popołudniowej kawki ciasto było gotowe :) Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 kostka miękkiej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru ok 300g zmiksowanych truskawek Galaretka(...)500g wydrylowanych czereśni 1 galaretka wiśniowa Galaretka II: Ok 200g truskawek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy
Kuchnia w czekoladzieMąkę z ciecierzycy można wykorzystać na bardzo wiele sposobów! Tym razem przygotowałam ciasto z bananem oraz nasionami słonecznika. Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 10 ml
Truskawkowa FiestaPołączenie kakao, marchewki i pasty słonecznikowej?! Brzmi dziwnie? Otóż nie! Vegetella słonecznikowa od Primavika to gość specjalny! Składniki: 2 jaja 40 g erytrytolu 10 ml
Truskawkowa FiestaTo jedno z moich ulubionych ciast z truskawkami, dlatego byłam pewna, że przepis już od dawna jest na blogu, a tu taka niespodzianka. Nadrabiam więc
Kulinarne przygody GatitySernik bez spodu z mascarpone Sernik bez spodu to pyszny, pieczony sernik z mascarpone i śmietaną - jest wilgotny, puszysty i bardzo szybki w przygotowaniu. Idealny dla początkujących, bo zawsze się udaje. Zobaczcie przygotowanie sernika bez spodu krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Aby nasz sernik z czekoladą udał(...)sernik bez ciasta schłodzi się odpowiednio w lodówce :) Nasz wilgotny i puszysty sernik bez spodu nie urośnie bardzo wysoki, ale jest za to pyszny, szybki i banalnie prosty w przygotowaniu. Ja wykończyłam go polewą czekoladową, ale jeśli nie przepadacie za czekoladą z serem, możecie go udekorować owocową frużeliną (wiśniową, malinową lub truskawkową). Polecam, smacznego :) Sernik bez spodu
Lekcje w kuchniChociaż nie ukrywam, że musiałabym na początek zgłębić wiedzę na ten temat. Wegański tort truskawkowy, przepis na tortownicę o średnicy około 22-24 cm: Spód: 200 g płatków kokosowych 150 g puree z daktyli 50 g soku z daktyli skórka z 1 cytryny Krem truskawkowy (szykujemy dzień wcześniej): 200 g truskawek 60 g orzechów nerkowca 40 g płatków kokosowych ziarenka(...)Krem truskawkowy. Orzechy nerkowca należy kilka godzin ( a najlepiej całą noc) moczyć w wodzie. Namoczone orzechy, truskawki, syrop z agawy, płatki kokosowe i wanilię kilka minut blendujemy (lub miksujemy) do momentu uzyskania kremowej. konsystencji. Tak przygotowany krem przelewamy na spód i całość wstawiamy do lodówki na noc, żeby masa dobrze stężała. Wegański tort truskawkowy Pyszne ciasto wegańskie Bez jajek
Relaxtimepowiem, że z tego ciacha jestem baaardzo dumna. Jest przepyszne (uprzedzam, że na jednym kawałku nie poprzestaniesz), poza tym bardzo łatwe do zrobienia, no i nie trzeba go piec :) Na pewno każdy zna najprostszy letni deser, czyli połączenie truskawek ze śmietaną, w dzieciństwie zajadałam się nim niemalże codziennie. To była inspiracja do powstania tego ciasta. Do truskawek ze śmietaną(...)Warstwa ciasteczkowa: 300 g herbatników 120 g roztopionego masła 100 g białej czekolady Budyń rabarbarowo-truskawkowy: 300 g rabarbaru (poza sezonem można zamienić na truskawki) 7 łyżek cukru 50 ml wody 300 g truskawek 180 g kwaśnej śmietany 2,5 torebki budyniu śmietankowego bez cukru (1 torebka = 35g) Ganasz czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kwaśnej śmietany
Domowa Cookierenka AgiSernik bez pieczenia z kolorowymi galaretkami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie słodkim hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych oraz świetnym dodatkiem do małej czarnej dla dorosłych. Składniki: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 6 łyżeczek żelatyny 100ml mleka 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki(...)ekstraktu waniliowego 1 galaretka truskawkowa (czerwona) 1 galaretka cytrynowa (żółta) 1 galaretka agrestowa (zielona) 1 galaretka wieloowocowa (niebieska) 1 galaretka jagodowa (fioletowa) 280g biszkoptów z galaretką truskawkową oblanych czekoladą Wierzch: 300g śmietany 36% 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru różowa posypka Wykonanie: 1. Okrągłe naczynie (np. miseczka) o średnicy 23 cm i pojemności 2l wyłożyć dokładnie folią spożywczą
