mojprzepisna.pl | Maślankowe ciasto z truskawkami Jest to najprostsze i najszybsze ciasto jakie w życiu robiłam. Jednocześnie jest bardzo smaczne. Lekkie, puszyste, z dużą ilością owoców. Nie wymaga użycia miksera. Jedyne co trzeba zrobić to parę godzin wcześniej wyjąć mokre składniki z lodówki, wymieszać składniki widelcem, wyłożyć owoce, upiec :). ps. jako, że wolę robić ciasto odmierzając wszystko w gramach składniki macie(...)mąki pszennej (u mnie tortowa z Lidla, typ 450) (równowartość 2 i 1/2 szklanki) 10 gr proszku do pieczenia lub sody (równowartość 2 łyżeczki) 750 gr owoców (u mnie truskawki, ale mogą być brzoskwinie, morele, śliwki, w zasadzie to chyba wszystkie owoce mogą być :)) 20 gr mąki ziemniaczanej lub bułki tartej do posypania owoców cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort kawowo-truskawkowy Dziś nietypowe połączenie smakowe: kawa i truskawki. Tort składa się z 4 lekko kakaowych blatów biszkoptowych, nasączonych rumem i kawą, przełożony kremem kawowym na bazie kremówki i mascarpone, wypełniony po brzegi truskawkami. Tort ozdobiony jest kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Pracę nad tortem rozłożyłam sobie na dwa dni. Pierwszego dnia z rana upiekłam biszkopt, zrobiłam masy(...)piłką). Krem kawowy: 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru 1,2 kg truskawek We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić do temp. pokojowej, serek zmiksować, do momentu aż stanie się miękki i troszkę puszysty, dodać kawę, zmiksować, dodać cukier puder, zmiksować, w drugiej misce zmiksować śmietanę
moj przepis napijają tylko do ciasta, mam ciasto. Na które w zasadzie może być już za późno, choć, jeśli lubicie zachowywać skarby lata, powinno się udać. Delikatny sernik na zimno, pełen truskawek, użytych do dekoracji, do polewy i ukrytych w formie galaretki, imitującej sernikowe serce. Całość pachnie nie tylko tymi czerwonymi skarbami, ale również kwiatami czarnego bzu, z których sokiem osłodziłam masę(...)mąki ziemniaczanej masa serowa: 400 g serka kremowego 400 g serka skyr 150 g mascarpone 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 6 listków żelatyny masa truskawkowa: 450 g truskawek 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu 2 łyżki żelatyny 2 łyżki zimnej wody błyszcząca polewa truskawkowa: 55 g cukru 35 g glukozy 35 g śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUcierane – mój faworyt wśród ciast. Z owocami najlepsze. Obok znalezionego przepisu na ucierane z truskawki, z dodatkiem serka nie mogłam przejść obojętnie. Szybkie, ekspresowe, pyszne – nic dodać nic ująć. Koniecznie wypróbujcie. Wszyscy będą zachwyceni a wyzwanie pod tytułem: „piekę ciasto” zakończy się powodzeniem. Polecam. Składniki: 175 g masła 250 g cukru 4 jajka 200 g mąki(...)pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g zmielonych migdałów 75 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g truskawek garść płatków migdałów Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka. Ciągle ucierając dodajemy mąkę, proszek, sodę i migdały. Kolejno dodajemy jogurt i ekstrakt z wanilii. Ucieramy do połączenia się składników i uzyskania
Made By Mom And SonDżem truskawkowy zrobiłam z połowy porcji, gdy tylko pojawiły się pierwsze, polskie truskawki. Od razu zjedliśmy go wraz z naleśnikami. Gdy truskawki staniały przygotowaliśmy zapasy na zimę. Taki dżem świetnie nadaje się do wypieków – np. przełożenia ciasteczek lub tortu. Warto go zjeść do naleśników , pankejków , placuszków lub chałki. Pamiętajmy tylko, że do dżemu nie nadają się każde owoce(...)trzeba wybrać te dojrzałe, słodkie i nieuszkodzone. Gdy wybierzemy truskawki twarde i niedojrzałe – dżem może się przypalać i nie będzie odpowiednio słodki. W tym roku dżem truskawkowy zrobiłam z dodatkiem wanilii – świetnie pasuje do truskawek. Jeśli nie macie wanilii w laskach, można użyć do dżemu 1 łyżeczkę pasty lub 1-2 łyżki ekstraktu albo pominąć ten smakowy dodatek
