Crumble z orzeźwiającymi rabarbarem i dojrzewającymi w słońcu słodkimi truskawkami zapieczonymi pod chrupiącą kruszonką. Bardzo łatwy, szybki w przygotowaniu letni deser z sezonowymi owocami, który świetnie komponuje się z gałką ulubionych lodów. Składniki: Kruszonka: 160g mąki pszennej 70g masła 70g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: 350g świeżych truskawek 350g rabarbaru 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej masło(...)wysmarowania naczynia żaroodpornego Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Następnie owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukry wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Owoce w naczyniu przysypać
Szalona Kuchnia Ewelinyczekolady. Sam opis wywołuje mrowienie w brzuchu i napływ śliny do ust. Wykonanie szybkie i nieskomplikowane – to do dzieła! Składniki (na 4 duże porcje): 4 łodygi rabarbaru 250g truskawek 250ml śmietanki kremówki tabliczka dobrej jakości białej czekolady 200g naturalnego serka homogenizowanego pół łyżeczki esencji waniliowej 2 łyżki mleka Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę. Wrzucamy(...)rondelka. Truskawki także myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy i dodajemy do rabarbaru. Całość wstawiamy na średni ogień i gotujemy, aż owoce się rozpadną – 10-12 minut. Ściągamy z ognia do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone owoce blendujemy na gładko. Jeśli chcemy mieć jednolicie gładki mus, bez pestek od truskawek, możemy dodatkowo przetrzeć owoce przez sito. Zblendowane owoce schładzamy w lodówce
Smaczna Stronamigdałów 200g daktyli 80g roztopionego oleju kokosowego 120g masła orzechowego bez dodatków Masa truskawkowa: 250g orzechów nerkowca 5-6 łyżek syropu z agawy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300g umytych truskawek bez szypułek 2 łyżki soku z cytryny Masa jeżynowa: 250g orzechów nerkowca 5-6 łyżek syropu z agawy 125g jeżyn 50ml mleka roślinnego Polewa: 100g gorzkiej czekolady bez cukru (użyłam(...)przełożyć do dwóch blaszek). Masa truskawkowa: 4. Orzechy nerkowca osączyć na sitku. Połowę orzechów przełożyć do miski i zblendować ręcznym mikserem, patrz FILM . Dodać ekstrakt waniliowy, syrop z agawy, truskawki i wszystko zmiksować na mus. Dodać soku z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę truskawkową przełożyć na przygotowany spód i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny. Masa jeżynowa
Mała CukierenkaDobry przysmak dla łasuchów, który szybko i łatwo przygotujemy. -- Truskawki myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach. -- Następnie rozpuszczamy czekoladę i w lekko przestudzonej maczamy truskawki. Potem całość schładzamy w lodówce. -- -- Serwujemy zimne w papilotkach do mufinnek lub na talerzyku. Smacznego
chleba naszegoBardzo proste i szybkie ciasto na raz. Z dodatkiem truskawek jest nieziemskie! Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia aromat kilka truskawek Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem. Dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat - całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy oczyszczonej truskawki. Pieczemy
Truskawkowa FiestaSezon na truskawki trwa, trzeba więc korzystać, bo niestety jest krótki. Koktajle, to fajny sposób na ich wykorzystanie. Robi się je, bardzo szybko i są pyszne. Dlatego myślę, że nie muszę Was specjalnie zachęcać do ich przygotowania. Wystarczy blender i owoce. Dodatki według uznania, mleko, jogurt, mogą być pokruszone kostki lodu. Co kto lubi :) Dziś mam propozycję, na koktajl, truskawkowo(...)bananowy. Podaje składniki, na dwie porcje. Składniki: 300 g. truskawek 2 banany 1 łyżka miodu 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Wrzucić do naczynia. Dodać pokrojone banany i miód. Zblendować. Wlać mleko i blendować jeszcze chwilę. Przelać do szklanek i gotowe
Agusiowe smakołykiDeser na śniadanie lub kolację? Ależ bardzo proszę! 4 porcje: 150 g jogurtu skyr 150 g masy kajmakowej 200 g twarożku grani ok. 200-250 g truskawek 2 łodygi rabarbaru ok. 250 ml mleka kokosowego (stała część i woda) 1-2 łyżki ksylitolu 2 łyżki masła orzechowego szczypta soli łyżeczka agaru lub żelatyny Jogurt mieszamy z masłem orzechowym(...)masy kajmakowej, dodajemy szczyptę soli. Truskawki miksujemy. Twarożek mieszamy z pozostałą częścią masy kajmakowej oraz truskawkami. Rabarbar myjemy, nie obieramy, kroimy w kostkę. W rondelku gotujemy rabarbar z ksylitolem. Gdy rabarbar zmięknie dodajemy agar i gotujemy ok. 2 minuty. Do szklanek wykładamy masę jogurtową, na nią z twarożku, a na koniec wylewamy kokosową galaretkę. Odstawiamy do lodówki. Ja zrobiłam
