy sezon w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Polecam truskawki w sałatce na szpinaku z dodatkiem fety i prażonej dyni. Pycha:)składniki:2 garście młodego szpinaku6-7 dużych truskawek100 g fety lub innego serka sałatkowego 2 garście pestek dyni2 łyżki sosu balsamicznego3-4 łyżki oleju1 łyżeczka mioduSkładniki na dwie porcje. Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć
Monia miesza i gotujeśmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później ciasto (tj. np.24
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZa oknem szaro i deszczowo więc na poprawę humoru proponuję prosty deserek z mrożonymi truskawkami. Powoli trzeba szykować w zamrażarce miejsce na kolejne zapasy.składniki:400
Monia miesza i gotujeodlanym mleku za pomocą trzepaczki rozrobić budyń oraz cukier. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć z masłem. Dodatkowo: 500-600g truskawek ½ galaretki truskawkowej (rozrobiona w 200 ml gorącej wody) Na ostudzony kruchy spód wyłożyć masę budyniową. Na nią ułożyć umyte, bez szypułek połówki truskawek. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki
Fabryka pomysłówjajka 3/4 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe galaretka truskawkowa galaretka brzoskwiniowa 1 margaryna 7 łyżek cukru Wykonanie:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po trochu cukier puder ciągle ubijając. Mąkę pszenna
Czerwona PorzeczkaCiasta. Przepisy na ciasta i wypieki. Szybkie ciasta. Proste wypieki. Czasami bardziej wyszukane i pracochłonne. Ciasta Red Velvet Cake – czyli czerwone ciasto z kremem Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach (pianka z galaretką i trukawkami) Bardzo puszysty sernik Tarta w 15 minut! Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem Post Ciasta. Przepisy na ciasta. pojawił się poraz pierwszy
Kulinarne Przebojesłonecznikiem Sałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem i kukurydzą Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Ciasta Ciasteczka ‚jajka sadzone’ Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach Bardzo puszysty sernik Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem Post Wielkanoc. Przepisy na Wielkanoc pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje