Sezon truskawkowy trwa..więc jest i drożdżówka..szybko zrobiona i jeszcze szybciej zjedzona.Drożdżówka robiona podobnie jak tutaj ,tylko zamiast nadzienia pomarańczowego dałam truskawki. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl.cukru (55 g) 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży szczypta soli 1/3 - 1/2 szkl.mleka(...)szkl.wody (65 ml) 55 g masła [lub margaryny ] 2 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml) nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru 1 -2 łyżki kisielu truskawkowego kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Część cukru wymieszać ze świeżymi drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego
Moje domowe kucharzenieZapraszam Was dziś na pyszny domowy sorbet. Taki deser ma niewiele kalorii a przyjemnie chłodzi w upalny dzień. Składniki: 200 g świeżych truskawek 200 g miąższu arbuza bez skórki i pestek 3 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: Truskawki myjemy i osuszamy a następnie odcinamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze części i przekładamy do kielicha blendera. Dosypujemy 2 łyżki cukru i blendujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepysznego ciasta na stole. Z racji upałów wybieramy częściej te na zimno. Tak, jak dzisiaj u mnie kokosowy sernik wegański, z aromatyczną i soczystą czerwoną porzeczką, nasionami chia i truskawkami. Lubię takie ciasta, są to najlepsze letnie desery, które też po troszku pełnią funkcję takich niby lodów, bo sięgamy po nie do lodówki, i jemy w mocno schłodzonej postaci(...)wymieszaj. Dodaj czerwoną porzeczkę, masę wstaw do lodówki na 10-15 minut, aby zgęstniała. MASA NR 2: - 100 ml śmietanki kokosowej z puszki (stała część) - 100 ml zmiksowanych dojrzałych truskawek - 100 ml zmiksowanych czerwonych porzeczek - 2 płaskie łyżki cukru Diamant - 1/3 łyżeczki pyłku kwiatowego - 8,5 g żelatyny - 50 ml wrzątku Śmietankę, truskawki, porzeczki i pyłek kwiatowy wymieszaj w misce
SMYKWKUCHNImąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 100 g cukru • 2 łyżki cukru z wanilią • 25 g oleju • 2 duże jaja • 1 szklanka jogurtu greckiego • 500 g truskawek • cukier puder do posypania składniki powinny mieć temperaturę pokojową Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Jajka wbić do misy, dodać oba rodzaje cukru i ubić na puszystą masę. 2. Dodać mąkę przesianą z proszkiem(...)dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, jogurt. 3. Mieszać przy pomocy kopystki – czas 20s/obr.2 Kolejne etapy przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg. 2. Truskawki pokroić na mniejsze części. 3. Blaszkę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia. 4. Na blaszkę wyłożyć ciasto, ułożyć na wierzchu truskawki. 5. Piec 30-35 min w temperaturze
W mojej kuchniświeże drożdże, cukier 3/4 szklanki, jajka L 5 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, szczypta soli, cukier wanilinowy 1 opakowanie, truskawki świeże 1 kg, kruszonka: 15 dag miękkie masło lub palma, 3/4 szklanki cukru, 2-3 szklanki mąki krupczatka składniki dodawać w podanej kolejności i nie mieszać , ciasto takie piekła moja babcia(...)godziny po tym czasie wsypać cukier waniliowy i wszystko drewnianą łyżką dobrze wymieszać forma 34x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, lekko przyciskając poukładać truskawki /jeśli są duże to je przekroić na połówki/, z podanych składników zrobić kruszonkę, mąki dać 2 szkl i jeśli trzeba to dosypać z 1 szkl, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać
W Mojej Kuchni Lubięorzechowym robi furorę! Co ją wyróżnia? To że jest bez cukru i stosunkowo niskokaloryczna ! Idealna jeśli dbasz o figurę, ale nie potrafisz odmówić sobie tej truskawkowej przyjemności. Konfitura z truskawek nie wymaga od Was zaopatrywania się w najpiękniejsze, największe i jednocześnie najdroższe truskawki. Na placach i targowiskach można spotkać sprzedawców z owocami na przetwory. Zazwyczaj(...)owoców. Nie wyglądają one w koszyczku tak oszałamiająco, ale w słoiku różnicy nie zauważycie. Porady: Syrop klonowy możesz z powodzeniem zastąpić cukrem. Ilość użytego słodziwa zależy od tego jakie truskawki dorwiesz – może się okazać, że będzie trzeba konfiturę troszkę bardziej osłodzić. Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej słoiczek konfitury (250g). Artykuł Konfitura truskawkowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanszklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 250 g truskawek Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim(...)ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać do połączenia. Dodać truskawki, delikatnie wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, wypełniając papilotki prawie do pełna. Piec w temperaturze 165 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. wystudzić. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypełni korzystając z bogactwa sezonowych owoców i warzyw, cały czas się nimi zajadam. Wczoraj np. na śniadanko miałam gofry z toną truskawek i syropem z agawy, dzisiaj pochłonęłam mnóstwo truskawek i czereśni, ale ciągle było mi ich mało, więc zrobiłam jeszcze szpinakowo-truskawkowo-bananowe smoothie . Było pyszne! Składniki: banan umyty świeży szpinaku umyte świeże truskawki mleko roślinne i woda
