było najmniejszej potrzeby:) Delikatny biszkopt z domową konfiturą, do tego mój ulubiony ryż na mleku z dodatkiem malin i śmietanki. A na wierzchu mała porcja śmietanki i truskawek... Biszkopt: 4 jajka, 50g cukru, 3 krople aromatu cytrynowego, 70g mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 250ml konfitury malinowej. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodawać kolejno żółtka oraz(...)sztywno i wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wierzch: 200ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka truskawek do dekoracji. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać
Z miłości do słodkościUpały nie odpuszczają, więc szukam czegoś czym by się trochę ochłodzić... Fantastycznym sposobem jest koktajl truskawkowy, który oprócz truskawek zawiera jeszcze kilka bardzo zdrowych składników m.in. suszoną żurawinę, otręby pszenne czy płatki migdałowe. Jak to koktajl - jest błyskawiczny w przygotowaniu a stanowi prawdziwą bombę witamin :) Dobrze schłodzony doskonale orzeźwia w upalne dni... Składniki: 100 g truskawek(...)suszonej żurawiny, 5g płatków migdałowych, 200ml mleka, 5 g otrębów pszennych, 5 g brązowego cukru. Przygotowanie Truskawki rozmrozić i zmiksować na gładkie puree najlepiej przy pomocy blendera. Dodać cukier, żurawinę, otręby i płatki migdałowe. Bardzo drobno zblendować. Dodać mleko, chwilę miksować. Podawać od razu, albo mocno schłodzone. Smacznego:) Przepis dodaję
Z miłości do słodkościCała moja rodzinka uwielbia domowe dżemy i konfitury. Ostatnio sporo eksperymentowałam z konfiturą z truskawek, ale ten miks owocowy najbardziej przypadł nam do gustu:) Wykorzystałam resztki truskawek, pierwsze maliny oraz pyszne jagody pracowicie nazbierane w lesie;) Robię dużo przetworów, by choć zatrzymać choć trochę lata "na zimę":) Składniki: 1,2 kg jagód, 1,2 kg malin, 1,2 kg truskawek
Z miłości do słodkościKolejna porcja moich truskawkowych przetworów;) Tym razem skorzystałam z tego przepisu, nieco go zmieniając. Truskawki i mięta to idealne, znane od dawna połączenie. Jednak pierwszy raz użyłam ich razem do dżemu. Konfitura wyszła przepyszna, z nutką świeżej, aromatycznej mięty... Spróbujcie! Składniki: 1 i 1/2 kg truskawek, 90dag cukru, pęczek mięty, 200ml zimnej herbaty miętowej. Przygotowanie(...)Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Zasypać cukrem i odstawić na całą noc do lodówki. Następnie dodać odcedzoną herbatę miętową oraz drobno posiekaną świeżą miętę. Całość gotować na małym ogniu około 2 godzin. Nałożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Przed nałożeniem do słoików dżem można lekko zmiksować blenderem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościPodobno zbliżają się kolejne upalne dni. Wtedy najlepiej smakuje nam koktajl:) Miałam jeszcze trochę swoich truskawek, banany i mnóstwo świeżej mięty. Wrzuciłam do blendera i w kilka minut powstał pyszny, pożywny i orzeźwiający napój. Możecie oczywiście poeksperymentować i użyć dowolnych owoców, np. malin czy jagód:) Składniki: 1/2 kg świeżych truskawek, 2 banany, 400g jogurtu naturalnego, 300ml mleka(...)łyżki cukru, 1/2 laski wanilii, łyżka bardzo drobno posiekanej świeżej mięty. Przygotowanie Truskawki umyć, usunąć szypułki i przepołowić. Banany obrać z skórki, pokroić w plastry. Owoce wraz z miętą przełożyć do blendera, zmiksować na gładkie puree. Dodać jogurt, mleko, cukier oraz nasiona z laski wanilii, ponownie krótko zmiksować. Koktajl rozlać do szklanek. Najlepiej podawać mocno schłodzony. Smacznego
