Składniki: (5 porcji) 3 czerwone grejpfruty 3 banany 1 szklanka pokrojonych na cząstki truskawek 5 łyżek syropu Łowicz o smaku grejpfrut i pomelo (limitowana edycja) 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1 limonki 3 łyżki jogurtu naturalnego Grejpfruty obierz ze skórki i wyfiletuj, tzn. obierz dokładnie ze wszystkich białych błonek. Obrane grejpfruty włóż do wysokiego naczynia i zmiksuj(...)Dodaj cząstki truskawek i obrane banany. Wlej syrop Łowicz i sok z cytryny. Na koniec dodaj jogurt naturalny i skórkę z limonki. Wszystko dokładnie miksuj blenderem. Koktajl podawaj najlepiej schłodzony, udekorowany listkami mięty
Delicious Placeugościł nas daniami z gęsiny. Pate z gęsi, tatar z gęsi – szkoda, że mięso zostało pozbawione tłuszczu, gęsi żoładek – dlaczego tylko jeden żoładek? :( pastrami z gęsi, czekolada/ rabarbar/ truskawka. Na kolację zostaliśmy zaproszeni do restauracji Wodna Wieża . Warto się do niej wybrać nie tylko, aby dobrze zjeść, ale również by podziwiać jej wystrój. Wnętrza są urządzone w stylu Steampunk(...)często. Szparagi/ jamon gran reserva/ sos holenderski gravlax z troci/ cytrusy/ zielony ogórek dashi/ soba/ przegrzebek jesiotr/ czarna soczewica/ warzywa/ sos beurre blanc kacza pierś/ mango/ biała czekolada truskawka/ mango/ biała czekolada Wodna Wieża, to również pracownia, w której tworzone są naczynia, według autorskich projektów. Wszystkie dania w pięknej oprawie i smakowo na wysokim poziomie. Zdecydowanie polecam. Ostatnim kulinarnym akcentem
królestwo garówOdkurzony przepis na ciasto, które było niegdyś bardzo popularne w wersji z samymi brzoskwiniami. Dla wzbogacenia smaku i dodania koloru proponuję połączyć brzoskwinie z takimi owocami jak truskawki, wiśnie lub maliny. Składniki na biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń(...)syropie ok 300 g wiśni (truskawek lub malin) 4 białka 200g kokosu 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka jajek przeznaczonych na biszkopt ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, a następnie żółtka, olej, proszek do pieczenia. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto upiec w blaszce (23x32
Praktyczna plplanowałam przygotowanie tego serniczka, w wyobraźni widziałam go w towarzystwie truskawek w czekoladzie. Chciałam roztopić czekoladę, otoczyć w niej truskawki, następnie stężałe poukładać na biszkoptach i zalać masą serową. Plany pokrzyżował mi brak ładnych owoców… niestety. Te, które były wówczas dostępne zupełnie się już do tego nie nadawały, co najwyżej do koktajlu, dlatego też serniczek taki jak w oryginale
Smaki Na Talerzumnie to wspomnienie dzieciństwa. Dla innych kwintesencja lata. Prawdziwy kisiel ze świeżych owoców. U nas z czerwonych i pachnących porzeczek. Można go także przyrządzić z truskawek, malin lub innych sezonowych owoców. Tak przygotowany lekki wakacyjny deser nie jest słodki, ponieważ zamiast cukru dodajemy syropu klonowego lub syropu z agawy. Najlepiej smakuje na ciepło(...)powodzeniem można się nim rozkoszować na zimno, w gorące lipcowe dni. Kisiel z czerwonych porzeczek Składniki na 3-4 osoby : 2 szklanki wody 2 szklanki porzeczek, malin, truskawek itp. (u nas czerwona porzeczka) 2-3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: W ½ szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Do rondelka
Moja Mama GotujeNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np. truskawkami, malinami itp. Tak więc nie czekajcie dłużej… biegnijcie po składniki i do dzieła… Składniki 2 jajka szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki cukru szczypta soli Dodatki serek waniliowy owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lato to czas, w którym chce się więcej robić. Lato to czas lekkich dań. Ale przede wszystkim lato to czas owoców sezonowych!!! Dlatego kilka lat temu zrobiłam z truskawek lekkie, jogurtowe i szybkie ciasto, taki eksperyment, bo na sernik na zimno nie miałam ochoty, na ciasto z ciężką masą, ani nawet z ubitą śmietaną też nie. Dlatego wybór padł(...)Tylko jak zrobić, aby to się trzymało razem? Czy żelatyna zwiąże jogurt? Kombinujemy, próbujemy. I wyszło pysznie! Od tamtej pory, gdy tylko pojawiają się owoce sezonowe, począwszy od truskawek, poprzez porzeczki, maliny, wiśnie, jagody a nawet borówki, to robimy to proste ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące letnie dni. JOGURTOWIEC MALINOWY Składniki: biszkopty w ilości na blaszkę esencja z herbaty
