czubata łyżeczka kawy mielonej (Siła Roślin) + 50 ml wrzątku 50 ml mleka Twarożek: 75 g twarogu chudego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka erytrytolu Dodatki: truskawki syrop klonowy/miód Przygotowanie: Kawę zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, aby się zaparzyła. Następnie przelej ją przez drobne sitko w celu oddzielenia naparu od fusów. Mąkę
Zdrowie na języku :Pochotę na ciężki potrawy, stawiając raczej na lekkie, sezonowe posiłki. Hitem letnich dań są u mnie młode ziemniaki, kalafior, fasolka szparagowa i bób . Do tego jeszcze kilka owoców: maliny, truskawki, agrest, morele i czereśnie. Dodatek białkowy: kefir, maślanka, jajeczko, czy też twaróg lub mascarpone. I tak komponuję swój letni jadłospis. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na sałatkę, którą
365 dni dookoła kuchnicienki okrągły placek. Za pomocą radełka dzielimy na 12 trójkątów (kroimy jak pizzę). Na szerszym końcu każdego kawałeczka układamy po pół łyżeczki nadzienia lub owoc (ja zrobiłam je z truskawkami). Zwijamy do środka formując rogalik. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 190 stopniach. Smacznego :) Artykuł Rogaliki z 3 składników pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogmelisą jest obłędny. Melisę od lat uprawiam w własnym ogrodzie i zawsze staram się z niej korzystać. Mieliście już okazję przeczytać przepis z jej udziałem w połączeniu z truskawkami. Jak się okazuje w połączeniu z arbuzem to jest petarda. Jedząc sorbet miałam wrażenie jakby lekko wyczuwalnej kwiatowej, słodkawej nutki i wyraźnym cytrusowym akcentem, który nadaje mi melisa. Koniecznie zróbcie
vaniliowoczekoladowabyć przez większość dnia na zewnątrz. A przecież każdego letniego dnia jest tyle do odkrycia! Jedną z niedziel spędzamy na kąpielisku „Chorwacja” w Jurkowie. Pink Spritz z truskawkami – mistrzostwo świata w upalny dzień! Zdjęcie z serii „podróże małe i duże” – widok z okna z apartamentu na Mokotowie, w którym zatrzymaliśmy się, przyjeżdżając na koncert
Raj dla Podniebieniarozpuścić w 1/2 l wody gorącej i studzimy do lekkiego stężenia .Na dno tortownicy w środek wkładamy miskę o średnicy ok14 cm .Na około układamy mandarynki a na to truskawki i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Teraz rozpuszczamy galaretkę zieloną w 1/2 l wody gorącej .Na galaretce pomarańczowej układamy owoce mango i zalewamy galaretką zieloną jak stężeje . Jak torcik stężeje zalewamy
Moje WyrobyWłaśnie kończy się sezon na moje ukochane truskawki. Jak zachować na dłużej smak lata? Podobnie jak autorka książki „Przetwory z pomysłem” polecam Wam przygotować domowe dżemy, konfitury i kompoty. Patrycja Machałek idzie nawet o krok dalej. W swojej książce dzieli się przepisami również na te mniej klasyczne przetwory z owoców i warzyw. Książka
Słodkie okruszkiłyżeczki dobrej białej herbaty 2 szklanki soku pomarańczowego marakuja+ plastry cytryny garść czerwonych porzeczek garść borówek amerykańskich kilka truskawek litr wody mineralnej świeża mięta Zagotować wodę i zaparzyć biała herbatę. Po zaparzeniu wlać do dużego dzbanka, dodać owoce, wlać sok pomarańczowy i uzupełnić wodą. Dodać miętę i dużo kostek lodu. U nas diamentowe kostki lodu firmy
AZgotuj!łyżek kakao. By uzyskać lody kawowe - podobnie, zamiast kakao dodajemy kawę rozpuszczalną. Jeśli chcemy lody owocowe, to do miksującej się masy żółtkowej z mlekiem i śmietanką - dodajemy zmiksowane np. truskawki. Ale pamiętamy, że zawsze bazą tych lodów jest mleko, śmietanka i żółtka - i takie lody są najlepsze na świecie :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 750 ml lodów): 500 ml mleka
Kawa z mlekiemłyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżeczka sody Skworcu 1 łyżeczka skórki cytrynowej Skworcu 1/4 szklanki stopionego masła szczypta soli Do podania; truskawki lub inne owoce golden syrop Skworcu lub krem daktylowy Skworcu Przygotowanie; Do miski wlać jogurt naturalny, jajko, rozpuszczone ale chłodne masło, cukier i dokładnie wymieszać, następnie wsypywać partiami
Radość kipiąca uśmiechem.blokują ciasto. To doskonały sposób, spróbujcie sami! Najlepsze patelnie to te z nieprzywierającym dnem. Zobacz również: przepis na naleśniki puszyste placuszki placuszki amarantusowe placki ziemniaczane placki na kefirze z truskawkami Wszelkie placki i naleśniki to doskonały sposób na sprawdzenie nie tylko patelni, ale również płyty. Moja nowa płyta indukcyjna spisuje się rewelacyjnie. Szybko się nagrzewa, ale to nie jej główna
MamaOskarkasezonowych owoców, oraz pachnących kwiatów zatopionych w lodowych kostkach. Nie dość, że taki prosty napój doskonale gasi pragnienie, to w dodatku pięknie się prezentuje :) herbata owocowa świeże owoce np. truskawki, jagody, maliny, agrest jadalne kwiaty np. dzikie róże, chabry, bratki Umyte jadalne kwiaty przekładamy do foremek na lód i zalewamy wodą. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, a jeśli
Mienta blogpomyślę to lista jest długa. Tym razem rodzina chciała coś czekoladowego i niezbyt skomplikowanego. Nie mogłam oczywiście przygotować ciasta czekoladowego bez dodatku owoców sezonowych. Świeże owoce takie jak maliny, truskawki, borówki czy jeżyny obłędnie łączą się z czekoladą. Ciasto czekoladowe i maliny, bo to po nie sięgnęłam, połączyłam warstwą bitej śmietany. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecookspowinny wówczas zjadać owoców na kolację. Co to znaczy porcja owoców na II śniadanie lub podwieczorek? Tak naprawdę 1 porcja owoców to np. 1 duże jabłko, miseczka czereśni lub truskawek, 2 kiwi, garść winogron, 1 banan lub 1 pomarańcza. Co ciekawe - świeżo wyciskany sok pomarańczowy może mieć więcej kalorii niż 1 pomarańcza, a to właśnie 1 pomarańczą zjedzoną w całości
MintTaste