WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 garście rukoli, 10 niedużych truskawek, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, pieprz, 6 czarnych oliwek, 60 g fety, łyżka posiekanego szczypiorku, sos winegret z miętą: 2 łyżki oliwy, łyżka miodu płynnego, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka posiekanej świeżej mięty, pieprz świeżo mielony, sól(...)Przygotowanie: Rukolę myję, dokładnie osuszam, układam na talerzu. Oliwki kroję w krążki, truskawki w ćwiartki, fetę w kostkę. Każdy kawałek sera obtaczam w posiekanej mięcie i pieprzu. Na rukoli układam pozostałe składniki, posypuję posiekanym szczypiorkiem. Z podanych składników przygotowuję sos, gotowym polewam sałatkę
JejKuchniapół szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub pół masła 1 pełna szklanka Sweet Family 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mrożonej mieszanki kompotowej (aronia,śliwka,truskawka,agrest,rabarbar,czarna porzeczka,truskawka,wiśnia,czereśnia)-NIE ROZMRAŻAĆ! 4 duże wiejskie jaja o temperaturze pokojowej opcjonalnie kilka pokruszonych ciastek na wierzch Rozgrzej piekarnik na ok 180-185 stopni. Okrągłą formę tortownicę
Z Kuchni Do KuchniRodzeństwu. Bo takie jest najsmaczniejsze, a dodatkowo możemy kontrolować, co też w nich się znajduje. Idąc tym tropem postanowiłam upiec moim małym Rozbójnikom ciasteczka z ich ulubionymi owocami- truskawkami, jagodami i malinami (te okazały się dla mnie najsmaczniejsze i aż żałowałam,że nijak nie zaznaczyłam ich przed pieczeniem...wiadomo po co 😜) Do wyrabiania ciasta użyłam tym razem nie masła(...)okazała się stanowczo za mała! Składniki na ok 16 sztuk Ciasto: 1½ szklanki mąki 1 żółtko ½ szklanki śmietany 18% 100g margaryny Optima Omega 3 Dodatkowo: Owoce sezonowe- maliny, truskawki, jagody Białko jaja Cukier kryształ Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Przesianą mąkę, śmietanę, margarynę oraz żółtko umieszczamy w misie. Uruchamiamy na prędkości 8 na 40 sekund. Wyrobione ciasto owijamy
Kuchnia w czekoladzieszklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 300-400g pokrojonych truskawek cukier puder do posypania 1. W dwóch osobnych miskach łączymy ze sobą składniki mokre i składniki suche. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy truskawki, ponownie
Szefowa kuchnitruskawek (waga bez szypułek), 250 g poziomek, 1 opak. cukru żelującego 2:1 (na 1 kg owoców). Po moich ostatnich wypiekach na moim drugim blogu swiatciasta.pl zostało mi sporo owoców. Postanowiłam wykorzystać je na konfitury, które są zdecydowanie smaczniejsze, niż te kupione w sklepie :). Z podanych składników otrzymamy około 6 słoiczków po 200 ml. Truskawki i poziomki dokładnie umyć
Świat Domowej Kuchniprosty w przygotowaniu a smakiem i zapachem przypomina ( a nawet jest lepszy) tradycyjny budyń. Dodałam do niego gorzką czekoladę i tak powstał czekoladowy budyń. Polałam sosem z truskawek. Smakuje jak ten z dzieciństwa:) Składniki ( 1 porcja): - 40 g płatków jaglanych - kostka gorzkiej czekolady ( u mnie 90 % kakao) - łyżeczka miodu Płatki jaglane zalałam około 3/4 szklanki wody i zagotowałam(...)się bardzo gęsta dodałam czekoladę, całość wymieszałam aż budyń nabrał czekoladowego koloru. Następnie dodałam łyżeczkę miodu i całość zblendowałam na gładką masę. Sos truskawkowy przygotowałam na bazie mrożonych truskawek. Wyjęłam je troszkę wcześniej z zamrażalnika ( można dodać odrobinę gorącej wody). Dodałam do nich odrobinę miodu i również zbeldnowałam na gładką masę. Polałam nimi budyń. Wierz udekorowałam wiórkami kokosowymi
Health-Fit-Lifespróbujcie:) Składnik i - 400 ml mleczka kokosowego ( ja korzystam z mleczka EnerBio z Rossmanna - nie ma żadnych polepszaczy czy konserwantów) - około pół szklanki wody - 2 łyżki miodu - szklanka truskawek - 2 łyżki kakao Wykonanie Do pojemnika wlewamy całe mleczko kokosowe. Dodajemy wodę oraz miód. Całość dokładnie blendujemy. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części ( lub w zależności od tego(...)smaków chcemy przygotować). Jedną część zostawiamy bez dodatków - wychodzi naturalny lekko kokosowy smak. Do drugiej wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Do trzeciej wrzucamy truskawki ( u mnie były mrożone, troszkę wcześniej je wyjęłam by się delikatnie rozmroziły) i blendujemy. Wszystkie masy chowamy do zamrażalnika, dlatego najlepiej masę przelać do pojemników do przechowywania żywności. Następnie lody mieszamy co pół godziny przez
