torty - 16045 przepisów (strona:142/1070)

Tort Makowy Ajerkoniakowy 295

Jeden z moich pierwszych i ulubionych tortów. Mak idealnie pasuje do ajerkoniaku, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu tego tortu, proponuję użycie gotowej masy ajerkoniak-owej w proszku. Tort Makowy Ajerkoniakowy - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)śmietany kremówki 250 ml serka mascarpone biała czekolada (100 g ) ok. 1/4 szklanki advocatu ok. 2 łyżki cukru pudru ponadto: ok. 70 g płatków migdałowych       Tort Makowy Ajerkoniakowy - Sposób przygotowania: Masa ajerkoniak-owa: Śmietankę podgrzewamy wraz z połamaną białą czekoladą. Gdy tylko czekolada roztopi się, ściągamy z palnika, studzimy i wkładamy do lodówki do momentu całkowitego schłodzenia

Słodka Strona
Tort czekoladowy z żurawiną 155

pisałam wczoraj, moja matulka miała urodziny. A w taki dzień nie może brakować, oczywiście pysznego tortu. Więc pyszny tort pojawił się na stole jubilatki :).  Tort wyszedł nie za słodki, dzięki kwaskowatej, żurawinie. Może nie prezentuje się zjawiskowo, ale był naprawdę przepyszny. Cioteczka, która wpadła na urodzinową herbatkę powiedziała, że do tej pory jadła mnóstwo tortów, i ten mój jest(...)Twaróg zmiksować, aby nie było grudek.  Dodać cukier i cukier waniliowy. A następnie schłodzoną kremówkę. Dokładnie wymieszać. Blaty przełożyć masą, ale 1/3 pozostawić na wierzch i boki naszego tortu. Kiedy boki i wierzch są w masie, to na boki podsypać złoty len, a na wierzch poukładać żurawinę.  Do lodówki na ok. 2 godzin. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Błyskawiczny tort urodzinowy 212

Był Walle, musi być więc i tort... Nie chciałam robić przyjęcia urodzinowego. Jakoś nie mam do takich rzeczy weny - komuś tak, jak najbardziej, ale sobie...? Nie wiem sama, jakoś tak po prostu... Nie. Tym razem jednak zostałam postawiona pod ścianą - urodziny w Danii się obchodzi, my ciągle na jakieś jeździmy, więc moje też będziemy świętować.  No dobra, niech już(...)będzie... Nie miałam zbyt wiele czasu na kombinowanie, a tort przecież musi być. Postawiłam więc na zawsze się udający biszkopt i nieco niestandardowe połączenie smaków, które zachwyciło mnie w zupełnie innym cieście (o którym napiszę, jak upiekę je znowu, bo nie zdążyłam zrobić zdjęć - takie było dobre). Nektarynki i marcepan to nieoczywista, ale bardzo zgrana para. Ona soczysta, on słodki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Happy birthday to You! 163

kiedy mnie nie ma. To Wy trzymacie ją przy życiu, pomagacie się jej rozwijać, sprawiacie, że jest coraz lepsza, dojrzalsza. Że ja lubię ją coraz bardziej. Rok temu obiecałam tort - i jest. Moja wielka niespodzianka - zrobiony specjalnie z myślą o tych urodzinach. Zabójczo słodki, niesamowicie pyszny. Niezbyt trudny w przygotowaniu, choć dość czasochłonny. No i wygląda wspaniale - bardzo jestem zadowolona(...)lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha! Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2569

Obiecałam to wrzucam etapy tworzenia tortu lepiej późno niż później :P. Niestety nie jest ukazane jak kolejno były tworzone pingwiny jednak trochę wyobraźni i pracy a na pewno się uda ;) BISZKOPT: 5 jajek, 3/4 szklanki miałkiego cukru 3/4 mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec(...)rozpuszczoną czekoladę (oba składniki muszą być w tej samej temperaturze). Następnie dodajemy do masy powoli (po jednej łyżce) masę jajeczną. Na koniec powolutku wlewamy spirytus- temp. pokojowa!. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał. TAFLA LODU (Szkło jadalne): szklanka cukru 50ml wody Wodę z cukrem umieszczamy  w rondelku i zagotowujemy nie mieszając. Do garnuszka wkładamy termometr cukierniczy

