rumiane i chrupiące – gofrownica 850W mocy, poziom 5 z sześciu możliwych. Upieczone zdejmowałam drewnianą łopatką i ustawiałam pionowo opierając o metalową podstawkę z mikrofalówki. Podałam z bitą śmietaną, dżemem truskawkowym i cukrem pudrem – do wyboru. *Zakwas pszenno-żytni otrzymałam w ten sposób: poprzedniego dnia wyjęłam z lodówki swój żytni zakwas chlebowy , i odlałam z niego pół szklanki (do półlitrowego
Kuchenne zapiski EdytyKtóż z nas nie lubi truskawek? Na pewno znajdzie się kilka takich osób, ale jestem pewna, że truskawcożercy przeważają :) Moja propozycja to szybki koktajl sojowo-truskawkowy, który może nie zaspokoi pragnienia, ale świetnie zastąpi słodką przekąskę :) Składniki: szklanka truskawek szklanka napoju sojowego o smaku waniliowym łyżeczka brązowego cukru trzcinowego - mnie tyle wystarczyło Wykonanie: Truskawki umyłam, osączyłam, odszypułkowałam. Przełożyłam
Kuchenne zapiski Edytyczyli arbuza - mój był blady i mało słodki, a co za tym idzie lody wyszły delikatne zarówno w kolorze jak i w smaku, dlatego podałam je z charakternym sosem truskawkowym (niestety kupnym). Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyOstatnia niedziela upłynęła mi na pieczeniu ciast. Planowałam poprzestać na trzech, ale z rozpędu zrobiłam nadprogramowo biszkopt z porzeczkami i kremem bananowym. Początkowo ciasto miało mieć smak truskawkowy, ale o efekcie końcowym ostatecznie zdecydowała zawartość szafek kuchennych. I dobrze się stało, bo połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytypapierowym. 11. Truskawki odszypułkować i pokroić, dodać maliny, sherry, cukier i wymieszać. Podzielić na 3 porcje. Ja nie mieszałam ze sobą malin i truskawek, tylko zrobiłam oddzielne warstwy: truskawkową i malinową. Bita śmietana: 12. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wstawić do lodówki. Teraz najfajniejszy moment - ułożenie warstw w szklanym naczyniu: Na dnie naczynia ułożyć
Domowa Cookierenka AgiPrzepis dla osób pow. 18 lat :) Przyznam, że bardziej smakuje mi margarita malinowa, ale truskawkową też polecam: próbujcie, póki są jeszcze truskawki :). Ciekawa jestem, która wersja tego słynnego drinka bardziej Wam przypadnie do gustu. Składniki (na ok. 1,5 l): 500 g truskawek lub malin 350 ml domowej lemoniady 250 ml tequili 125 ml pomarańczowego likieru typu triple
Domowa Cookierenka Agisezamowe* naleśniki z truskawkowym twarożkiem, sosem czekoladowym i truskawkami~ *z mąki sezamowej Moje pierwsze sezamowe naleśniki nawet nie chciały przewrócić się na drugą stronę. Teraz, jak widać, było lepiej. Ale to jeszcze nie to, i tak musiałam wkurzać się nad patelnią :D Niedługo zrobię idealne sezamowe naleśniki :) Zdaję sobie sprawę, że niewiele osób używa mąki sezamowej, ale może ktoś
breakfast of dreamstruskawkowe 'smoothie bowl' z waniliową odżywką białkową, suszoną morwą białą , surowym ziarnem kakaowca i orzechami nerkowca~ Jeszcze przed wyjazdem do Norwegii otrzymałam od sklepu EMAKO.PL paczkę z dwoma naczyniami żaroodpornymi do przetestowania. Przez owy wyjazd właśnie mogłam wypróbować je dopiero niedawno. Naczynia, które otrzymałam są ceramiczne, mają po 500 i drugie 1050ml. Ceramiczne naczynie do zapiekania
breakfast of dreamsjogurtem naturalnym i truskawkami ; zielona herbata kaktusowa ~ Skoro od babci z takim wiadrem truskawek wracam, to gdzieś upchnąć je muszę. Ogłaszam wszem i wobec więc, że powróciły i truskawkowych śniadań ciąg dalszy! :D Jedne z najlepszych gofrów ostatnio! ♥ A do szkoły wybieram się na jedną lekcję, potem na zdjęcia idę. W końcu. PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki pszennej razowej
breakfast of dreamsczekoladowe proteinowe gofry z truskawkami i puree truskawkowym~ INSTAGRAM PRZEPIS / 1 porcja/ ~40g mąki pszennej razowej ~10g kakao ~20g odżywki białkowej czekoladowej ~jajko ~ok.80g jogurtu naturalnego ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody + szczypta soli ~stevia/cukier/etc Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, sól, coś do posłodzenia, jajko i jogurt. Dodać odżywkę i ponownie wymieszać. Gofrownicę spryskać olejem, wylewać porcje
breakfast of dreamstruskawkowy tofurnik z płatkami migdałów~ Do przygotowania tego tofurnika (swoją drogą, uwielbiam tę nazwę! :)) użyłam TOFU SOFT , które jest dostępne TUTAJ . Tofu zaskoczyło mnie swoją konsystencją, po rozgnieceniu widelcem nie miało grudek - było gładkie. Zazwyczaj musiałam je jeszcze blendować, teraz nie było takiej potrzeby. Idealnie sprawdziło się w wegańskim serniku. Polecam :) INSTAGRAM
breakfast of dreamsskutek. Mimo wszystko zostałam i zostanę. Myślę, że nie ma już co rozmyślać, w końcu za dwie godziny będę mieć już legalne wakacje! :) PS. Z tej okazji zapraszam na truskawkowe brownie, najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam! Kliknij na zdjęcie poniżej żeby przejść do przepisu. INSTAGRAM
breakfast of dreamstruskawkowa owsianka 'overnight' z waniliowym twarożkiem* i truskawkami~ *twarożek + waniliowa odżywka białkowa. Smakowało jak waniliowy serek homogenizowany! :) Wyspałam się dzisiaaaaj za wszystkie czasy, haha! Na rozpoczęcie wakacji :) Plus mały humorystyczny akcent
breakfast of dreamstruskawkowa surowa gryczanka z płatkami migdałów~ W końcu i jej spróbowałam. Teraz z czystym sercem mogę ją wszystkim polecać, bo jest tego godna! Już mam milion pomysłów na inne wersje smakowe :) Luźna inspiracja tym śniadaniem Anki. Niżej podaję moj przepis. PRZEPIS /1 porcja/ ~75g kaszy gryczanej niepalonej (inaczej - białej) ~szklanka wody ~1/4 - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe
breakfast of dreamskokosowy deser białkowy z domowym dżemem agrestowo-truskawkowym* oraz prażonymi płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi~ *dżemu nie zrobiłam sama, dostałam :) PRZEPIS /1 porcja/ ~30g kazeiny kokosowej KFD ~150 ml mleka lub wody Do miski wsypać kazeinę i wlać mleko/wodę. Ubijać mikserem ok. 2-3 minuty do otrzymania gęsetej, budyniowej konsystencji (lub coś takiego jak bita śmietana :)). Przełożyć
breakfast of dreams