Z miłości do słodkościKolejny, co prawda troszkę spóźniony, przepis na dżem z truskawek. Nie miałam zbyt wiele czasu na długie gotowanie, dlatego użyłam cukru żelującego, ale zdecydowanie bardziej polecam długie gotowanie bez takich dodatków;) Jednak mimo wszystko dżem wyszedł naprawdę bardzo smaczny:) Chłopacy wyjadają prosto ze słoika;) Składniki: 1 i 1/2 kg truskawek, 2 banany, 0,7 kg cukru żelującego, laska wanilii. Przygotowanie(...)Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Owoce wymieszać, delikatnie zmiksować blenderem. Dodać cukier żelujący oraz nasiona z wanilii. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 25minut. Konfiturę przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Ja dodatkowo pasteryzowałam słoiki około 3 minut
Z miłości do słodkościlubimy ciasta drożdżowe, jednak po raz pierwszy piekłam je w czekoladowej wersji. muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, mocno czekoladowe a dzięki owocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... Inspiracja Ciasto: 750g mąki pszennej, 100g masła(...)margaryny, 2 łyżki kakao, szczypta soli, 2 jajka, 130g cukru, 100g mlecznej czekolady, 100g gorzkiej czekolady, 310ml mleka, 40g świeżych drożdży, 300g świeżych truskawek, 300 g świeżych czereśni. 60ml mleka podgrzać, do letniego dodać pokruszone drożdże, odstawić na 5 minut, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać szczyptę soli i cukier. Wlać rozczyn z drożdży
Z miłości do słodkościrozmachem :) Cztery tabliczki czekolady, pół litra śmietany i morze przyjemności! Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 350 g truskawek galaretka truskawkowa pół szklanki cukru 1/3 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 4 czekolady mleczne pół szklanki kakao 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250 g ricotty(...)kolan, a następnie wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy otartych drzwiczkach. Nie, nie upadłam na głowę :) Rzucanie biszkoptem zapobiega jego opadaniu, więc serio warto! Rozdrobnione truskawki podgrzewamy na wolnym ogniu z cukrem i odrobiną wody do momentu aż puszczą sok. Dodajemy mąkę i galaretkę, gotujemy chwilę do zgęstnienia i zostawiamy do ostygnięcia. Czekolady
sama złodyczdużych truskawek , 2 sztuki kiwi mogą być inne owoce, bakalie, czekolada .... PRZYGOTOWANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, po czym owijamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy formując koło(...)Przygotowujemy owoce do dekoracji. Truskawki kroimy w ćwiartki, kiwi - w plasterki. Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Białka również. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ubitą kremówkę i białka. Ostrożnie mieszamy składniki. Nakładamy powstałą masę serowo-kremową na tartę i dekorujemy ciasto owocami. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny
Moje Kuchenne RewelacjePyszna sałatka ze szpinakiem, truskawkami , awokado i fetą SKŁADNIKI 150g świeżego szpinaku 200g truskawek 100 g sera feta 1 awokado sok z cytryny pieprz kolorowy chili Dressing: 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe(...)kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem z cytryny by nie ściemniał. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą chili. Składniki dressingu mieszamy, polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepotrzebowałem: 250 ml kremowej śmietany 30%, 300 ml mleka pełnego (3,2%), 1 laski wanilii, 1 łyżki rumu malibu, 80 gram cukru trzcinowego, 3 łyżeczek żelatyny, 10 sztuk mrożonych truskawek, wody, masła, tabliczki mlecznej czekolady. Do niewielkiego rondla dodałem 250 ml kremowej śmietany 30% oraz taką samą ilość pełnego mleka (3,2%). Laskę wanilii przeciąłem nożem wzdłuż na pół(...)Pozostawiłem je tam na całą noc, ale wystarczającym okresem do zgęstnienia śmietany i uzyskania pożądanej konsystencji powinny być około 3 godziny. Po tym czasie do wysokiego naczynia dodałem mrożone truskawki, około 10 kostek mlecznej czekolady i 100 ml mleka. Całość przy użyciu blendera zmiksowałem na jednolitą masę. Na talerzyki deserowe wyłożyłem niewielką ilość musu z truskawek i czekolady. Foremki