dobra gospodyni dom wesołym czynizdrowia i wspaniałych doznań smakowych Polecam! Składniki: 6 suszonych daktyli bez pestek 1 szklanka czarnej porzeczki (świeżej lub mrożonej) 1/2 szklanki zimnego mleka roślinnego (ja używam niesłodzonego) kilka truskawek lub malin albo jagód (opcjonalnie) Wykonanie: Czarną porzeczkę myjemy na sitku pod bieżącą wodą, usuwamy szypułki i wrzucamy do blendera. Dodajemy daktyle, mleko oraz ewentualnie kilka malin, truskawek albo jagód. Całość
Lamarida.plaromatycznej mięty, z dodatkiem pachnącego sera, idealna kiedy żar leje się z nieba, a my marzymy o lekkim, szybkim, chłodzącym obiedzie. Składniki: 700g miąższu z arbuza 300g świeżych truskawek 3 łyżki miodu 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej świeżej mięty Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki, a miąższ z arbuza pokroić na mniejsze kawałki
Szalona Kuchnia Ewelinymąki (najlepiej typ 450/500) 1 szklanka maślanki 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 450-500 g truskawek Kruszonka: 80 g masła 100 g mąki 100 g cukru SPOSÓB WYKONANIA: 1. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę masło i cukier rozcieramy w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki. 2.Jajka ucieramy z cukrem(...)miksujemy. 3.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do masy cały czas miksując. 4. Ciasto przelewamy na blaszkę natłuszczoną i wyłożoną papierem. 5. Na wierzchu układamy kawałki truskawek. 6. Całość posypujemy kruszonką 7. Ciasto pieczemy
Marcepanowa kuchniaPolecam Przepis czekał ok. 2 miesięcy na publikację-zawsze o nim zapominałam ale jest. Składniki: 100 g twarogu półtłustego 50 g masła 1 łyżka cukru pudru garść borówek kilka truskawek Przygotowanie: Masło w temperaturze pokojowej przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch. Następnie dodajemy pokruszony twaróg i miksujemy razem, aż masa będzie gładka. Wkładamy masę sernikową(...)połowie do dwóch pucharków. Owoce myjemy. Na sernik wkładamy borówki a potem pokrojone w kostkę truskawki. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnedelikatną masą z jogurtu greckiego i śmietany oraz galaretką z owocami. Idealny deser na lato. Ciasto możemy wykonać z różnymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami czy wiśniami. Ciasto jogurtowe z galaretką i owocami Drukuj przepis Składniki Biszkopt: -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki pszennej -1/4 szklanki mąki(...)jogurtowa: -500 ml jogurtu greckiego -500 ml śmietany kremówki 30 % -4 łyżki żelatyny -150 g cukru pudru Dodatkowo: -3 galaretki rozpuszczone w 3,5 szklanki wrzątku -owoce: u mnie truskawki, maliny i borówki Przygotowanie --> Biszkopt: * --> Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana
Marta GotujeTypowe letnie danie. Można podawać w wielu wersjach, truskawkami, śliwkami, malinami itp. Moje podałam polane jogurtem naturalnym, posypane cukrem i cynamonem, były pyszne. Zapraszam do przepisu Składniki 1,5 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do makaronów lub chlebów 2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do makaronów lub chlebów 1/2 szklanki … Czytaj dalej Knedle(...)truskawkami
gotuj ze mnąkilkadziesiąt minut do ostudzenia, po tym czasie chłodzimy w lodówce do stężenia. Galaretka arbuzowa: Arbuz obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie miksera. Dodajemy truskawki (jeśli używamy), miód, sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Gotowy sok przeciskamy przez drobne sito i umieszczamy w niewielkiej misce lub garnuszku. Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy(...)kilkadziesiąt minut do ostudzenia, po tym czasie chłodzimy w lodówce do stężenia. Galaretka arbuzowa: Arbuz obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie miksera. Dodajemy truskawki (jeśli używamy), miód, sok z cytryny i dokładnie miksujemy. Gotowy sok przeciskamy przez drobne sito i umieszczamy w niewielkiej misce lub garnuszku. Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy
Pogotujmy.plsmacznym i zdrowym deserem. Świetnie smakuje w gorący dzień. Polecam Składniki: 1 średni banan 150 g miąższu arbuza bez skórki 1 nektarynka 1 śliwka 1 kiwi 5-6 truskawek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy. Arbuza kroimy w sporą kostkę, banana w plasterki. Ze śliwki i nektarynki wyjmujemy pestki i kroimy owoce(...)ćwiartki. Kiwi obieramy i kroimy w półplasterki a truskawki bez szypułek w ćwiartki. Delikatnie wkładamy owoce do miski i mieszamy. Miód mieszamy razem z sokiem z cytryny i polewamy sałatkę owocową. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarne