tort - 16118 przepisów (strona:300/1075)

Tort orzechowy z rabarbarem i jogurtem greckim 82

Lekki, jak na wiosenno - majowo - piknikowy tort przystało.  Przeznaczony na kawkę przed grillowaniem,  by pozostawił poczucie niedosytu  i miejsce na to, co wykładane będzie na ruszt. Oczywiście rabarbar w nim swe należne miejsce znajduje. Przecież to maj :) Biszkopt jak puch, masy delikatne, bo z jogurtem.  Jabłuszko z rabarbarem to idealny duet zarówno dla orzechowego biszkopta(...)ubitej śmietany  i ubijamy chwilkę razem na zmniejszonych obrotach. Dolewamy zahartowane jogurtem mleko z żelatyną,  mieszamy całość na gładką masę, również miksując na niskich obrotach miksera. Składanie tortu: Spodni blat biszkopta ponczujemy wodą z sokiem z jednej cytryny i łyżką cukru. Wokół brzegów wykładamy, w formie pierścienia szerokiego na 3 cm galaretkę jabłkowo - rabarbarową. Pozostawiony środek wewnątrz pierścienia

Kronika Piekarnika
Sałatka gyros z czerwoną kapustą 140

Sałatka gyros to kultowa sałatka warstwowa w odmienionej wersji... z kapustą czerwoną zamiast pekińskiej.  Oprócz czerwonej kapusty składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kebab

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 108

Dziś przepis na wiosenną drożdżówkę z rabarbarem i słodką kruszonką. Ciasto najlepiej zrobić za pomocą dobrego miksera, ponieważ jest dosyć luźne i będzie się bardzo kleiło

Słodki Blog
Zdrowe żywienie – jak to w końcu jest? 96

Z każdej strony jesteśmy bombardowani informacjami na temat zdrowej diety, zrównoważonych posiłków, składników, które nam szkodzą i takich, które uzdrawiają. Faktów i mitów na temat zdrowia

Kuchnia MagdaLeny
Babka kawowa 120

Ucierana babka o intensywnym kawowym smaku z polewą czekoladowo-kawową. Jest to mój faworyt wśród wszystkich babek wielkanocnych, które piekłam do tej pory. Wychodzi mięciutka, wilgotna

Kuchnia MagdaLeny
Sernik puszysty jak chmurka 233

Prosty przepis na najbardziej puszysty tradycyjny sernik bez spodu. Jest przepyszny, lekki o waniliowym smaku. W dodatku poprzez zastosowanie odpowiedniego sposobu pieczenia nie opada i nie

Słodki Blog
Cytrynowa babka kisielowa 587

Babka wielkanocna o intensywnym smaku i aromacie cytrynowym, przygotowana z dodatkiem kisielów cytrynowych. Swój mocno cytrynowy smak zawdzięcza też skórce z cytryny. Podana z lukrem śmietankowo

Kuchnia MagdaLeny
Mazurki Wielkanocne - 15 przepisów (Ebook) 110

Mam coś specjalnego - prawdziwe HITY na wielkanocny stół! E-book "Mazurki Wielkanocne" zawiera 15 przepisów na tradycyjne ciasta (tj. mazurki) przygotowywane specjalnie na Wielkanoc. Jednak moje

Kuchnia MagdaLeny
Babka pomarańczowa na oleju i śmietanie 119

Przepis na bardzo wilgotną i puszystą babkę wielkanocną o intensywnym pomarańczowym aromacie. Ta babka jest zupełnie inna niż tradycyjne polskie wypieki tego typu. Przede wszystkim jest

Słodki Blog
Wiosna na talerzu – nowalijki i wiosenne ciasta 115

Wiosna to czas, kiedy w sklepach pojawiają się nowalijki. Niezwykle chętnie kupujemy chrupiące rzodkiewki, soczyście zielony szczypiorek i okrągłe pomidorki z nadzieją, że dostarczą nam wielu

Kuchnia MagdaLeny
Drewno czy stal nierdzewna – co najlepiej wybrać do swojej kuchni? 91

Drewniane szafki i blaty kuchenne kojarzą się z wysoką jakością, elegancją i dobrym gustem. Jako szef kuchni albo właściciel restauracji z pewnością chciałbyś być tak postrzegany

Kuchnia MagdaLeny
Babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady 164

Proste i szybkie babeczki czekoladowe pełne kawałków posiekanej czekolady. Idealne na dni kiedy ma się ochotę na coś słodkiego, ale mało pracochłonnego. Te babeczki zrobisz w

Słodki Blog