truskawka - 16921 przepisów (strona:851/1129)

Poziomki 117

Poziomki owocują przez całe lato, a ich owoce są małe i z wyglądu podobne do truskawek. Należą do rodziny różowatych. Kwitną w maju i czerwcu, mają białe małe kwiatuszki. Z powodzeniem można je uprawiać w ogródku, chociaż wtedy owoce nie są tak aromatyczne jak tych z lasu. Najlepiej spożywać je na surowo. Zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, żelazo, fosfor, wapń

Wiem co jem
Wiem co jem 127

Dorsz Fasola Jagody Kurki Makaron Orzechy nerkowca Orzechy włoskie Pieczarki Poziomki Płatki owsiane Ryż Seler naciowy Sezam Siemię lniane Truskawki Cynamon Zarodki pszenne

Wiem co jem
Przepisy na knedle i pierogi 150

Kokosowe knedle z truskawkami Knedle serowe z jabłkami i cebulką Pierogi z jagodami Pierogi z serem i cynamonem Derelye-wegierskie pierogi z dżemem Pierogi z farszem mięsno-gryczanym Knedle ziemniaczane ze śliwkami Knedle serowe ze sliwkami Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową Owsiane leniwe z syropem klonowym

Wiem co jem
Smoothie melonowy z kiwi, limonką i miętą 136

schudnąć dzięki temu parę centymetrów w talii oraz dostarczyć mojemu organizmowi nieco witamin, aby na wiosnę wyglądać świeżo i zdrowo. Osobiście wolę gdy są zrobione z rodzimych owoców typu truskawki, maliny czy jagody. Niestety zimą jest to prawie niemożliwe, chyba że użyjemy owoców mrożonych. Ponieważ wszystkie już zużyliśmy dzisiejszy koktajl zrobiłam z egzotycznych owoców i dorzuciłam trochę świeżej mięty

Wiem co jem
Lody truskawkowo-waniliowe 74

zapowiadane dzisiejsze upały proponuję mocno owocowe, niezbyt słodkie i orzeźwiające lody truskawkowe z nutą wanilii. Zrobiłam je na bazie truskawek z własnego ogródka, świeżutkich zebranych prosto z krzaczka. Gdy je przygotowywałam pachniało w całym domu. Dla wzmocnienia aromatu dodałam też trochę pasty waniliowej. Wybieram się dzisiaj na działkę i mam nadzieję, że ptaki wszystkiego nie podziobały i uda mi się

Wiem co jem
Kolorowy zawrót głowy 114

propozycja jest zupełnie inna. Szalona, kolorowa z czekoladowym akcentem. Mocno nafaszerowana galaretkami. Występuje w nim różnorodność smaków i kolorów. Przeplatają się tu nuty kokosa, mięty, ananasa, limonki, pomarańczy i truskawki. Myślę, że dzieciom przypadnie do gustu. Świetnie się też sprawdzi jako tort urodzinowy dla naszych pociech. Niedługo będzie Dzień dziecka, może ktoś zechce wykorzystać ten przepis. Smaki i kolory można

Wiem co jem
Lemoniada truskawkowo-pomarańczowa. Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 150

pogoda w każdą niedziele organizujemy piknik u mojej siostry na działce. Moim zadanie jest przygotować coś słodkiego i coś do picia. Na dzisiejszy piknik przygotowałam lemoniadę truskawkowo-pomarańczową. Ponieważ truskawki są jeszcze dość drogie, można je połączyć z innymi owocami. U mnie to są pomarańcze. Takie domowe lemoniady to doskonała alternatywa dla różnych słodkich napojów typu cola za którymi

Wiem co jem
Sałatka truskawkowa z niebieskim serem pleśniowym i dressingiem na bazie oleju rzepakowego 123

jakże pyszna sałatka. W sezonie truskawkowym trzeba ją obowiązkowo zrobić przynajmniej raz. Zajadałam ją dzisiaj na obiad i na kolację. I na tym nie koniec. Bo i własnych truskawek mam pełne łubianki i właśnie dostałam porządny kawałek francuskiego sera z niebieską pleśnią o lekko orzechowym smaku. Czytaj więcej

Wiem co jem
Kokosowe knedle z truskawkami 131

niewielki dodatek sprawia, że danie zyskuje od razu nieco egzotyczny wymiar. Smakuje wyśmienicie z dodatkiem sosu truskawkowego. Mnie z podanych proporcji wyszło 10szt., ale wszystko zależy od wielkości truskawek. Polecam to danie, nie tylko dla dzieci.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Zaległy chłodnik truskawkowy z awokado i serem pleśniowym 128

Najpierw wyjazd do SPA, potem konkurs sałatkowy i w końcu sezon truskawkowy dobiegł końca. Miałam go zostawić na przyszły rok, ale w czwartek na targu zobaczyłam jeszcze pełne łubianki truskawek. Pomyślałam, że mimo wszystko opublikuję go bo może komuś jednak się przyda. Upałów jak na razie nie ma , ale mają podobno być w przyszłym tygodniu.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną 116

Ktoś znający mój zwyczaj jadania na śniadanie jogurtu z dodatkiem musli, sprezentował mi paczkę musli z suszonymi truskawkami, które okazało się niespecjalnie smaczne. Na szczęście w ręce wpadł mi Poradnik domowy z przepisami na zdrowe ciasteczka, a jeden z nich doskonale nadawał się do wykorzystania musli :) Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną Z tej ilości składników wyszło mi 40 sztuk

Kuchenne zapiski Edyty
Zapiekanka śniadaniowa z płatków owsianych i bananów 155

łyżeczki soli Do dekoracji: Śmietanka owocowa: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki orzechów nerkowców 1 szklanka dowolnego soku owocowego Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Zamiast śmietanki: świeże owoce (np. truskawki) zmiksowane z 3-4 łyżkami jogurtu naturalnego i odrobiną miodu/ syropu z agawy do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić

Domowa Cookierenka Agi
Babeczki jagodowe 228

spłynie z babeczek), idealnie nadaje się również do przekładania tortów czy wypełnienia rolady. Oczywiście nie musi być na bazie jagód - świetnie sprawdzą się także maliny, wiśnie, porzeczki czy truskawki. Polecam serdecznie, zwłaszcza w wersji z pektyną, ponieważ tężeje błyskawicznie, poza tym będzie jadalny dla wegetarian :). W wersji z żelatyną zaleca się przygotowanie bazy, czyli żelu owocowego, dzień przed planowanym zrobieniem

Domowa Cookierenka Agi
Wymyślny tort RÓŻE z owocowym kremem 228

szklanki oleju Biszkopt jasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny

Domowa Cookierenka Agi
Pączki z owocowym lukrem 190

dżem z czerwonych owoców ) olej do smażenia (ok. 1,3 l) UWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone drożdże z niedużą ilością ciepłego mleka (ok. 80 ml), 1 łyżką

Domowa Cookierenka Agi