Wiem, wiem, wiem. Dziś zaczynamy miesiąc maj, a ja tutaj o pierniku? Nie, żeby inaczej!Czasami nachodzą mnie apetyty na smaki zupełnie nie związane z obecną
W kuchni Karmel-itkiszprycy i ptysie napełnić kremem (wcisnąć krem w ptysie), proszę napełnić je dokładnie, żeby po przekrojeniu nie było pustych miejsc, ponieważ nie będzie wyglądało to zbyt ładnie przy krojeniu tortu. Krem do ciasta: 6. Do rondelka z nieprzywierającym dnem przełożyć porzeczkę, jagody, dodać cukier, wodę i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia odstawić(...)mamy wysokiej blaszki, proszę użyć szerszej o średnicy około 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie poukładać biszkopty i skropić je likierem. Wylać parę łyżek masy owocowej, aby przykryła biszkopty i na środku ułożyć ptysie (około 6 ptysiów, patrz FILM ). Następnie wylać całą masę owocową, wyrównać i lekko stuknąć tortownicą o blat, żeby masa równo się rozłożyła. Ciasto
Mała Cukierenkabloga 😄 Dlatego też składniki odmierzane są na szklanki i generalnie jest on do zrobienia na tzw. czuja. Jest jednak bardzo prosty, smaczny a do tego wygląda jak tort nad, którym spędziliście pół dnia a nie pół godzinki 😎 Polecamy bardzo wspomnianą mąkę, ponieważ bardo fajnie sprawdza się w wypiekach bez glutenu a do tego posiada wiele właściwości(...)szkl. ksylitolu -2 duże jajka -4 pełne łyżki oleju kokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Owocowy środek -1 dojrzały banan -mały pęczek rabarbaru -szklanka truskawek Dodatkowo -ulubione lody domowe lub kupne -gorzka czekolada do ozdoby -owocki do ozdoby 1. Rabarbar obrać, pociąć na mniejsze kawałki
Candy PandasPani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza:7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu jabłkowego, 1/2 laski wanilii.Bia(...)dodać nasiona z laski wanilii, dokładnie wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą.Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić.Sos owocowy: 200g świeżych malin, 2 płaskie łyżki cukru, 1/4 szkl. wody, łyżka likieru z truskawek, 1/2 szkl. dżemu truskawkowego. Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem
Z miłości do słodkościMimo, że sezon na świeże owoce trwa, tak zachciało mi się czegoś bardzo czekoladowego (kobiety tak czasem mają ;) Myślałam nawet o jakimś czekoladowym torcie, ale niezbyt miałam ochotę spędzić całego dnia w kuchni, trzeba korzystać z ciepłych dni pomyślałam. Włączyłam ,,wujka Google'' i na wspaniałym blogu MAGIA W KUCHNI napotkałam na bardzo czekoladową i prostą babkę. Autorka(...)zrobiłam foty. Połowa zniknęła jeszcze ciepła ;) Jak myślicie chyba im smakowała? Mi bardzo :) Babka wspaniale będzie się komponować z gałką lodów waniliowych i jakimś owocowym sosem. Zróbcie koniecznie jak lubicie takie mocno czekoladowe cuda ;) SKŁADNIKI: MOKRE 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju kilka kropli olejku waniliowego 250 g wrzącej wody SUCHE
Pani na desermiałyśmy klasycznego tortu, ponieważ wykonałyśmy go z gofrów białkowych (a jakby inaczej! zaraz po nim leciałyśmy na trening 💪 ) z kokosowym kremem i przepysznymi owockami. Jak widać panda na torcie już czuje, że ciacho idzie jej w bicki 💪 Składniki: Proteinowe gofry (6 gofrów w kształcie połączonych serduszek): -80g białka roślinnego Siła roślin -60g mąki gryczanej(...)stałej części z mleka kokosowego z 2 puszek (lub serka homo) -ksylitol dowolna ilość -10 łyżek lub więcej mąki kokosowej -sok z soczystej limonki Dodatkowo -domowy dżem owocowy (do przełożenia gofrów) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do ozdoby) -ulubione owoce (do ozdoby) 1. Suche składniki na gofry wymieszać dodać banana i dolewać mleka roślinnego aby podczas blendowania wszystkie składniki się połączyły
