soli - 3 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki octu 10% - zielony barwnik do ciast Dodatkowo: - 500ml śmietanki fresh double cream - 2 łyżki cukru pudru - zielony barwnik do ciast - truskawki - posiekane orzeszki pistacjowe (niesolone) Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy, po łyżce cukru, za każdym razem ubijając, aby się dokładnie rozpuścił. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania, dodajemy zielony barwnik. Na wierzch bezy wykładamy ubitą śmietanę, układamy pokrojone truskawki. Całość posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Nie jest to moja pierwsza Pavlova, ale w takim wydaniu, to debiut. Zielona Pavlova zachwyciła wszystkich swoim wyglądem i bogactwem smaków. Na św. Patryka była
mojewypiekiinietylkorobiłam wiśniowy i winogronowy , a w tym sezonie zaczynam tydzień temu od soku truskawkowego. Do zrobienia soku użyłam sokownika, a z pozostałej pulpy owocowej zrobiłam dżem. Składniki: 5 kg truskawek cukier Sposób wykonania: 1. Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do kosza sokownika. 2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku. 3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka
Kuchnia domowa Aniczyli jak zrobić dżem z pozostałej pulpy owocowej po robieniu soku truskawkowego :) Składniki: pulpa z owoców truskawek cukier odrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Do truskawek dodajemy cukier wedle uznania. Smażymy na ogniu, mieszając. 2. Dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku. Dzięki temu dodatkowi dżem zachowuje ładny kolor i ma bardziej wyrazisty smak
Kuchnia domowa Animiesiąca czasu co drugi dzień gotuję gar kompotu dla mojej rodzinki. A połączenie słodkich truskawek i kwaśnego agrestu sprawdziło się super! Składniki: 2 szklanki truskawek 2 szklanki agrestu 2-3 litry wody cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Umyte i oczyszczone owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy zawrze, gotujemy jeszcze ok. pół minutki. Słodzimy lekko do smaku
Kuchnia domowa Anisuche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.Smacznego :)Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły
Stare Garyoryginale, gdyż jest ona bardziej popularna. Przepis ze strony Moje Wypieki Składniki na spód: 140 g herbatników 70 g masła na masę: 500 g świeżych truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szklanki miodu ( dałam mniej) 3 łyżki cukru (dałam mniej) 2,5 łyżki żelatyny (użyłam żelatyny(...)średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masą z ciastek wyłożyć formę, dobrze docisnąć, wyrównując. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (1/4 - 1/3 szklanki). W dużej misce umieścić truskawki, sok z cytryny, jogurt, kremówkę (bez ubijania), miód, cukier, żelatynę (może być jeszcze ciepła). Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Wylać na spód z ciastek i włożyć do lodówki
Stare GaryNareszcie upał! I ostatnie pewnie dni truskawek. Wykorzystajcie je na zrobienie prostego, idealnego na upalny dzień deseru. Prosty ale smaczny.Przepis podpatrzyłam na stronie Moje WypiekiSkładniki:80 dag truskawek (mogą być zamrożone)2/3 szklanki cukru (można dać mniej, to zależy od słodkości owoców)1/3 szklanki soku z cytryny1 łyżka wódki (dałam owocową )przygotowanieWszystkie składniki zmiksować (najlepiej blenderem). Schłodzić w lodówce
Stare Garyowocow kiwi,ananasa i papai,ktorych zwykle nie uzywa sie do tego celu,bo zawieraja enzymy rozkladajace zelatyne,co uniemozliwia sciecie sie deseru.Skladniki na 4 porcje:300 g truskawek + 2 lyzki cukru lub ksylitolu1 puszka mleka skondensowanego a 170 g 2 pelne lyzeczki agar-agar + 150 ml wody,soku lub kompotu Wykonanie:Puszke mleka musimy schlodzic przez cala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wymaga dosladzania..Gdy juz musicie doslodzic, proponuje uzyc np. miodu. Gruszki lezaly sobie i dojrzewaly,az trzeby bylo cos z nimi zrobic .I tak wyladowaly w blenderze w towarzystwie truskawki i banana. Skladnik na 2 duze porcje: 4 gruszki 200 g truskawek 1/2 banana sok z pol cytryny ewentualnie kostki lodu Skladnki zblendowac,rozlac do pucharkow.