Ogólnie lubię kwaśne trunki, jednak jak nie przepadacie za takim smakiem, polecam dorzucić łyżeczkę miodu. Niech będzie Wam na zdrowie! Składniki 200 g mrożonych owoców (mieszanka z maliny, porzeczki, truskawki) 250 ml maślanki/ jogurtu naturalnego sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny miód - opcjonalnie do posłodzenia Sposób przygotowania Owoce umieścić w blenderze, dodać maślankę/jogurt naturalny, sok z cytryny i zmiksować. Dosłodzić
pink envelopeprzejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom jak i niejadkom", bo jest po prostu pyszna. Składniki: garść rukoli kilka listków radicchio kilka włoskich orzechów 5-6 dużych truskawek ( niestety nie ma jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku) 1 mandarynka Sos: szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy bazyliowej 1 łyżeczka miodu
Gosia gotujepropozycja, która poprawi humor w szare dni. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki syropu malinowego 2 łyżeczki zmiksowanych truskawek (lub dżemu) 1 jajko Rozgrzewany patelnię*. W misce umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje i smażymy równomiernie z każdej strony. Podajemy na ciepło z jogurtem
Chocolate Muffin Blogodrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy ze zmiksowanymi truskawkami, roztopioną czekoladą i jogurtem naturalnym. Smacznego! *wartości odżywcze na podstawie kalkulatora ileważy
Chocolate Muffin Blogsłabość do tart, a mój mąż słabość do białej czekolady. Łączy nas miłość do truskawek. Połączyłam wszystko w jeden przepis. Mam nadzieję, że i wy się w nim zakochacie jak i my Krem należy zacząć robić dzień wcześniej ponieważ zagotowana z białą czekoladą śmietana powinna się schłodzić w lodówce najlepiej przez około 10 — 12 godzin. Nowy post Biała rozpusta czyli
Wypieki i RumieńceSkładniki na 2 porcje: 3 łyżki nasion chia 200 ml mleka roślinnego (np. sojowe, kokosowe, migdałowe) 1 opakowanie czekoladowego kremu sojowego Valsovia od DeCare.pl ulubione owoce (u mnie truskawki) Nasionka chia zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin (lub na całą noc) do lodówki. Po tym czasie mieszamy pudding z sojowym kremem czekoladowym i przekładamy do pucharków. Dekorujemy
Zawsze głodna!zastygając będzie tworzył sople karmelowe . Gdy zastygnie dekorować deser. DODATKOWO 1/2 sztuki mango zblendowanego - do zrobienia kropek 50 gram rozpuszczonej gorzkiej czekolady - do posmarowania talerza pokruszone bezy truskawki borówki cukier puder - do obsypania borówek Smacznego
na gaziepłatki ryżowe gotowane z ricottą, z truskawkami ze słoiczka i mrożonymi Logika Natalii.. mniej idealnie gęste płatki, dolej do nich mleka, bo za gęste >.< A niestety z rana.. .no wlało się trochę więcej, niż trzeba było xd Ale nie narzekam :D Jakieś plany na dzisiaj? Ja po szkole zabieram się za robienie donatów
More food, love and dreamsprzewidzieliście się, znowu truskawki;) U mnie truskawkowe szaleństwo nadal trwa. Noo ale przecież trzeba korzystać bo niestety ich sezon powoli się kończy.. Tym razem zapraszam na drożdżówki;) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki Składniki na 16 drożdżówek: 2,5 szklanki mąki chlebowej typ 650 2.5 szklanki maki tortowej 25 dag drożdży 1,5 szklanki letniego mleka
Krakowskie smaki Anisernikowy" krem jaglany* z sosem owocowym (wiśnie, truskawki, maliny, borówki) Ferie kończę kolejną imprezę. Tym razem ze znajomymi D ^^ A teraz zmykam piec kolejną porcję muffin
More food, love and dreamsjajka L/XL 7 łyżek pełnoziarnistej mąki gryczanej 3 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 szklanki mrożonych bądź świeżych owoców (ja pomieszałam wiśnie, maliny i małe truskawki) cukier brzozowy w pudrze do posypania Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach stopniowo dodawać ksylitol i po jednym żółtku. Wyłączyć
Ze smakiem i z pasjąłyżki * napój waniliowy Alpro - 1 szkl * sok z cytryny – 1 łyżka * małe jajko – 1 szt * masło – 1 łyżka BUDYŃ OWOCOWY: * ulubione, soczyste owoce ( u mnie truskawki i borówki ) – 200 g * mleko – 250 ml * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * cukier – 2 łyżki * masło – 1 łyżeczka * żółtko – 1 szt Napój waniliowy Alpro możecie
Ostra na Słodkozimy latem (nie wiem czemu, ale właśnie zimą, a raczej ze śniegiem kojarzy mi beza). Deser słodki i to bardzo, jednak idealnie pasuje do lekko kwaśnych malin lub truskawek. Nowy post Tarta owocowa z bezą pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceRobiłam zakupy w Almie (ten sklep kiedyś mnie zgubi), już byłam przy kasie i zobaczyłam chłopaka przede mną, który wykładał na taśmę koszyk truskawek. Zawróciłam w tę pędy, choć czasu miałam jak na lekarstwo, i pobiegłam ich szukać. Były :))) ostatni koszyk mi się trafił!Pavlova pyszna, chrupiąca i mokra (jak to możliwe??)Na wierzch starłam czekoladę, a raczej wielkanocnego baranka
bistro mamapomyślałam TO JEST TO!!!Miałam je zrobić w niedzielę, zrobiłam wcześniej, bo tak bardzo nie mogłam się go doczekać. Nie zawiodłam się, jest dokładnie takie, jakie sobie wyobrażałam.Do truskawek będę jeszcze powracać wielokrotnie w tym miesiącu.Taką mam przynajmniej nadzieję :)Czytaj więcej
bistro mama