Poezja smakupatyku. Postanowiłam jednak trochę pokombinować i przygotować coś w połączeniu z tymi lodami., czyli dwa pomysły na desery lodowe. Tym sposobem powstała karmelowa kawa mrożona i deser lodowy z truskawkami . Kawa jest lżejsza i mniej słodka niż domowa Frappe , którą robiłam do tej pory. Połączenie kawy, mleka i jogurtowych lodów z karmelem sprawiło, że w smaku mrożonej kawy czuć delikatną(...)karmelową nutę. Tak przygotowaną mrożoną kawa to fit orzeźwienie na upalne dni dla miłośników lodów i kawy. Natomiast deser to połączenie truskawek i lodów, klasyka, ale bardzo smaczna i najważniejsze lekka i mało kaloryczna. Karmelowa kawa mrożona typu frappuccino – składniki na 1 porcję: 250 ml zimnego mleka 1,5 % 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 lód Big Milk Yogurt Caramel Mleko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaprawdę szybko, druga natomiast ma bardziej intensywny truskawkowy smak. Obie wersje są rewelacyjne. Dzięki galaretce konfitura ma ciekawą konsystencję, jest słodka i bardzo truskawkowa. Wersja 1 Składniki: 1 kg truskawek ok ¼ szklanki cukru 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i przełożyć je do dużego garnka. Zagotować. Truskawki gotować przez około 5 minut żeby truskawki zmiękły(...)być suche. Teraz konfiturę można pasteryzować** a następnie wystudzić słoiki i włożyć je do lodówki lub w zimne miejsce do momentu aż konfitura stężeje. Wersja 2 Składniki: 6 kg truskawek 15 goździków 6 łyżeczek cynamonu 2 szklanki cukru 5 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i przełożyć je do dużego garnka. Dodać goździki i gotować
Mama Gotujesukcesie poprzednich serniczków na zimno postanowiłam eksperymentować dalej - tym razem zrobiłam dwuwarstwowy serniczek na biszkoptach - pierwsza warstwa jest z dodatkiem zmiksowanych truskawek, a druga - z rozpuszczoną białą czekoladą. Całości dopełniają pokrojone w plastry truskawki zanurzone w soczystej galaretce. Palce lizać! SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) 700 g twarogu sernikowego (w wiaderku) 1/2 szkl cukru 2 łyżki żelatyny 50 ml wrzątku(...)zmiksowanych truskawek 1/2 szkl śmietanki 30% 100 g białej czekolady Dodatkowo: biszkopty na spód (można też po prostu upiec biszkopt) truskawki na wierzch galaretka truskawkowa 1,5 szkl wrzątku 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątku. Odstawić do wystudzenia. 25 dag truskawek dokładnie zmiksować. Formę wyłożyć biszkoptami (ja przy krawędzi formy ułożyłam dodatkowo truskawki). 2. Żelatynę dokładnie rozpuścić
Kto ugości moich gości?Dzisiaj publikuję kolejny przepis z wykorzystaniem naszych pysznych, sezonowych owoców jakimi są truskawki. Tym razem coś do kawusi- ciasto! Mniaaaam! Kruche ciasto z truskawkami Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki, 250 g zimnej margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, Masa: 5 białek, szklanka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 2 budynie waniliowe(...)szklanki oleju, + 1/2 kg truskawek, 1/4 szklanki cukru pudru. Wykonanie: Mąkę musimy przesiać z proszkiem do pieczenia i z cukrem a następnie wymieszać z żółtkami. Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 40% i 60% i wkładamy do zamrażalki na 60 minut. Większy kawałek ciasta musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na brytfankę wyłożoną papierem
paapilotkaaLetnie ciasto z truskawkami to obowiązkowa pozycja w czerwcu. Ja trochę zmieniłam tradycyjny przepis – masło zastąpiłam olejem, na którym ciasta wychodzą bardziej wilgotne, a tłustą śmietanę – jogurtem naturalnym. Placek w takiej wersji jest jeszcze lepszy. Robi się go bardzo prosto, najpierw część składników się ubija, a następnie miesza. Ciasto z truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko posypać(...)cukrem pudrem – jak lubicie. Zostawione na drugi dzień (w temperaturze pokojowej) lekko namokło od truskawek i w smaku przypominało drożdżówkę – stało się wilgotniejsze i jeszcze bardziej mi tak smakowało. Składniki 600-800 g świeżych truskawek 3 duże jajka (w temp. pokojowej) 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 1 szklanka
Poezja smakuZawsze czekam z utęsknieniem na moment gdy w sklepach pojawią się polskie truskawki, bo te zagraniczne choć często piękne, niestety nie mają smaku naszej rodzimej truskawki. Truskawka daje tyle możliwości w pieczeniu! Soczysta, słodka ale z nieco kwaskowym posmakiem, wprost stworzona jest do wszelkich ciast z dodatkiem puszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie(...)przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek 2 łyżeczki cukru
maniapieczeniawieku. Niezawodny, przepyszny deser gotowy w niecałe 15 minut! Eton mess czyli bałagan z Eton to genialne połączenie bitej śmietany, słodkiej, kruchej bezy i soczystych, lekko kwaskowych truskawek. Deser na szybko, wrażenie na znacznie dłużej! Uda się każdemu :) Polecam! Składniki na 2 wysokie pucharki: 500 g truskawek 300 g schłodzonej śmietany 36% * 75 g bez 2 łyżeczki cukru pudru(...)wersji "fit" połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim. 250 g truskawek lekko rozgnieść widelcem, wymieszać z 1 łyżeczką cukru. Śmietanę ubić, pod koniec dodać 1 łyżeczkę cukru. Bezy połamać na mniejsze kawałki i dodać do śmietany. Delikatnie wymieszać. Na dno każdego z pucharków włożyć trochę rozgniecionych truskawek. Resztę truskawek dodać do śmietany i wymieszać. Powstały krem nałożyć do pucharków. Pozostałe
maniapieczeniapodbiła moje serce, kiedy pierwszy raz jej spróbowałam. Od tamtej pory upiekłam ich całkiem sporo, w różnych wariacjach smakowych i kolorystycznych. Moja ukochana to jednak ciągle ta klasyczna z truskawkami - nic nie przebije smaku świeżych truskawek w połączeniu z bezą. Taki bardziej elegancki Eton mess - który, swoją drogą, muszę w końcu kiedyś przygotować. Tym razem chodziłam po domu szukając czegoś(...)Pavlova to bowiem moja ulubiona wersja - niemal puchata w środku, bardzo delikatna i efektowna. Następnie ubiłam śmietanę, a wierzch przygotowałam fantazjując na temat zawartości lodówki - skarmelizowałam rabarbar i dodałam truskawek, które świetnie się z nim uzupełniają. Całość wyszła obłędna. Wiem, że nie brzmi to skromnie, ale musicie mi uwierzyć - to smakuje fantastycznie! C. był zachwycony i pochłonął takie ilości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTruskawki są tymi owocami, które lubi chyba każdy z nas. Z utęsknieniem czekamy na ten moment, gdy wraz z nadejściem lata na naszych działkach lub w ogrodach pojawiają się smakowite, słodkie truskawki. Jest to idealna pora, by wykorzystać ich potencjał, przygotowując przeróżne domowe desery. Jednym z nich jest sorbet truskawkowy, który świetnie nada się w upalny dzień. Jak więc(...)owoce oraz warzywa, jednak sorbet truskawkowy smakuje najlepiej! Potrzebne składniki Chcąc przygotować domowy sorbet truskawkowy nie potrzebujemy wcale wielu składników. Aby wykonać około 10 gałek, należy przygotować 500 g truskawek, pół szklanki cukru pudru (możemy użyć także cukru białego bądź brązowego), sok z 2 cytryn oraz 4 łyżki wody. Truskawki najlepiej gdy będą świeże, jednak możemy użyć również tych mrożonych
Smaki Na Talerzusuchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. Żelka truskawkowa ( przepis tutaj ): Składniki: * 450 g truskawek świeżych * 20 g cukru * 8 g żelatyny * 1/3 szklanki wody Wykonanie: Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę. W garnku podgrzać zmiksowane truskawki, dodać cukier, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił(...)Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na kilka chwil, aby napęczniała. Następnie żelatynę rozpuścić w mikrofalówce. Tak przygotowaną żelatynę wlać do truskawek, wymieszać. Żelkę przelać do okrągłej formy wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Żelka jeżynowa ( przepis tutaj ): Składniki: * 450 g świeżych jeżyn * 35 g cukru * 8 g żelatyny * 1/3 szklanki wody Wykonanie: Jeżyny zmiksować blenderem
Zrób to smacznie