Lamarida.plmogło by się obejść ;). Cukier konserwuje i sparawia, że w zimie będziemy mogli się cieszyć pysznymi powidłami zrobionymi własnoręcznie. A na przetwory czas najwyższy, bo to już resztki truskawek, więc korzystajmy póki możemy ;) Więcej informacji na stronie: www.uczymyjakslodzic.pl Składniki 2 kg agrestu (u mnie czerwony) 2 kg truskawek 0,5 kg cukru królewskiego Agrest i truskawki pozbawić ogonków i szypułek
Idę coś wszamaćŚmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wmieszać. Mus wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa truskawkowa: 700 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka i zblenderować. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Wystudzone truskawki
kulinarnyswiatdomiWystudzić. Do miski przełożyć mascarpone, chwilę zmiksować, dodawać stopniowo budyń, ciągle miksując. Do żelatyny dodać łyżkę masy budyniowej, przemieszać, całość przełożyć do kremu i zmiksować do połączenia. Dodatkowo: 350g truskawek 2 galaretki truskawkowe Truskawki umyć i odszypułkować. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Przestudzić, schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia. Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy, wyrównać. Na kremie poukładać(...)przepołowione truskawki, odstawić do lodówki do stężenia, na około 1 godzinę. Po tym czasie zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do jej stężenia. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiBardzo lubię te małe smaczne nasionka. Przygotowałam z nimi pyszny deser z truskawkami. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z chia. Szczególnie polecam deser kokosowy z pomarańczą . Na obecne upały idealne, zimne, odżywcze i bardzo smaczne. Może się skusicie i Wy na takie smakołyki. Składniki 5 łyżek nasion chia 1 szklanka wrzącej wody 400 ml mleczka kokosowego w puszce(...)truskawek miód lub cukier do smaku Nasiona chia wsypać do miseczki i zalać wrzącą wodą. Dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać mleczko kokosowe, zmiksowane truskawki i miód lub cukier. Wszystko wymieszać, wlać do pucharków. Odstawić do wychłodzenia. deser truskawkowy z chia
O kuchni z uczuciemSkładniki sezonowe, sałatka wiosenna. Składniki sok z jednej cytryny 7 łyżek oliwy płaska łyżka płynnego miodu 2 kalarepki łyżka pestek czarnuszki długi ogórek pęczek rzodkiewek 10 szt dużych truskawek 200 g bałkańskiego sera koziego ( może być feta ) garść oderwanych listków koperku Przygotowanie Sos : połączyłem sok z cytryny, miód, sól, pieprz. Kalarepkę obrałem, pokroiłem(...)kostkę, wymieszałem z sosem, dodałem czarnuszkę. Ogórka przekroiłem na pół, usunąłem pestki, pokroiłem w podobne do kalarepki kawałki. Rzodkiewkę pokroiłem w cienkie plasterki. Truskawki podzieliłem na ósemki, ser pokroiłem w kostkę. Wymieszałem kalarepkę z ogórkiem, rzodkiewkami i truskawkami. Wyłożyłem na talerz, posypałem kawałkami sera i koprem. Podałem natychmiast, lekko wymieszane
R'n'G Kitchentruskawki - 2 kg woda cukier Truskawki przebrać, usunąć szypułki, opłukać. Słoiki poustawiać na stole, do każdego powkładać truskawki, do każdego słoika wsypać 2-3 łyżki cukru, następnie zalać przegotowaną chłodną woda, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Po wyciągnięciu z garnka z gorącą wodą od razu odwracamy i ustawiamy je do góry dnem, czyli stawiamy je na zakrętkach, zostawiamy do ostygnięcia
Camilla w kuchniKoktajl truskawkowy Przemierzając krakowski Stary Kleparz z każdej strony dobiegał mnie ich zapach. Już od samego wejścia (po minięciu koszy, które pachniały troszkę inaczej niż truskawki…) unosi się ich aromat. Piękny, kojarzący się z wiosną, dzieciństwem i szczęściem. Po kilku krokach w głąb kleparza byłem już wśród stoisk uginających się od świeżych owoców i warzyw. Od razu, gdy zobaczyłem truskawki(...)która w te słoneczne dni będzie niczym wisienka na torcie. Jak klimatyzacja w upalny dzień w biurowcu. Przy okazji koniecznie sprawdźcie przepis na koktajl z burakiem , gdzie również znajdziecie truskawki. Koktajl truskawkowy można zarówno tradycyjnie pić ze szklanki lub tak jak ja z dużej butelki, ale również dawniej często jadałem koktajl z ryżem lub makaronem. Bardzo prosty sposób na szybki
Blendman