dzieci je lubią i ja również czasami chrupię. Przeczytany tekst popchnął mnie do ponownego użycia piekarnika. Powstała inspirowana książka "Warzywo" granola, choć może bardziej chrupiące musli, pachnące rabarbarem i truskawkami. Chrupiące musli czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa 200 g płatków owsianych 60 g łuskanego słonecznika 50 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego po 40 g orzechów laskowych(...)migdałów 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli syrop owocowy: dowolny domowy w il. 125 ml lub taki jak poniżej :) 3 ogonki liściowe rabarbaru 1 szkl. truskawek 200 ml wody 4 łyżki cukru trzcinowego sok i skórka z 1/2 cytryny Zagotowujemy w rondelku wodę z cukrem. Owoce myjemy, drobno kroimy i wkładamy do rondelka. Dolewamy sok z cytryny i wsypujemy skórkę
Dzieje kuchennej Wiewiórytargu można dostać już rabarbar, co prawda truskawki u mnie w wersji mrożonej, ale i tak wspaniale smakuje. Jeśli lubicie kwaskowaty smak, to koniecznie wypróbujcie, ten przepis. Składniki: 2 łodygi rabarbaru banan garść truskawek woda miód Przygotowanie: Rabarbar umyj, pokrój w kostkę i gotuj w wodzie do miękkości. Garnek zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia(...)Banana, truskawki przełóż do kielicha dodaj rabarbar, trochę wody, w której się gotował oraz miód. Całość zmiksuj na gładki koktajl
KukuleczkiKolejna odsłona lodów z owoców. Tym razem kiwi, truskawki i brzoskwinie. Składniki: * 2 brzoskwinie * 2 kiwi * 8-10 truskawek Wykonanie: Brzoskwinie obrać ze skórki, oddzielić od pestki. Kiwi również obrać ze skórki, truskawki oczyścić. Wszystkie owoce osobno potraktować blenderem w miseczkach. W pojemnikach do lodów układać warstwy owoców i wstawić do zamrażalnika, by się zamroziły
Zrób to smacznieSzybki i prosty deser bez dodatku cukru . Kasza jaglana z musem truskawkowym i kawałkami owoców smakuje świetnie. Składniki: na cztery porcje 1 szklanka kaszy jaglanej 1 kg truskawek Na jedną szklankę suchej kaszy potrzebujemy 2 i 1/4 szklanki wody .Wstawiamy wodę w garnku z grubym dnem ,a kaszę wsypujemy na suchą patelnię i prażymy często potrząsając patelnią ,aby wszystkie ziarenka(...)gotującą się wodą i gotujemy ją na małym ogniu około 15 minut ,aż wchłonie cały płyn .Nie mieszamy .Po ugotowaniu przekładamy do suchego naczynia i gotowe . O,5 kg truskawek myjemy ,odcinamy zielone końce i blendujemy na mus. Resztę truskawek kroimy na kawałki . W słoiczkach ,szklankach umieszczamy najpierw kilka łyżek zimnej kaszy ,potem wlewamy mus truskawkowy i na wierzch dokładamy
Ladylaura.Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na sernik na zimno- tym razem każdy może ukroić sobie z ulubionym owocem- truskawkami lub bananami :) Taki sernik zajmuje trochę więcej czasu, bo najpierw musi stężeć masa sernikowa, później jeden kolor galaretki i dopiero drugi kolor, ale chyba warto ;) Tym bardziej, że w trakcie można zrobić wiele innych rzeczy ;) Składniki: 500 g serka 'Mój(...)Dr.Oetker , 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker , 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker , kilkanaście okrągłych biszkoptów, 1 łyżka soku z cytryny, 1 banan, ok.7-8 truskawek. Przygotowanie: Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli miksujemy ją z 75 ml zimnej wody