Wyprawy kulinarnełatwy w przygotowaniu dlatego razem z tiramisu są najczęstszymi deserami na moim stole. Na szczęście w okresie zimowym ratują mnie owoce z zamrażalnika, tym razem pomocne okazały się truskawki:) A gdyby ktoś nie wiedział sama nazwa deseru oznacza gotującą się śmietankę (ostatnio przeczytałam to się pochwalę) Składniki na 4 porcje 250 ml śmietanki 250 ml mleka pełnotłustego(...)cukru pudru laska wanilii 4 łyżeczki żelatyny truskawki według uznania. Wykonanie: mleko wlewamy do garnka razem z śmietanką i dodajemy cukru. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach wody i wlewamy na gotujące się mleko. Doprowadzamy masę do wrzenia i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy lekko zaczyna tężeć przelewamy ją do foremek Wykładamy je do lodówki na około godzinę
ciastkarnia na kruchym spodziePolecam dla mniej wprawionych ciastkarzy. Składniki: 2 paczki herbatników puszka masy karmelowej 2 budynie waniliowe litr mleka 2 kisiele truskawkowe 0,5 l soku truskawkowego lub zmiksowanych świeżych truskawek 1/4 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao Wykonanie: Wyłożyć na spód brytfanki folią i wyłożyć ciasno na wierzch herbatniki. Posmarować je połową masy karmelowej i przykryć herbatnikami(...)soku z truskawek lub zmiksowanych truskawek wsypujemy kisiele i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy lekko się ochłodzi kładziemy połowę gotowego kisielu na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Gdy będą już lekko chłodne nałożyć na na herbatniki i i przykryć kolejną warstwą. Budynie nie mogą być całkowicie
ciastkarnia na kruchym spodziewykorzystać, na blogach kulinarnych istnieje wiele inspirujących przepisów na których się wzorowałam. W końcu sezon truskawkowy dobiega końca więc postanowiłam wykorzystać w moich pomysłach mój ulubiony owoc. Oczywiście brak truskawek za niedługo będę sobie rekompensować borówkami. Zostałam poinformowana, że pięknie rosną sobie w ogródku, więc zrobię "napad" na krzaczki w najbliższym czasie i pewnie pokarzę wam nowy przepis(...)borówkami w roli głównej. Składniki: ( porcja na 3 pucharki) 2 szklanki mielonych migdałów szczypta cynamonu 2 szklanki mleka 2 szklanki jogurtu naturalnego szklanka zmiksowanych truskawek 2 kiwi Mielone migdały zalewamy mlekiem i jogurtem, dodajemy cynamon do smaku. Na spód naczynia dajemy zmiksowane truskawki i zalewamy je mlekiem z migdałami. Na wierzch dajemy plasterki kiwi. Najlepiej smakuje schłodzone z lodówki. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziedalszym ciąg słoneczna, w niektóre dni aż za bardzo. Jednym słowem żyć nie umierać. Aby do takiej sielankowej scenerii dosłodzić się całkowicie przy filiżance kawy zrobiłam sernik z truskawkami. Staram się korzystać z sezonu truskawkowego maksymalnie i czekam pomału na wyjazd do Polski. A tam? Czereśnie, maliny i borówki prost o z krzaka. Chyba właśnie tego najbardziej mi tutaj brakuje(...)Spód: 1/2 kostki margaryny duża paczka herbatników sernik: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy. Margarynę roztapiamy i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy wszystko i wykładamy je na dno tortownicy. Ugniatamy masę aby stanowiła zwarty spód pod ciasto
ciastkarnia na kruchym spodzie