dziennie. Bo Blondynka kaszę mannę w rondelku sobie gotuje, ryż na mleku, robi ganache, pieczonego buraka udusi, gotuję kilka ziemniaków do obiadu, a i krem do karpatki czy do tortu czekoladowo śmietankowy robi. Wymieniać mogłabym bez końca. Rondelek jest naczyniem przeze mnie najmocniej eksploatowanym. Ballarini uwielbiam, bo wiem, że nic nie przypalę i wszystko się uda i nawet zaschnięta(...)się przyrządza w rondelku. Rondelek linii LUCCA już ma za sobą kilkanaście prób, kasza manna, masa do wafli, wczorajszy krem do karpatki, duszenie buraka, ziemniaki, mleko, karmel :) Jestem zadowolona bardzo, a dziecku mojemu spodobał się design, że z zewnątrz jest matowy grafitowy, a w środku granit, mi tez się to podoba
Blondynka Gotujesernik:) nie wiem która to już wersja sernika na moim blogu ale zdecydowanie bardzo lubię to ciacho w każdej wersji. Tym razem postanowiłam połączyć sernik z czekoladowym ciastem oraz karmelem. Czy może być coś pyszniejszego? chyba nie:) Przyznaję się, że zjadłam chyba z pół blachy, niestety dieta poszła w las, musiałam sobie pofolgować:) niestety aż tak silnej woli(...)puszki masy karmelowej. Na zimne już ciasto czekoladowe wylewamy na zmianę po łyżce sernika białego i karmelowego tak aby powstały łatki. Wierzch sernika rysujemy fale karbowaną łopatką do dekoracji tortów (ja kupiłam taką w Kauflandzie ale podejrzewam, że dostępne są w każdym większym sklepie). Masę pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Do dekoracji użyłam pokrojonych orzechów włoskich wymieszanych
ciastkarnia na kruchym spodziemojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu
moj przepis naGreen ) przesłała nam pomysł na warzywne brownie 😃 Nie często robimy tego rodzaju ciacho bo kochamy warstwy w tortach, dlatego postanowiłyśmy połączyć te dwie koncepcję i powstał " tort brownie ". Namieszałyśmy nieco w składnikach bo m.in. zmieniłyśmy warzywa, dodałyśmy kaszki Nominal oraz wykonałyśmy dodatkowo cudne pralinki! Koniecznie wypróbujcie przepis bo naprawdę warto 😉 A Wam bardzo dziękujemy za udział(...)rozpuszczonej czekolady. KARMELIZOWANE ORZECHY Do małego garnuszka z nieprzywierającą powłoką wsypać cukier kokosowy, dodać wodę i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Należy sprawdzić czy karmel jest dobry lejąc kilka kropel do szklanki zimnej wody ( nie może ściąć się jak twardy cukierek). Wsypać orzechy i wymieszać szybko całość. Orzechy w karmelu szybko wyłożyć na środek brownie
Candy PandasIdąc śladem bezglutenowych słodkości, przygotowałam ciasto bananowe z kawałkami czekolady na mące owsianej. Pyszne, słodziutkie, z odrobiną grzeszku na górze. Ciasto wyszło niskie (taki był zamiar
coolinarnyDelikatny, mięciutki biszkopt przełożony pysznym, karmelowym kremem, a wszystko to obsypane chrupiącym krokantem. Numer jeden wśród tegorocznych, świątecznych wypieków. Bardzo polecam! Składniki na
Rozpustne gotowaniesamego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)razem z cukrem żelującym. Nie przerywając mieszania, gotujemy przez 3-4 minuty. Odkładamy do przestudzenia. Następnie „wyławiamy” śliwki i układamy je na środku upieczonego ciasta. Ciasta i Torty
Smaki Na Talerzusamego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)razem z cukrem żelującym. Nie przerywając mieszania, gotujemy przez 3-4 minuty. Odkładamy do przestudzenia. Następnie „wyławiamy” śliwki i układamy je na środku upieczonego ciasta. Ciasta i Torty
Smaki Na TalerzuPoza jednym jedynym tortem (archiwalnym zresztą) blog przepisów nie widział przez dobre pięć miesięcy. Jak na blog kulinarny to całkiem sporo, nieprawdaż...? Dzisiaj też nie będzie niczego powalającego na kolana, ot, zaspokojenie nagłego apetytu, który dopadł mnie znienacka. Co się stało, że blog powoli będzie wracał do pierwotnej funkcji, czyli prezentowania przepisów? Otóż, drogą kupna, nabyłam w końcu aparat(...)pożądanej przeze mnie kaszki o konsystencji idealnej. Wspomogłam się więc cudzą wiedzą, po czym całość ukoronowałam rabarbarem, na który taką miałam ochotę. Tym razem użyłam tylko odrobiny cukru, karmelu nie ma więc zbyt dużo, ale dzięki temu całość jest idealnie słodka. Porcja jest - moim zdaniem - bardzo akuratna - bardziej śniadaniowo-podwieczorkowa niż deserowa. Ale właśnie tego było mi trzeba. Czuję się
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwaskowatymi wiśniami to istny strzał w 10-tkę! Wprost brak mi słów by oddać w pełni ten stan słodkiego zaspokojenia z jakim wychodziłam z Capuccino Cafe . Po niesamowitym torcie i wybornej kawie , jednocześnie walczyłam z objawami cukrowej śpiączki i kawowego pobudzenia . Doznania te zapamiętam na pewno na długo :) ____________________ ~"~ ____________________ Gunga House - ul. Powstańców Warszawy 6, Sopot Kolejne miejsce na festiwalowej(...)rewelacyjnym smaku... Biszkopt okazał się mocno zwarty, w ys uszony i wręcz twardy; białej czekolady niemalże tu nie wyczułam; nadzienia porzeczkowego była jedynie kropka. Całość apetycznie oblana karmelem i przyozdobiona czeko ladowymi listkami . A le niestety zewnętrzne wrażenia artystyczne nie ratowały tu niezadowalającego smaku środka . Porcja wielkościowo niezbyt oszałamiająca. Nie ma w ą tpliwości, że Deker Patissier & Chocolatie
Grunt to przepis!podniecającego. I nie jest to kolejna szarlotka na ciepło z lodami ani tym bardziej porcja tortu, która pod fikuśnym makijażem kryje wszystkie niedoskonałości mało pociągającego wnętrza. Chcę tort bezowy. Chcę patrzeć na jego nieregularne, czasem ostre rysy. Wyobrażać sobie, że w środku ta kusząca kruchość topnieje i zamienia się w słodką, zniewalająco ciągnącą miękkość, która muśnięta(...)spód i nawilży go, co moim zdaniem odbiera tarcie cały urok. Naczynie z tartą nakryć talerzem i sprawnym ruchem odwrócić formę do góry dnem - uwaga na gorące krople karmelu! Podawać na ciepło posypaną z wierzchu listkami tymianku, z pokruszonymi kawałkami gorgonzoli. Słodkie figi i ostra gorgonzola to cudowne połączenie, ale osiąga prawdziwy ideał pod gęstymi kroplami kremu
KUCHARNIA