Aga w kuchnidzisiejsza propozycja. Kompozycja owoców i warzyw cieszy się ostatnio dużym powodzeniem i właśnie dziś na taką pyszność chcemy Was namówić. Potrzebujemy tylko kilku składników - ulubione owoce, w tym przypadku truskawki i borówki, a do tego mój ulubiony seler naciowy. Wszystko blendujemy, dodajemy kefir i gotowe. Koktajl truskawkowo borówkowy z selerem naciowym SKŁADNIKI : 5-6 dużych truskawek około(...)borówek amerykańskich 2 pędy selera naciowego 180 ml kefiru mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Truskawki szypułkujemy, przekrawamy na pół i wraz z umytymi i osuszonymi borówki przekładamy do malaksera. następnie dodajemy pokrojony w plastry seler naciowy - całość blendujemy przez kilkanaście sekund. Dolewamy schłodzony kefir i ponownie blendujemy. Uzyskany koktajl rozlewamy do szklanek, dekorujemy świeżą miętą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipełen pyszności, doskonały pomysł na słodki deser. Błyskawiczny i prosty w przygotowaniu, idealny przysmak dla najmłodszych, na wyjątkowe okazje. składniki na 3 porcje : 400 g truskawek 3 kiwi 150 g sezamków 3 gałki lodów waniliowych przepis na lody 50 g mlecznej czekolady Przepis : Sezamki siekamy na mniejsze kawałki i umieszczamy je na dnie pucharków. Umyte i osuszone(...)truskawki przekrawamy na pół a owoce kiwi kroimy w kostkę. Pokrojone truskawki układamy na sezamkach, jedna obok drugiej dookoła pucharków a do środka wrzucamy pokrojone kiwi. Na owocach kładziemy gałkę lodów. Gotowy deser dekorujemy startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Artykuł Błyskawiczny deser owocowy z lodami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaMięciutkie w środku, a chrupiące na zewnątrz tosty francuskie z chałki, nadziane serkiem o kardamonowej nucie, otulone sosem z rabarbaru i truskawek- to moja dzisiejsza propozycja, by słodko rozpocząć dzień, a może zakończyć? (tak, wiem, wiem, że kolacja nie powinna być słodka, ale czasami można sobie pofolgować) :) Sam pomysł nadziania chałki i zrobienia 'kieszonek' podpatrzyłam na blogu Jessie Next(...)mleko- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 płaska łyżka * cukier puder- 1 płaska łyżeczka * laska wanilii- 1/2 * mielony kardamon- szczypta * masło klarowane- do smażenia Sos rabarbarowo - truskawkowy: * rabarbar- 3 łodygi * truskawki- 200 g * woda- około 50 ml * cukier- 1 czubata łyżka * sok z limonki- 1 łyżeczka Tosty francuskie: Serek śmietankowy wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą kardamonu. Chałkę pokroić na około
Kraina Miodem PłynącaJednak dieta nie musi być nudna, wręcz przeciwnie - może być kolorowa i efektowna dla naszego wzroku i podniebienia. Polecamy połączenie warzyw z owocami i serem :) Sałatka z jajkiem, truskawkami, fetą i słonecznikiem SKŁADNIKI : 6-8 liści sałaty ozdobnej 50 g sera feta 5-6 truskawek 1 jajko 1-2 łyżki ziarna słonecznika łuskanego 1 łyżka siekanego szczypiorku(...)płuczemy, osuszamy, szarpiemy i przekładamy na talerz. Jajko gotujemy na twardo, obieramy z łupin i kroimy na ćwiartki, układamy na sałacie. Pomiędzy układamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Truskawki szypułkujemy, kroimy na połówki bądź ćwiartki i układamy pomiędzy. Podajemy oprószając ziarnem słonecznika i posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigarść liści młodego szpinaku, kilka młodych liści botwinki, 10 truskawek, oliwa, ocet balsamiczny, 200 g mozzarelli w kulkach, 1 jajko, łyżka mąki, bułka tarta, olej do głębokiego smażenia (ryżowy) Liście umyć, osuszyć. Odciąć szypułki od truskawek. Przeciąć je na połówki lub ćwiartki. Jajko rozbić, rozbełtać. Kulki mozzarelli osuszyć, oprószyć mąką, panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu(...)niecałą minutę) na rumiano. Liście skropić oliwą i octem balsamicznym, delikatnie wymieszać. Na półmisku ułożyć liście, truskawki i smażoną mozzarellę. Skropić oliwą i octem balsamicznym. zastawa
