będzie idealny na letnie upały.składniki1 kg rabarbaru500 g truskaweklaska cynamonuparę ziarenek kardamonu1/2 limonkicukier do smakutrawa cytrynowa (opcjonalnie)1200 ml wodyprzygotowanierabarbar umyć, obrać, pokroić na 2 - 3 cm kawałki. truskawki umyć, odciąć szypułki, jeżeli owoce są duże przekroić na pół . Rabarbar włożyć do garnka, dodać cukier, kardamon, limonkę, cynamon i trawę cytrynową. Zalać wodą, zagotować. Kiedy rabarbar się zagotuje dodadać(...)truskawki i od tego momentu gotować ok 5 minut. Wyłączyć gaz, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Można dorzucić parę listków świeżej mięty. Po ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać przecedzony lub z owocami - jak lubimy. Smacznego
Stare GaryDelikatna,chrupiaca beza i bita smietana z truskawkami to prawdziwie krolewski deser.Genialna uczta dla podniebienia i rozplywajace sie w ustach smaki.Super deser na uroczyste spotkanie w wiekszym gronie.Bez wielkiego nakladu pracy wysilku mozecie naprawde mile zaskoczyc bliskich.Wystaczy wieczorem upiec bezy,a przed podaniem wypelnic je bita smietana i ozdobic truskawkami.Tym prostym,a jakze efektownym deserem koncze sezon truskawkowy na moim(...)blogu. Skladniki na 16 sztuk: 3 bialka szczypta soli 150 g cukru pudru 16 ladnych truskawek 200-250 ml smietany kremowki 2 cukry waniliowego Wykonanie: Bialka jaj ubic na sztywno ze szczypta soli.Dodawac po lyzce przesianego cukru pudru,caly czas ubijajac. Przygotowac blache wylozona papierem do pieczenia.Mala lyzeczka zrobic na papierze 16 kleksow z ubitego bialka i rozsmarowac,tworzac plaskie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Teraz,gdy importowane truskawki zastapily rodzime-pachnace i aromatyczne mozemy poszalec.Nie dosc,ze pyszne to i bardzo zdrowe.Wiecej przeczytasz tutaj:klik.Niestety nie mozna sie najesc nimi na zapas.Jest jednak sposob,by przemycic ich jak najwiecej w stosunkowo niewielkiej objetosciowo ilosci.To koktajl-tak popularny i lubiany chyba przez wszystkich.Wiem,ze to bardzo prosty przepis.Wystarczy jednak wzbogacic go smakowo dodatkiem kardamonu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ubic z lyzka cukru na gesty kogel-mogelodwazyc reszte skladnikow i wymieszac z ubitym jajkiem trzepaczka balonowa lub przy pomocy mikseragotowe ciasto odstawic na kilka minut.W tym czasie odszypulkowac truskawki i pokroic w drobna kostke.Wymieszac z ciastem tuz przed smazeniemRozgrzac gofrownice,posmarowc olejem i smazyc gofry do zrumienieniaupieczone odkladac na kratke podawac z cukrem pudrem,kawalkami truskawek i wiorkami kokosowymi.Pyszne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybka, pyszna propozycja na wieczorną kolację lub lekki lunch. Świeżą rukolę połączyłam ze słodkimi truskawkami i rozpływającą się w ustach kozią roladą. Możecie użyć tu rolady naturalnej, pleśniowej, jaką lubicie najbardziej i niekoniecznie musi być ona kozia. Ja za taką wprost przepadam, dlatego to połączenie wydało mi się doskonałe. Całość posypałam chrupiącymi pistacjami i polałam dressingiem z oliwy z oliwek(...)Sałatka banalnie prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy swoim smakiem Waszych gości i Was samych. Zapraszam do degustacji! SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): dwie duze garści rukoli 10 dużych truskawek 2-3 cm-owy plaster rolady koziej 3 łyżki obranych pistacji SKŁADNIKI NA DRESSING: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z limonki (można zastąpić cytryną