Health-Fit-LifeTUTAJ" , odmrażałam w lodówce przez noc na podsypanej mąką desce każdą kulę ręcznie rozpłaszczyć na pizzerinkę z 0,5 cm grubości, układać na blaszce z papierem do pieczenia umyte truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć na ciasto z podanych składników zagnieść kruszonkę, oleju rzepakowego dolewać tyle, aby powstała kruszonka, kruszonkę posypać na truskawki piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: woda 1 szklanka, mleko 2 szklanki, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 łyżka, sól - szczypta, woda 2,5 ltra, truskawki 3/4 kg, sok z cytryny 1 łyżka, jabłka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mięta liście - ile potrzeba, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, śmietana gęsta - ile potrzeba wodę zagotować z mlekiem, wsypać kaszkę manną mieszając, wsypać cukier i sól, gotować(...)zagęszczenia kaszy mnannej mieszając, aby się nie przypaliła, można od razu przelać porcje do misek czy innych naczyń, kaszę manną wystudzić umyte truskawki pokrojone w kostkę jabłka bez skórki zalać wodą i zagotować z sokiem z cytryny, owoce będą jędrne wsypać cukier, włożyć z dwie gałązki mięty z liśćmi, gotować na średnim ogniu z 10 minut kisiel wymieszać
W Mojej Kuchni LubięZawartość kakao 60%. Jestem zachwycona. Również z czystym sumieniem polecam w 100 % . Link do produktu znajdziecie TU --- https://www.straganzdrowia.pl/pl/p/Morwy-tureckie-w-surowej-czekoladzie-70g/2046 CZEKOLADA GORZKA Z PIGWĄ I TRUSKAWKAMI ✔Czekolada tworzona ręcznie przez Mistrza Polski Cukierników Mirosława Pelczara z najlepszej jakości prawdziwej czekolady oraz naturalnych, świeżych bakalii, przypraw i owoców liofilizowanych. ✔Ta czekolada zawiera same dobre produkty(...)sztucznych dodatków. ✔Czekolada smakuje obłędnie. ✔Gorzka czekolada połączona z suszonymi truskawkami oraz pigwą. ✔Owoców jest dużo, nie ma pustych miejsc. ✔Czekolada jest twarda i bardzo intesywna. ✔Dla mnie połączenie idealne. ✔Cena adekwatna do jakości. Sklep Stragan Zdrowia posiada również czekolady w innym połączeniu smakowym min. Solą morską i Chilli
Gotowanie Patkimnie tosty francuskie, przygotowane z domowej chałki drożdżowej, z syropem klonowym, chrupiące i z całą masą przepysznych owoców sezonowych. Kwaśna czarna porzeczka, słodkie aż czarne czereśnie, soczyste maliny i truskawki! Ach!!! Idealny posiłek, który możecie zabrać ze sobą na piknik do parku bądź lasu, wystarczy, że w domu przygotujecie tosty, owoce spakujecie do pudełeczka, a podczas pikniku, każdy może przygotować(...)Kromki chałki maczamy w masie i smażymy na rozgrzanej patelni na Optima Omega 3. Tosty muszą mieć złoty kolor i być chrupiące. Przygotuj do pojemnika umyte i osuszone owoce: - truskawki - czarną porzeczkę - czereśnie - maliny - jagody, brzoskwinie- każdy owoc, który lubią Twoi bliscy W mały pojemniczek wlej syrop klonowy, przyda się podczas pikniku do polania tostów. Możesz też zabrać trochę cukru
SMYKWKUCHNISkładniki: czekolada mleczna truskawkowa 100 gram, jogurt truskawkowy 300 ml, mleko 3,2% 500 ml, sernik 1 opakowanie, truskawki 1/2 kg, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie sernik z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, zimny jogurt, dodać pokrojoną czekolade truskawkową i mikserem z 5 minut wyrabiać na dużych obrotach tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć(...)sernik, powkładać połówki umytych dużych truskawek - jeśli są małe to wkładać całe, schować do lodówki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na sernik, schować do lodówki na kilka godzin sernik jest aromatyczny, pyszny i szybko się zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwykonania, a uzyskany koktajl jest bardziej płynny, odświeżający i orzeźwiający. Długo nie mogłem przekonać się do smaku i zapachu kardamonu. Odstraszał mnie przy każdym podejściu. Dzisiaj, gdy myślę o truskawkach, to automatycznie kardamon pojawia się na etapie planowania przepisów. Świetnie się z nimi komponuje! W dodatku dzięki połączeniu z octem (który można zastąpić sokiem z cytryny) i miętą uzyskujemy niesamowicie(...)świeży smak. Nie każdemu obecność kardamonu musi pasować, ale każdy powinien chociaż raz spróbować tego połączenia. Zobaczcie koniecznie przepis na koktajl z burakiem – truskawki też w nim znajdziecie! Artykuł Koktajl truskawkowy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg truskawek 500 ml wódki 300 ml spirytusu cytryna 600 g cukru 150 ml wody Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do słoja i zasypać 300 g cukru, przykryć gazą
kulinarnyswiatdomidodatkowo posmarowałam go dżemem truskawkowym). Przykrywamy 2 biszkoptem i wylewamy lekko ścięty mus. Można dodatkowo ozdobić wiórkami czekolady, kokosa, lub migdałów. MUS TRUSKAWKOWY 500 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 2-3 łyżki cukru (można pominąć jeśli mus będzie wystarczająco słodki) Truskawki miksujemy z cukrem. Następnie wsypujemy galaretkę truskawkową, przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu
Marcepanowa kuchnia