Candy Pandasrobię tylko na urodziny i chrzciny ... na dodatek od niedawna. Jak już robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu(...)dodałam kubek Nasączenie : 1 szklanka mocnej ciemnej herbaty (z dwóch torebek) z odrobiną aromatu waniliowego *nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji
cucinarerobię tylko na urodziny i chrzciny ... na dodatek od niedawna. Jak już robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu(...)dodałam kubek Nasączenie : 1 szklanka mocnej ciemnej herbaty (z dwóch torebek) z odrobiną aromatu waniliowego *nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji
cucinareDawno na blogu nie było nic słodkiego. Przyznaję, opuściłam się w tej tematyce. Aby jednak nie odzwyczaić się całkowicie piekłam niedawno: babkę, ciasteczka owsiane z suszonymi
Czerwień i błękitSkoro mąż wprowadził zapas włączania piekarnika podczas upałów, przygotowałam deser bez użycia tego urządzenia. Ze smakowitymi borówkami, truuskawkami i mleczną masą z gotowanej kaszy na spodzie
Czerwień i błękitOstatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce
Słodkie PrzyjemnościTydzień temu miałam swoje małe święto. Musiał więc być tort. Wymarzyłam sobie czekoladowy, z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone, z warstwą soczystych gruszek i orzechową bezą. Powiem nieskromnie, że wyszedł doskonały! Smaki cudownie się komponują i dopełniają, by razem stworzyć przepyszne połączenie. Kto miał okazję spróbować, ten wie, o czym mówię;) Składniki: ciasto: 125ml kefiru lub jogurtu naturalnego(...)sztywna pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Dodać orzechy, wymieszać. Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem. Bezę wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok 20 minut w temp. 150stC. Ostudzić. Warstwa owocowa: 3 gruszki średniej wielkości (np. konferencja) 3 łyżki galaretki gruszkowej Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą sok i będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę
Obiad gotowymiałam większe kłopoty w rozwijaniu o smaku nie wspomnę. W tym przepisie bardziej chcę zachęcić do upieczenia biszkoptu z sokiem ze szpinaku. Można upiec tradycyjny biszkopt, wykorzystując go do tortu. Piękny, oryginalny kolor i co ważne bez dodatku sztucznych barwników. Smak biszkoptu? Jak dla mnie rewelacyjny! Nie czuje się zupełnie szpinaku a smak orzeźwiający, taki typowo letni. Biszkopt do rolady(...)jednocześnie kładąc ciasto na przygotowaną ściereczkę bawełnianą, którą można wysypać mąką kokosową. Zwijamy ciasto w rulon. Pozostawiamy tak zawinięte ciasto na około godzinę. W międzyczasie robimy krem owocowy. 250g serka mascarpone, szklankę malin, cukier do smaku lub miód. Miksujemy składniki. Minęła powiedzmy godzina. Jeśli ciasto jest jeszcze ciepłe, dajemy mu chwilę, aby jeszcze przestygło w pozycji zwiniętej. Delikatnie
Leśny Zakątekciastem z przyjaciółmi. Nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich słodkości jakie prezentuję na blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort z malinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)rozpuszczenia cukru. Przetrzyj przez sito i z powrotem umieść w ganuszku. Wymieszaj skrobię z sokiem z cytryny, a następnie dodaj jajko i żółtka dokładnie mieszając. Wlej masę do owocowego przecieru podgrzewaj cały czas mieszając tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Nie przegotuj, bo krem się zetnie. Zdejmij z kuchenki i wmieszaj masło. Przykryj folią dotykając powierzchni curdu. Zapobiegnie to utworzeniu
codojedzenia