Kucharzycaprezentuje i co najważniejsze bardzo smaczne. Biszkopty można upiec dzień wcześniej dzięki czemu przyspieszymy czas pieczenia i przekładania ciasta. W zakładce Ciasta znajdziecie więcej przepisów na ciasta kruche, z truskawkami, drożdżowe, ucierane, biszkoptowe i inne. Zapraszam na smaczne ciacho. Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno(...)mleka dodać cukier, cukier waniliowy, budynie i dokładnie wymieszać. Wszystko ugotować na budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu stale ucierając. Masa truskawkowa: 1/2 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Truskawki zmiksować i zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać galaretki. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Masa śmietankowa: 1/2l śmietany kremówki (36%) 1 czerwona galaretka
O kuchni z uczuciemjajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować. przekroić na pół. Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić(...)szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę. Biszkopt posmarować bitą śmietaną, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki
RAROSSASkładniki /1 porcja: – duża garść truskawek – 1 banan – 200 ml mleka bez laktozy – 1 łyżeczka miodu – 2 łyżeczki płatków migdałowych – 1 łyżeczka siemienia lnianego Przygotowanie: Owoce myjemy i obieramy. Wrzucamy do blendera. Siemię lniane prażyć ok. 2 minuty na rozgrzanej patelni. Do blendera dodajemy siemię, migdały i miód. Wszystko zalewamy mlekiem. Blendujemy i gotowe :). Artykuł Koktajl z truskawkami
I LOVE LIFEpyszne? Ciasto, które dziś prezentuję właśnie takie jest – delikatne, wilgotne, pyszne i do tego wszystkiego – szybkie w wykonaniu. Żółciutkie, z bardzo delikatnym posmakiem ajerkoniaku. No i z truskawkami. Pyszne! Zrobiłam go wieczorem i następnego dnia miałam robić zdjęcia. Muszę powiedzieć, że mało co do zdjęć zostało Rozeszło się migusiem, a przecież: „miał być tylko jeden kawałeczek(...)cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 szkl. oleju 3/4 szkl. ajerkoniaku 1 pełna szkl. mąki pszennej 1 pełna szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 400 g truskawek Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej oraz ajerkoniak i dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia
Smaki Na TalerzuCiasto zbyt nie zalicza się do dietetycznych, ale są truskawki! W końcu sezon w pełni, więc należy z nich korzystać. Torcik znakomicie nadaje się na przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi. Składniki: Biszkopt: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia aromat Masa: 165ml śmietanki 30% 2 łyżki erytrytolu ok. 500g truskawek Sposób przygotowania: Biszkopt(...)stopniach. Masa Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z erytrytolem na sztywną masę. Ostudzony biszkopt przekrajamy na pół. Z obu stron smarujemy masą. Dekorujemy odszypułkowanymi i umytymi truskawkami. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego
Truskawkowa FiestaLetni torcik o wyglądzie truskawki, ostatnio robiłam na urodziny naszego małego solenizanta. Polewa lustrzana jest wspaniałym pomysłem na dekorację takiego tortu. Wymaga trochę cierpliwości ale efekt robi wrażenie.Proponuję do przełożenia, krem serowo śmietanowy. Listki truskawki wykonałam ze świeżej mięty, której jest już dość dużo. Składniki Biszkopt według przepisu torcik serce:https://gotuj-ze-mna.pl/torty/tort-serce/ ,średnica tortownicy 20 cm … Czytaj(...)dalej Tort truskawka z polewą lustrzaną
gotuj ze mnąWitam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni więc zaproponuję trzy przepisy, na pyszne i zdrowe koktajle truskawkowe. Do przygotowania koktajli będziemy potrzebowali: Koktajl truskawkowy I 3 banany około 400 g truskawek szklanka mleka (250 ml) kubek 400 g jogurtu naturalnego kremowego do posłodzenia: miód, cukier ksylitol.. Koktajl truskawkowy II 3 banany około 300 g truskawek około 6 łyżek błyskawicznych płatków(...)orkiszowych 400 ml mleka do posłodzenia: miód, cukier ksylitol.. Koktajl truskawkowy III około 300 g truskawek około 4 łyżek otrębów pszennych kubek 400 g jogurtu naturalnego kremowego do posłodzenia: miód, cukier ksylitol.. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku na przepis: Trzy koktajle truskawkowe Przygotowanie: I koktajl: Do pojemnika przekładam wszystkie składniki na koktajl, dodaję miód i rozdrabniam blenderem
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni więc zaproponuję trzy przepisy, na pyszne i zdrowe koktajle truskawkowe. Do przygotowania koktajli będziemy potrzebowali: Koktajl truskawkowy I 3 banany około 400 g truskawek szklanka mleka (250 ml) kubek 400 g jogurtu naturalnego kremowego do posłodzenia: miód, cukier ksylitol.. Koktajl truskawkowy II 3 banany około 300 g truskawek około 6 łyżek błyskawicznych płatków(...)orkiszowych 400 ml mleka do posłodzenia: miód, cukier ksylitol.. Koktajl truskawkowy III około 300 g truskawek około 4 łyżek otrębów pszennych kubek 400 g jogurtu naturalnego kremowego do posłodzenia: miód, cukier ksylitol.. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku na przepis: Trzy koktajle truskawkowe Przygotowanie: I koktajl: Do pojemnika przekładam wszystkie składniki na koktajl, dodaję miód i rozdrabniam blenderem
Uwaga Babcia Gotuje