mieszamy.Truskawki (rozmrozić, jeśli wyciągnęliśmy je z zamrażarki) wsypać do miski, dodać cukier waniliowy i tyle cukru kryształu, żeby dla Was było słodkie ;) Całość trzeba bezwzględnie potraktować blenderem i sos truskawkowy gotowy. Makaron zalewamy sosem i gotowe! Pychota
Lawendowe NieboW moim ogródku już tyle pięknych truskawek się czerwieni... Nic tylko wychodzić, zbierać i jeść prosto z krzaczka ;) Ale w upalne dni mam lepszą
Lawendowe NieboSezon truskawkowy można uznać za rozpoczęty. Od dwu tygodni słyszałam "mamo kup truskawki, mamo kup truskawki...". Więc kiedy dziś pojawiły się nasze krajowe uległam błagalnej mince i dałam się skusić dziecięcym namowom. Więc na deser obowiązkowo musiała pojawić się panacotta.Składniki:200 ml śmietanki 300250 ml mleka3 łyżeczki agar-agarlaska wanilii3 łyżki cukru30 dkg truskawekPrzygotowanie:Agar - agar namaczam
Magiczna kuchnia Dariizachęcą je do pałaszowania nielubianych rzeczy. Zamieniłam więc sernik na małe tartaletki na kruchym cieście i zamierzony efekt został podstępem osiągnięty:) A dla dorosłych uczestników deserowej biesiady zaserwowałam dodatkowo truskawkową mrożona kawę klik.Składniki:CIASTO:25 dkg mąki14 dkg masła5 dkg cukru1 jajkoszczypta soliMUS RABARBAROWYpęczek rabarbaru4 łyżki cukruMASA SEROWA100 ml śmietany 30%30 dkg białego sera mielonego albo homogenizowanego1 łyżka
Magiczna kuchnia Dariiprzekór pogodzie stół musi być kolorowy jak na wiosenną porę przystało. Po zimie wszystkim już się przejadły koktajle truskawkowe (tak, tak mrożone truskawki królują zimą:) ), bananowe i wszelakie zawierające zimowe rewelacje. Przyszła pora na smoothie wiosenno letnie, które są kolejnym fajnym sposobem przemycenia dzieciakom masy witamin w zjadliwej dla nich formie. Aby Starszak miał poczucie, że ma wpływ na skład
Magiczna kuchnia Dariisię z 4 wartstw, z czego pierwszą (ciasto kruche) z powodzeniem można ominąć. Amatorom tego ciasta polecam wersję z musem brzoskwiniowym, przepis znajduje się TUTAJ lub wersję z musem truskawkowym - TUTAJCzytaj więcej
bistro mamarazem na bazie przepisu ciasta cytrynowo-maślankowego - muffinki truskawkowe. Zastanawiałam się czy do ciasta zamiast cytryny dodać cukier wanilinowy.Cytryna wygrała :) Uwielbiam letnie ciasta z dodatkiem cytryny. Czytaj więcej
bistro mamamyślałam o zdjęciach i o blogu. Ale kiedy ukroiłam sobie kawałek torciku na obiad, zamiast go zjeść - sięgnęłam po aparat.Przekrój okazał się bardzo fotogeniczny :)Chciałam całość zalać musem truskawkowym, ale pech chciał, że zepsuł się mój robot kuchenny, mam tylko nadzieję, że nie na amen. Jak dołożę do tego pękniętą oponę w wózku i kilka mniejszych niefortunnych drobiazgów
bistro mamaPrzepis na to ciasto w wersji z malinamijest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisówna moim blogu. Po wersji malinowej, brzoskwiniowej,przyszła pora na wersję truskawkową.To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,owoce można dowolnie zmieniać.Może tylko należy unikać tych,przy których galaretce ciężko stężeć ;)Tym razem ciasto ze specjalną dedykacją.Dla wszystkich Babć i Dziadków :)Pięknego święta!Czytaj więcej
bistro mamaKiedy zapytamy 5- 6- czy 10-letnie dziecko, czy miałby ochotę na shake'a albo truskawkowe smotthie, daję głowę, że odpowiedź będzie twierdząca. Do tego shake'a czy innego wabiącego koktajlu możemy przemycić większość zielonych warzyw liściastych. Szpinak, sałatę,nać pietruszki, nawet kawałek brokuła czy seler naciowy.Uwierzcie lub nie, zielone pozostaje niemal niewyczuwalne. Choć może inaczej - wyczuje
bistro mamabyć jasna, puszysta i bardzo ciepła. Całość dokładnie studzimy.W misie miksera rozcieramy masło (w temperaturze pokojowej). Na niskich obrotach miksera stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ubite jajka oraz budyń truskawkowy. Na koniec stopniowo i bardzo powoli dodajemy spirytus i sok z cytryny ( KONIECZNIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!- inaczej masa może się zważyć)- można pominąć.Przed nałożeniem na tort zalecam schłodzić
Pudełko rozmaitościDziś na szybko lodowy, truskawkowy shake.Czytaj więcej
Ana Mari's worldCzas przygotowania: 50 min. (oczekiwanie ok. 6 h)Składniki na tortownicę o śr. 25 cmKoszt przygotowania: 25,00 złSKŁADNIKI na kruchy spód:200 g herbatników maślanych100
kulinarnyJaDostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów: mąki i truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK.(U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji
Szefowa kuchnicoś, po prostu są według mnie nudne... Na moim blogu mam tylko jakieś udziwnione uroczyste ciasta, dlaczego? Bo tak jest fajniej :) Oto one : Tort Rocznicowy, Wytworny tort truskawkowy. 28 sierpnia minęła pierwsza rocznica ślubu mojego brata, na którym świadkowałam. Na obiad mój ukochany zrobił 8 osobowej rodzince 4 ogromne pizze na cienkim cieście, a ja na deser przygotowałam
Słodkie Przyjemności