Słodko-Słony Świat IlonyCake with strawberries Składniki. 2 szkl. mąki pszennej 25 dag masła 1/2 szkl. cukru 1 jajko 50 dag truskawek mrożonych 1/2 torebki kisielu truskawkowego 1 łyżka cukru Beza. 2 białka 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na 1h do lodówki Truskawki wsypać do rondla(...)delikatnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Odstawić. Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni. Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny . Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Wyjąć i ostudzić
Kulinarny karnet Christopherasmaczne i orzeźwiające. Chcecie spróbować? Składniki deseru ze zdjęć: 2 galaretki Winiary o smaku Blue Curacao , 1 galaretka cytrynowa (obojętnie jakiej firmy), ok. 400 ml. maślanki , cukier do smaku, truskawki . Jedną niebieską galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić i nalać do wysokich szklanek. Do galaretki włożyć truskawki. Szklanki ustawić pod kątem. Ja wykorzystałam formę(...)galaretkę z 1/2 litra wody, dolewamy potem 1/4 litra maślanki. (Możemy dosłodzić, jeśli lubimy słodsze desery.) Tak powstałą piankę cytrynową nakładamy na piankę niebieską. Na wierzch możemy ułożyć truskawki w dowolnej ilości - pokrojone lub całe. Deser schładzamy w lodówce przez przynajmniej godzinę. Jest to idealny deser na upalne popołudnie. Taki deser możemy przygotować w plastikowych kubeczkach
Codzienna kuchnia niecodziennastraganach powoli zaczynają się pojawiać truskawki i nie mogąc się im oprzeć postanowiłem wykorzystać je do sałatki. Połączenie słodkich mandarynek w syropie z młodymi liśćmi szpinaku i orzechami (w tej roli dzisiaj nerkowce) jest jednym z moich ulubionych, więc uzupełniłem je o wspomniane owoce oraz ciecierzycę. Do tego przyrządziłem dressing z tahini w roli głównej, do którego zainspirował mnie wpis(...)Jadłonomii . Sos jest doskonały i z powodzeniem można go wykorzystać do innych dań. Składniki (na 2 porcje): 4 garści młodych liści szpinaku puszka mandarynek w syropie kilka truskawek garść orzechów nerkowca 1/2 puszki ciecierzycy Szpinak myjemy i osuszamy. Układamy nań pokrojone truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podpieczone orzechy nerkowca. Przygotowujemy dressing. Dressing z tahini: 3 łyżki pasty tahini
Food SquarePyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu. Kruche ciasto: 130 g zimnego masła 175 g mąki 35 ml mleka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru pudru Do misy wrzucić wszystkie składniki(...)napęcznieć. Następnie wymieszać ją w gorącym winie aż do rozpuszczenia. Dolać resztę wina, a następnie schłodzić w lodówce. * Galaretkę z białego wina można zastąpić zwykłą galaretką truskawkową. Dodatkowo: truskawki maliny Owoce umyć, a truskawki pozbawić szypułek. Układać je pionowo na stężałej śmietance. Następnie zalać galaretką z białego wina i schłodzić. Gotowe
Food Squareurlopie, przyda się te parę godzin ekstra. W związku z tym, że do domu wróciłam raczej zmęczona, nie chciało mi się niczego piec. Ale że kupiłam ostatnie już chyba truskawki, doszłam do wniosku, że trzeba coś z nimi zrobić. Malutkie, dość kwaśne, same w sobie szału nie robią już, niestety. I wtedy pomyślałam o galaretkach - widziałam takie na kilku blogach(...)nadaje ciekawej nuty, ale myślę, że z wanilią będą równie pyszne. Albo zupełnie bez niczego. Mniamniuśne wyszły. Ostatni smak lata? Galaretki truskawkowe Składniki: (na 20-25 sztuk) 200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z limonki 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka zimnej wody 50 ml gorącej wody dodatkowo: 70 g czekolady (49%) Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na gładką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybkiego, idealnego na ciepły dzień, kiedy można w ogrodzie lub na balkonie przysiąść na chwilę