Szalona Kuchnia EwelinyLekki, orzeźwiający, przepyszny torcik bez pieczenia z truskawkami na biszkoptach, w czterech smakach to deser idealny na ciepłe, letnie dni. Przygotowanie takiego deseru jest czasochłonne, aczkolwiek bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity, po prostu niebo w gębie;-) składniki na tortownicę 26 cm 14 sztuk okrągłych biszkoptów 3 serki homogenizowane waniliowe ( po 300 g) 2 galaretki wiśniowe(...)galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 1 galaretka truskawkowa 400 g truskawek przepis Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy biszkopty. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość gorącej wody do 1,5 szklanki, dokładnie studzimy i odstawiamy do lodówki aby lekko stężała. Lekko tężejącą galaretkę miksujemy z serkiem homogenizowanym (w ilości 300 g ) a następnie wlewamy na biszkopty
Smakowite Daniatakie upały ciężko jest cokolwiek piec, a jednocześnie ma się ochotę na coś słodkiego. Szukałam pomysłu na jakieś ciastko bez pieczenia, w którym mogłabym wykorzystać owoce sezonowe. Zainspirował mnie przepis pani Sylwii z tej strony. Zmodyfikowałam go nieco, zrobiłam na bazie bitej śmietany przez co ciasto jest bardzo lekkie, a również orzeźwiające. I bardzo szybko znika(...)Zapraszam serdecznie do spróbowania! 1 paczka okrągłych biszkoptów 750 ml śmietany 30% 0,5 szklanki cukru pudru 3 galaretki czerwone (u mnie 1 truskawkowa i 2 malinowe) maliny Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Śmietanę ubić, jedną galaretkę rozpuścić w małej ilości wody (użyłam ok. szklanki wody). Pod koniec ubijania dodać cukier puder, przestudzoną galaretkę i część malin. Wszystko wymieszać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepolewą czekoladową, żeby było jeszcze bardziej rozpustnie ;))) Obłędnie rewelacyjne i jak to się mówi 'must have' w sezonie truskawkowym! ;) Ciasto: * jogurt naturalny- duży kubeczek, 370 g (użyłam firmy Zott) * mąka- 2 kubeczki * cukier- 1/2 kubeczka * olej- 1/3 kubeczka * proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki * aromat waniliowy- kilka kropli * truskawki- około 200 g Dodatkowo: * czekolada- 60 g * mleko- 1 łyżka
Kraina Miodem Płynącakonfitury, u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia lub brzoskwinia garść orzechów włoskich od www.Skworcu.com.plMasa budyniowa:1/2 litra mleka1/2 szklanka cukru kryształucukier waniliowy2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej20 dag masła 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, zagniatamy i wykładamy nim spody dwóch foremek. Formy wykładamy papierem do pieczenia aby łatwo nam było po upieczeniu wyciągnąć(...)całości i nie zniszczyć bezy. Surowe ciasto w formach smarujemy cienką warstwą dżemu. 2. Biała ubijamy na sztywno, do ubitej piany dodajemy cukier i miksujemy razem, na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Masę z białek dzielimy na połowę i wykładamy ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy kroimy i posypujemy jedno z ciast to, które będzie wierzchem naszej pychotki.3
Apetyczna babeczkapieczenia. Połączenie lekkiego kremu z kaszy jaglanej i galaretki z rabarbarem. Ciasto z kremem z kaszy jaglanej i rabarbarem Via Gusto Bardzo łatwe i delikatne ciasto bez pieczenia. Połączenie lekkiego kremu z kaszy jaglanej i galaretki z rabarbarem. Drukuj Proporcje na: formę 23cm x 23 cm Czas przygotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki(...)kaszy jaglanej. Na wierzch wylej tężejący rabarbar z galaretkami. Ciasto schłodź przez noc w lodówce. porady Zamiast rabarbaru możesz użyć truskawek, malin lub innych owoców Artykuł Ciasto bez pieczenia z rabarbarem i kremem z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Via Gusto
Via Gustonich proponuję pyszne masełko truskawkowe. Bułeczki Składniki: - 1 szklanka letniego mleka - 110 g letniego rozpuszczonego masła - 2 łyżki cukru - 2 jajka lekko roztrzepane - 3/4 łyżeczki soli - 4 szklanki mąki pszennej - 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) - dodatkowo 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników bez masła i wyrabiamy(...)Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy. Przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około 45 minut, aż się zetkną. Wyrośnięte bułki smarujemy przygotowanym jajkiem, pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Masło truskawkowe Składniki: - 5 truskawek - 100 g masła Optima Omega
Kulinarne życie