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki pszennej30 g drobnego cukru30 g masłaczerwony barwnik spożywczy(odrobina)SKŁADNIKI NA KREM:400 ml śmietany kremówki 36 %2 czubate łyżki serka mascarpone8 czubatych łyżeczek cukru pudru35 dag truskawek (mogą być mrożone)WYKONANIE:WZÓR:Wszystkie składniki na masę wymieszaj dokładnie w małej miseczce. Przełóż do woreczka i odetnij róg. Pod pergamin na blaszce włóż wydrukowany wcześniej wzór, jaki(...)KREM:Składniki na krem powinny być wcześniej schłodzone w lodówce.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej cukier puder oraz 2 łyżki serka mascarpone i dokładnie zmiksuj. Truskawki pokrój w drobne kawałeczki i dodaj do ubitej śmietany. Ostrożnie wymieszaj szpatułką. MONTAŻ:Ostudzoną roladę delikatnie rozwiń ze ściereczki i posmaruj gotowym kremem śmietankowo-truskawkowym. Ponownie zroluj, uważając
Słodko-Słony Świat Ilonyokazji imienin mojej Córeczki przygotowałam czekoladowo-śmietankowy tort z jej ulubionymi owocami i pyszną frużeliną owocową. Choć sezon na maliny i truskawki dawno się już skończył, śmiało możecie zastąpić je innymi owocami, które o tej porze roku są łatwo dostępne na straganach i wyczarować z nich to cudo:) Ciasto jest wilgotne i bardzo kakaowe, wraz z cudownym śmietankowym kremem(...)śmietany kremówki 36%250 serka mascarpone1,5 łyżki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ:250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce mogą być mrożone lub świeże1,5 łyżeczki żelatyny0,5 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejDO DEKORACJI:świeże owocelistki mięty lub melisy
Słodko-Słony Świat Ilonystewia do smakuWYKONANIE:Płatki żytnie zalej niewielką ilością gorącej wody i odstaw je do napęcznienia na ok. 10 minut. Do blendera lub misy miksera wlej mleko, dodaj odszypułkowane truskawki, olej kokosowy, wiórki kokosowe, dosłodź do smaku. Dołóż napęczniałe płatki i zmiksuj całość. Koktajl przechowuj w lodówce. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonydzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle delikatne!Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje!Kto spróbuje raz, gwarantuję , że już zawsze będzie je robił!Tak : jestem tego pewna! SKŁADNIKI:- truskawki -ok.400 g- jajka -2szt- mąka pszenna – 250 g- cukier – 120g- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- masło – 125 g- jogurt naturalny – 300 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Składniki potrzebne
Ostra na SłodkoKieliszkowa" wersja popularnego włoskiego deseru. Prosta, smakowita, a zarazem efektowna Panna Cotta urzeknie niejednego smakosza. Panna Cotta z Sosem Truskawkowym - Składniki: galaretka truskawkowa 150 g truskawek 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka ok. 180 g cukru 2 łyżeczki żelatyny łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią odrobina ekstraktu waniliowego Panna Cotta z Sosem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Ok. 2 łyżki cukru(...)rozpuścić w garnuszku wraz z niewielką ilością wody. Dodać pokrojone truskawki i gotować do momentu rozpadnięcia się owoców. Ostudzić, po czym przelać do pucharków. Żelatynę rozpuścić w ok. 3 łyżkach ciepłej wody. Śmietankę i mleko zagotować razem z cukrem, cukrem z wanilią oraz ekstraktem. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z żelatyną. Bardzo delikatnie przelać do kieliszków
Słodka Stronaprzy tym przepyszny w smaku. Serniczki z Sosem Truskawkowym - Składniki: 350 ml śmietanki kremówki 30% 375 g twarogu dwukrotnie zmielonego 6 łyżek cukru pudru ekstrakt waniliowy 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru ok. 100 g herbatników Serniczki z Sosem Truskawkowym - Sposób przygotowania : Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Część zostawiamy na dekorację(...)resztę dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Truskawki miksujemy razem z cukrem pudrem. Herbatniki siekamy w food procesorze lub blenderze "na piasek". W pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: zmielone herbatniki, masa serowa, sos truskawkowy itd. Na wierzch każdego deseru wykładamy śmietanę, polewamy sosem i oprószamy "herbatnikowym piaskiem". Moje posty
Słodka Strona