i nie myśleć, wystawiając twarz do słońca. Przepis - nie przepis, doskonały na wykorzystanie ostatnich truskawek, które już nie zachwycają jędrnością i słodyczą. Dodatek melisy cytrynowej ożywia całość, nadaje delikatnego zapachu i ulotnego smaku który sprawia, że z niepokojem patrzymy na coraz lepiej widoczne dno szklanki(...)Koktajl truskawkowy z melisą cytrynową Składniki: (na 1 porcję) 170 g truskawek 120 ml mleka 1 gałązka melisy cytrynowej Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, ewentualnie dosłodzić do smaku. Podawać schłodzone. Smacznego! Jeśli nie macie melisy cytrynowej, można dać zwykłą, albo na przykład miętę. Można też zielony dodatek całkowicie pominąć i cieszyć się smakiem truskawek w płynie. Jeśli całość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWspomnienie lata, gdy za oknem pada deszcz. Można? Można , wystarczy mieć w zamrażarce trochę pysznych truskaweczek tegorocznych. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione truskawki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! -1 kostka margaryny (250 g) - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru pudru 2/5 szklanki oleju (100 ml) 5 jajek 2 budynie śmietankowe 400 g truskawek lub po prostu na oko- może być więcej, szczypta soli Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, najpeirw przesiej przez sito 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem
Z Kuchni Do KuchniPomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę zróbmy pyszne szybkie ciacho...Na upały idealny lodowiec Składniki: opakowanie biszkoptów 3 galaretki truskawkowe 4 budynie smietankowe 1/2 kg truskawek 1 szkl.cukru margaryna 1l mleka Wykonanie: W garnuszku zagotowujemy mleko(odlewamy 1/3 szkl.),dodajemy(...)układamy warstwę biszkoptów maczanych w rozpuszczonej galaretce truskawkowej..Wykładamy połowę masy budyniowej.Wykładamy kolejne biszkopty rzedem blizej brzegu tortownicy,bliżej srodka układamy truskawki.Nastepnie dajemy resztę masy budyniowej.Obkładamy pokrojonymi truskawkami na wierzch.Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wody,wylewamy na ciasto.Studzimy
Z Majeczką w kuchniwspaniałe wspomnienia oraz minimum jeden dodatkowy kilogram ;) Przepisy na potrawy, jakie jedliśmy już niebawem na blogu :) Zaś dzisiaj w ramach odpoczynku dla żołądka zdecydowałam się na truskawki, które uwielbiam i mogę spożywać kilogramami w najprostszej postaci (same) lub z jogurtem, bez dodatku cukru. Spieszmy się nimi cieszyć, bo ich dni są policzone! :) Potrzebujemy: truskawki jogurt naturalny opcjonalnie: pestki słonecznika, siemie(...)lniane, owoce suszone, np. śliwki Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do miseczki. Dodajemy jogurt naturalny. Oraz dla zdrowia i urody :) pestki słonecznika, siemię lniane. i kilka suszonych owoców, ja użyłam śliwek. Smacznego
Taste Of My DayOgromny ptyś, bita śmietana....i świeże truskawki:) Zapraszamy:) Składaniki; 4 jajka, szklanka mąki, szczypta soli, 12 dkg masła 450 ml śmietanki kremówki, laska wanili, truskawki, Wykonanie; Na początek ciasto. Szklankę wody gotujemy z masłem i solą. Zdjemujemy z ognia i stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Znowu podgrzewamy stale mieszając. Lekko studzimy. Dodajemy po jednym jajku mieszając aż całkowicie się(...)Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy . Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy ok.15 minut. Studzimy. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę z ziarenkami wanili. Wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzch układamy truskawki...smacznego:) Pomysł zaczerpnięty z czasopisma "Moje gotowanie
Anioły w kuchni