Pudełko rozmaitości
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 187

Tort robiony na  80-te urodziny babci mojego męża.  Wyszedł boski, delikatny i wiśniowy.  Dodatek wiśni w czerwonym winie to naprawdę idealny pomysł. Spód tortu jest klasyczny,  ale piętro po przekrojeniu już klasyczne nie jest.  Czyli tak realnie rzecz ujmując ten tort przełamuje całkowicie wszelkie kanony klasyki.  Polecam spróbować. Efekt widoczny na zdjęciu. Składniki(...)pionowo na jasnym biszkopcie. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy go w miejscu, gdzie skończył nam się poprzedni. Tak samo postępujemy z naszymi kolejnymi paskami. Kiedy skończymy owijanie formujemy delikatnie tort rękami i zabezpieczmy górną warstwę obręczą od tortownicy lub folią aluminiową. Robimy to po to, aby nasz tort nie stracił kształtu. Wstawiamy go do lodówki na 2-3 godziny

Malinowe Pocałunki
Różowy truskawkowy tort. 167

Moja córka uwielbia wszystko co różowe.  Więc na pytanie jakie tort mam zrobić od razu krzyczy,  że ma być księżniczkowy.  Syn odrobinę się stawia, bo jak to chłopak będzie  jadł różowy babski tort. Ale jemu dało się wytłumaczyć, że kolor to tylko efekt dodania jego ulubionego nequika truskawkowego.  Połączenie naprawdę fajne. Bez jakichkolwiek dodatków(...)tort robiony na szybko. Na szybko, ale bardzo smaczny! Składniki: 5 jajek 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 800 ml śmietany 30% woda, sok z cytryny, cukier nesquik truskawkowy odrobina czerwonego barwnika. 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając i żółtka. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy

Malinowe Pocałunki
Tort tęczowy w kratkę 209

przepiękny kolorowy tort zachwyca wyglądem, prawda? Idealny dla dzieci na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Bardzo delikatny i zbilansowany w smaku. Wbrew pozorom niezbyt trudny do wykonania. Pieczemy kilka kolorowych biszkoptów, wycinamy okręgi, składamy i przekładamy bitą śmietaną. Jedyny problem to posiadanie barwników. Jeśli mamy je w swojej kuchni to połowa trudności już za nami :) Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji(...)wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki 30% 50g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanka wrzątku 1 szklanka herbaty Przygotowanie biszkoptów: Upieczenie tortu zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno mąkę, żółtka, olej i cukier

Kolizje Smaków
Magiczne Przydasie ! 155

Wykonuję torty nie od dziś, ale też specjalistką w tej dziedzinie nie jestem. Śledząc na bieżąco moje poczynania blogowe zauważyliście, że lubię torty nie za słodkie i dekorowane metodą tradycyjną. Zawsze pokazywałam Wam efekt końcowy z kilku powodów. Do niedawna dekorowałam w trybie "potrzeba matką wynalazków" :) Nie posiadałam, żadnego z przedmiotów, które dziś Wam prezentuję.  Oczywiście bez prezentowanych przedmiotów(...)się życ, ale co to za życie :)  Tort powyżej również wykonałam przy użyciu przedmiotów ze sklepu KOKUO .  Właściciel sklepu dla czytelników mojego bloga przygotował NIESPODZIANKĘ! Od 22 sierpnia do 5 września  do każdego zamówienia i małego i tego dużego wkłada niespodziankę. Oczywiście mała niespodzianka do małego zamówienia, a duża niespodzianka do dużego zamówienia! Wystarczy w tych dniach

Blondynka Gotuje
Tort migdałowo-malinowy z nagietkami( bezglutenowy) 197

Zapytacie dlaczego u mnie na blogu tort bezglutenowy ? Z potrzeby - odpowiem ! Jakiś czas moja córka była na diecie bezglutenowej i w tym czasie wypadły jej urodziny. Bez tortu obyć się nie mogło i trzeba było kombinować. Tak oto powstał migdałowy-malinowy tort bezglutenowy. Bardzo smaczny tort ! Do dekoracji tortu wykorzystałam piękne, pomarańczowe nagietki. Prosto, efektownie i pięknie. Prawda ? Składniki(...)pieczenia wymieszać. Wszystko dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w 170 stopniach C przez około 30 minut. Do tortu potrzebujemy trzech blatów biszkoptowych. Po upieczeniu pierwszego biszkoptu, przystąpić do przygotowanie drugiego biszkoptu, z połowy porcji. Upieczone biszkopty  odstawić do wystygnięcia. Duży biszkopt przekroić na pół. Z małego biszkoptu odciąć