królestwo garówjagodowy jeszcze przed nami, jednak ja nie mogłam już dłużej się powstrzymywać – w tej kwestii nie zamierzam niczego narzucać – możesz wybrać wtedy, kiedy chcesz i takie, jakie najbardziej lubisz: truskawki, borówki, jagody, maliny. Wszystkie idealnie odnajdą się w doborowym towarzystwie tropikalnej kokosowej nuty podkręconej wigorem cytryny. Nie zamierzam już dłużej zachwalać – efekt broni się sam… Składniki: 2 ½ szklanki mąki(...)mleka sojowego (350ml) sok z ½ cytryny i skórka z 1 cytryny ¾ szklanki oleju z pestek winogron (150ml) ½ łyżeczki soli 250 g owoców jagodowych (u mnie pół na pół truskawki i borówki) Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do babki o średnicy około 24 cm natłuść i oprósz mąką. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz
Roślinna - blog wegańskiPRAWIE robi różnicę nie tylko w reklamie ;) dlatego jest to sałatka prawie w kolorach flagi Włoch ;) zdrowa, pyszna i pachnąca, choć z pewnością najlepsza będzie z naszymi, polskimi truskawkami dojrzewającymi w pełnym słońcu! :) Składniki: duża garść mixu sałat 250g chudego twarogu 10-15 truskawek 1/2 szkl. oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Sporą garść(...)mixu sałat wkładamy do słoika (powinna zajmować 1/3 pojemności). Następną warstwę tworzymy z chudego białego twarogu - rozkruszamy w dłoniach i wsypujemy do słoika. Ostatnia warstwa to pokrojone truskawki. Dressing pietruszkowo-miodowy: olej przelewamy do miseczki, wsypujemy pietruszkę i blendujemy całość przez 2-3 minuty, by pietruszka dobrze puściła sok i oddała smak. Następnie papkę przekładamy na gazę i dokładnie wyciskamy
Kolorowy Przepisownikostatniego grilla postanowiłam przygotować sałatkę owocową!Było pysznie! SKŁADNIKI: owoce każdego rodzaju u mnie: -grono winogron 3 kiwi 3 banany 2 nektarynki lub brzoskwinie kilka truskawek DIP: 25-30gr. malin lub truskawek 4-5 łyżek rumu 1-2 łyżki miodu wg.smaku 125ml. jogurtu naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: owoce pokroić w kawałki. dip:maliny lub truskawki smażymy na odrobinie
Kuchnia Beatyprostocie bardzo, bardzo smaczny! Składniki na blaszkę 20x30: paczka okrągłych biszkoptów 180-200 g 3 opakowania galaretki truskawkowej kubek 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % 500 g słodkich truskawek opcjonalnie cukier puder do masy Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 1000 ml gorącej wody. Zostawić do wystygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć(...)ubić kremówkę i do kremówki stopniowo wkręcić galaretkę. Dodać truskawki i wymieszać je z masą za pomocą łyżki. W razie konieczności masę dosłodzić cukrem pudrem. W blaszce ułożyć jeden koło drugiego biszkopty. Wylać na nie masę i włożyć do całkowitego stężenia do lodówki. To wszystko, smacznego! Pozdrawiam, Kasia :) Facebook /// Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnyPyszna i sycąca. Zdrowa, dodająca porządnej dawki energii. Konsystencja tej owsianki to jej główny atut. Niczym aksamitny budyń, a jednak z ukrytymi płatkami owsianymi. Dodatki w postaci świeżo pokrojonych truskawek i masła orzechowego z kawałkami orzechów dopełniają smaku. Jest po prostu przepyszna! Składniki (1 porcja): 40 g płatków owsianych 200 ml mleka 1 łyżeczka budyniu waniliowego (użyłam(...)bezglutenowego) 1/3 łyżeczki stewii 3 truskawki 1 łyżeczka masła orzechowego crunchy Przygotowanie: Płatki owsiane zalej małą ilością wrzątku i odstaw do napęcznienia na ok. 5 minut. Zagotuj mleko (zostaw około 30 ml), dodaj namoczone płatki i stewię. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. W pozostałej porcji mleka rozrób proszek budyniowy. Wlej do gotującej się owsianki
Zdrowie na języku :P