truskawkowe - 9516 przepisów (strona:523/635)

Koktajl truskawkowo - melonowy 216

Truskawkowe szaleństwo trwa! Mogłabym je jeść cały czas. Na śniadanie z granolą, na deser z jogurtem a na przekąskę jako koktajl w towarzystwie innych owoców. Tym razem z melonem, pycha! Zawsze robię większą porcję, wlewam do słoiczka i biorę do pracy na drugie śniadanie - dzięki temu mam syty, zdrowy i pyszny posiłek. W przepisie nie podaję dokładnych składników, wszystko zależy

Zgrabne Gotowanie
Desernik 168

kremówki 36% albo jogurtu naturalnego (125 ml) - ( z jogurtem jest również pyszne) 200 g drobnego cukru 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl gorącej wody DODATKOWO: galaretka konfitura truskawkowa lub wiśniowa WYKONANIE: Twaróg zmiksować z sokiem, cukrem. Dodać jogurt a na końcu zimną żelatynę. Z biszkopta foremkami do ciastek wyciąć gwiazdki i po jednej włożyć na dno kieliszka

Blondynka Gotuje
Muffinki cytrynowe -przepis podstawowy 155

Czasami daję pokrojona w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę.  Pyszne jak na koniec wmieszamy świeże maliny. Można przed upieczeniem w środek włożyć konfiturę wiśniową, albo truskawkową. Każdy może opracować własną kombinację dodatków, którą z przyjemnością poznam:) SMACZNEGO !!! Muffinki z konfiturą w środku. Muffinki ze świeżymi malinami! Mniam

Blondynka Gotuje
Pancakes 231

miksuję mikserem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na rozgrzanej, suchej patelni, na średnim ogniu smażę pancakes z obu stron. Podawać.... no właśnie. My jedliśmy z konfiturą truskawkową, a Wy? Z czym tylko chcecie, co lubicie. Bita śmietana, masło, owoce, konfitury, słodkie syropy, z cukrem... itd. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Tort Pomarańczowo - Waniliowy z Miętową Nutą 164

masę wylewamy na wierzch tortu, na który następnie układamy obrane kawałeczki pomarańczy, wtykając gdzieniegdzie listki świeżej mięty.Całość posypujemy odrobiną startej białej czekolady. Dodatkowo: 2 pomarańcze 1 szklanka musu truskawkowego kilka gałązek świeżej mięty 2 łyżki białej czekolady startej na tarce Każdy blat smarujemy najpierw musem, a potem masą. Musu użyłam zamiast ponczowania blatów biszkoptowych.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Obok mojego tortu

Blondynka Gotuje
Mini Torcik Cukierkowy 141

truskawek 100 g cukierków kolorowych typu M&M 2 - 3 łyżki białej czekolady startej na tarce 1 opakowanie rurek deserowych Pierwszy blat biszkopta cienko smarujemy musem truskawkowym, który i tak wsiąknie w biszkopt. Następnie smarujemy kremem z białej czekolady, przykrywamy drugim blatem. Złożony tort obsmarowujemy kremem. Boki obkładamy rurkami deserowymi, które przekrawamy na połowę. Na wierzch tortu wysypujemy kolorowe

Blondynka Gotuje
Sernik na Zimno z Rabarbarem 173

zimną żelatynę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretka rabarbarowa: 8 łodyg rabarbaru (nie obieramy!) 1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią 2 galaretki o smaku truskawkowym Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do szerokiego garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, wsypujemy cukier i podgrzewamy kilka minut, tak aby lekko zmiękł, ale pozostał jędrny. Następnie wlewamy

Blondynka Gotuje
Fałszywy "Sernik na Zimno", czyli deser grysikowy! 230

połowę dużego opakowania ciastek Petit Beurre 1 litr mleka 1 szklanka cukru 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny truskawki 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą, na której układamy ciastka. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i pozostawiamy do ostudzenia. Do garnka wlewamy mleko i gotujemy, do ciepłego leka

Blondynka Gotuje
Konfitura z Truskawek dla Leniwych i Zapracowanych :) 149

zakręcam i szybciutko odwracam je do góry nogami i ustawiam na rozłożonej ściereczce. Jak wystygną wtedy odwracam je ponownie.  No i tak jak widzicie tempo przygotowania ekspresowe, kolor truskawkowy, a po otwarciu słoika zapach....ech coś pięknegom jak w zimę można poczuć zapach świeżych truskawek:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) * mozna zrobić wersję mniej słodką używając żelfix 3:1 i dodając

Blondynka Gotuje
Naleśniki pod Chmurką :) 162

kilka świeżych truskawek kilka listków mięty kilka łyżek konfitury z tego przepisu około 150 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku Wykonanie:Na cieplutkim naleśniczku rozsmarowujemy konfiturę truskawkową, naleśnik zwijamy, albo składamy - jak kto woli:) Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, truskawki kroimy w plasterki, albo ćwiarteczki. Na złożonym przez nas naleśniku układamy truskawki i bitą

Blondynka Gotuje
Babka Piaskowa 168

właśnie przez mojego syna. Na zdjęciach są dwie wersję. Cała ciemna - nie było dzielenia ciasta i dwukolorowa:) Alex uwielbia tą babkę z cukrem pudrem, a ja smaruję kromkę konfiturą truskawkową :) A Wy? Jak lubicie jeść tą babkę?   Składniki: 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia  ekstrakt

Blondynka Gotuje
Wiśniowa Konfitura dla Leniwych 163

Dziś Leniwa Pani Domu poleca konfiturkę wiśniową :) Przygotowuje się ją bardzo podobnie jak truskawkową. Do tej pory wiśnie zawsze drylowałam w palcach, w tym roku w końcu użyłam spinacza do papieru, naprawdę dużo lepiej, szybciej, wiśnie mniej pryskają sokiem i co najważniejsze pozostają mniej naruszone :) Sposób na czyste palce przy drylowaniu możecie zobaczyć na Fan Page`u Blondynka Gotuje

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Dżemem I 230

świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego Nadzienie: Dżem z Czarnej Porzeczki Dżem Morelowy Truskawkowy Mus Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn

Blondynka Gotuje
Racuchy Drożdżowe Klasyczne 271

Dziś klasycznie....z czym zjemy racuchy zależy od nas. Naszych gustów. Ja postawiłam na domową konfiturę truskawkową.....dobre to było. Nie jest to danie dietetyczne, nawet nie chcę myśleć ile kalorii pochłonęłam. Powinnam wziąć przykład z mojego syna, który zaraz po zjedzeniu racuchów pobiegł na boisko pograć w piłkę nożną :) Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Dżemem II 121

drożdżówek: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/8 szklanki i 2 łyżki cukru 1 jajko 125 ml mleka 1/4 łyżeczki soli 35 g masła roztopionego Dodatkowo: dżem truskawkowy kruszonka Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem

Blondynka Gotuje