kolorowotorcikowo
Hello miłośnicy deserów z kawą! 18

likier amaretto, wiórki czekoladowe czy orzechy, co nada mu jeszcze więcej charakteru i wyjątkowości. Deser z kawą to włoska tradycja. Uwielbiam tiramisu . Krem z mascarpone świetnie pasuje do przełożenia tortu. Kawowy tort tiramisu to jeden z moich ulubionych tortów, dzięki sporej dozie kawy. Nie mam nic przeciwko aby zjeść porcję takiego tortu do świeżo zaparzonego espresso. Jak to bywa(...)tortami – piekę je zwykle dla znajomych lub na specjalne okazje. Ale affogato? To mogę zrobić szybko, bez żadnej okazji. Wystarczy, że jest niedziela, odpoczywam w wygodnym fotelu i delektuję się moim affogato. Wystarczą tylko dwa składniki, by przygotować perfekcyjne affogato Kilka prostych kroków, a w kilka chwil poczujesz się jak w słonecznych Włochach. Ja zaparzam aromatyczne espresso. Na dno kielicha

codojedzenia
Tort bezowy z kremem i owocami 27

Tort bezowy z kremem i owocami to super pomysł na smaczny i letni deser, któremu ciężko się oprzeć! Wystarczy przygotować dwa blaty bezowe, krem na bazie śmietanki i mascarpone, przełożyć i całość udekorować owocami. Artykuł Tort bezowy z kremem i owocami pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Tort Anatol makowo - kawowy 27

Cenię sobie fakt mego zaprzyjaźnienia się z kawami zbożowymi. Opcja ratunkowa, gdy kawa, której potrzebuję, byłaby już piątą.. A co do tortów ( bo dziś dla Was ponownie torcik ) - w moim domu, z masą kawową nierozerwalnie kojarzony był zazwyczaj tort makowy. Urodzinowy trójpiętrowiec mamy, o ciemnych makowych blatach  i ciemnej, kawowej masie, wciąż w pamięci i kusi... Zatęskniłam(...)antidotum na tęsknotę w wersji niskowęglowej. Makowy tort z dodatkiem kawy Anatol, która jest moim nr 1 w rankingu zbożówek. Polecam i Anatola i ten wyjątkowy tort. Znów ocieram się o klasykę. Choć oczywiście kawałkiem tej wspominanej, tradycyjnej tortowej  klasyki - nie pogardziłabym również. Mój torcik jest dość prosty, choć czasochłonny - biszkopt wymaga  zastosowania dokładnych proporcji podanych składników, wyrasta

Kronika Piekarnika
Tort fryzyjski – Friesentorte 37

Tort fryzyjski, znany również jako Friesentorte, to jedno z najbardziej wyrafinowanych i smacznych dzieł sztuki cukierniczej pochodzących z Niemiec. Jest to klasyczne niemieckie ciasto, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Tort fryzyjski – historia Historia tortu fryzyjskiego jest pełna tajemnicy i legend. Powstał on w okolicach wybrzeża Morza Północnego, w regionie Fryzji

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Masa maślana z mlekiem w proszku. Tynk MilkyWay. 32

fora i strony internetowe, natknęłam się tam na poniższy przepis. Początkowo wyglądał na dość pracochłonny, jednak okazał się jednym z łatwiejszych. Teraz wykorzystuję go bardzo często, szczególnie do obkładania tortów na przyjęcia dziecięce. Krem maślany z mlekiem w proszku jest słodki, jednak dużo zdrowszy niż tradycyjny krem maślany z dodatkiem cukru. Masa z poniższego przepisu może być wykorzystywana do tynkowania(...)tortu. Krem ten NADAJE SIĘ POD MASĘ CUKROWĄ. Proste ozdoby mogą być wykonane z tej masy. Do ozdób wysokich lub bardziej skomplikowanych np.: kwiaty z masy maślanej, należy zredukować ilość dodanego mleka. Masa ta ma zwartą konsystencję, więc najlepiej pasuje jako tynk (obłożenie) tortu. Gdy dodamy do masy budyń śmietankowy, stworzymy pyszny krem budyniowy o smaku MilkyWay. Print Masa maślana

SmartBake.pl

Proponowane wyszukiwania