wiśniami inspirowałam się poniekąd przepisem na tort szwarcwaldzki znaleziony w jakieś babskiej gazecie. Nie chciałam podawać ciast na ciemnym spodzie więc musiałam kombinować. I wyszło mi coś takiego: Ciasto z wiśniami Przygotuj mikser, miski i miseczki, łyżkę, łyżeczkę, prostokątną dużą blachę, zaostrzony, drewniany patyczek lub wykałaczkę, papier do pieczenia, wysokie naczynie do ubicia śmietany, nie za duży garnek. Przygotuj składniki(...)dodaj owoce z kompotu. Masę wiśniową odstaw do przestygnięcia. Śmietanę wyjmij z lodówki. W wysokim naczyniu ubij ją na sztywno z cukrem waniliowym i ewentualnie zagęstnikami do śmietany. Gdy biszkopt i masa wiśniowa będą już chłodne, połącz wszystkie warstwy ciast. Na biszkopcie rozsmaruj masę owocową. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę. Tak przygotowany placek możesz ozdobić w dowolny sposób
blog.moje-pasje.infoPrzepis ten spostrzegłam na jednym z moich ulubionych blogów. Wersja wuzetki jako tortu, tak mi się spodobała, że postanowiłam ją upiec i to już drugi raz ! Ciasto jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach dopełnione śmietankowym nadzieniem z wisienką z nalewki. Zapraszam każdego do zrobienia i zasmakowania w torciku wuzetce. Składniki 6 jajek 3 czubate łyżki ciemnego kakao 3/4 szkl(...)połączenia, następnie cienkim strumieniem wlewamy do śmietany i miksujemy już bardzo krotko. 3. Ostudzone ciasto przekroić na pół, dolna część smarujemy dżemem i wykładamy na to naszą śmietanę ( pamiętając aby zostawić sobie z około 4-5 łyżek do kleksów na górę ciasta !) Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki. 4. Podgrzewamy śmietanę z połamana na kostki czekoladą starając
Gotowanie...to proste !Confections - klik ). Valerie zachwyciła się połączeniem grapefruita z bezą do tego stopnia, że wymyśliła aż ... 857 nowych wersji deseru, od bezowych całusków grapefruitowych, przez karmelki z brandy po sześciopiętrowy tort grapefruitowy. Jej ostateczną propozycją okazał się jednak Grapefruit Fluff skomponowany z grapefruitowej bezy, na której spoczywa waniliowa panna cotta, całość otula lekko solony sos karmelowy z brandy, a smak(...)mnie beza z panna cottą i solonym nieco karmelem - brzmi to dobrze, co Ty na to? :) Ściskam mocno! Basia" 22 stycznia 2011 - zebrawszy białka (wyłącznie polskich wiejskich kur!:), śmietanę, dobre chęci, dużo zapału i wolną sobotę przystępujemy do wspólnego przygotowania Grapefruit Fluff w wersji Valerie Gordon, z małymi zmianami ustalonymi podczas gorącej, a czasem rozgrzanej do czerwoności linii łączącej
KUCHARNIAhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szybkie, proste i niezwykle smaczne ciasto na zimno. Szczerze powiedziawszy, to od początku do końca było moją
Di gotujeApetyt na szybki mus czekoladowy chodził za mną już długo, ale dopiero we wtorek się za niego zabrałam. I musiałam się mocno powstrzymywać, by nie zjeść
Anioszek w kuchnimój pierwszy tort bezowy. Przygotowałam go na majówkę. Nie obyło się bez błędów ale w rezultacie był bardzo smaczny. Beza ładnie się piekła do momentu, aż gdzieś wyczytałam że lepiej ją piec na termoobiegu ! ! !Przestawiłam i zaczęło się pękanie :-/ Nie róbcie tego i pieczcie na ustawieniu góra-dół. Jakoś tą bezę uratowałam, przecież w kuchni się nie poddaję. Efekty(...)momentu jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Część odłożyć do dekoracji. Mascarpone połączyć z częścią przestygniętych owoców. Część zostawić na wierzch. Całą masę włożyć do lodówki na ok godzinę. NA ostygniętą bezę nałożyć mascarpone. Następnie owoce, które będą miały formę lekkiej galaretki. Udekorować bitą śmietaną :) Zjeść ze smakiem
Jemy PijemyDzień Dziecka, dla księcia z bajki, dla Zębowej Wróżki. I dla Ciebie też. TORT BEZOWY RABARBAROWO-RÓŻANY /pomysł własny/ 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżeczki białego octu winnego 1.5 łyżeczki mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż(...)rabarbaru. Całość wymieszać i jeśli trzeba dodać jeszcze do smaku sos lub kawałki rabarbaru. Przełożyć do lodówki na ok. 1-2 godz. Wystudzoną bezę napełnić kremem mascarpone. Udekorować bitą śmietaną. Na wierzchu ułożyć paski rabarbaru i polać sosem rabarbarowo-różanym. * cytuję kolejno: słowa znalezione na blogu Mamsam (klik) , Eva Maria Zurhorst "Kochaj siebie..." , Gabriel Garcia Marquez
KUCHARNIAciut wytrawna, ponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie. Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze z nami zostaną. Brrr(...)uzyskania stałej, zwartej konsystencji – nie dodajemy do niej cukru pudru, ponieważ pianki i białe michałki same w sobie są bardzo słodkie. Ubitą śmietanę wkładamy do lodówki. Schłodzony ser mascarpone przekładamy do miski, z lodówki wyciągamy schłodzoną bitą śmietanę i delikatnie, partiami łączymy ją z mascarpone. Po uzyskaniu gładkiej i jednolitej masy dodajemy schłodzoną masę z pianek – również partiami
Symfonia Smakówtemperaturę pieczenia do 190⁰C i wydłużcie czas pieczenia o 5 minut. Ptysie po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. Całkowicie ostudzone kroimy na pół i nadziewamy – bitą śmietaną, bezą włoską , kremem budyniowym (przepis na krem TUTAJ ). Równie dobre są w wersji wytrawnej – nadziane przesmażonymi wcześniej pieczarkami i żółtym serem albo z chili con carne, zapieczone i podane(...)ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree
Karo in the Kitchenweekend pod hasłem świętowania mojego sukcesu, ale zamiast tortu przygotowałam ciasto „leśny mech” w wersji LCHF. Idealnie pasuje do aktualnej pogody i wszechobecnej zieleni Dodatkowo dzięki szpinakowi, którego oczywiście w ogóle nie czuć ciasto jest pełne witamin oraz minerałów a do tego ma świetne makro ( B 7 g, T 21,5 g , W 2,7 g.) Składniki na ciasto (forma(...)dwóch formach i piec jednocześnie przez 20 minut w temperaturze 190° C aż lekko się zarumieni. Śmietankę koksową lub śmietanę 36% ubić mikserem z wanilią dodając opcjnalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Po upieczeniu ciasta wystudzić. Na dolnej warstwie wyłożyć bitą śmietanę lub serek mascarpone. Górną część pokruszyć wykładając na kremie a następnie ozdobić owocami leśnymi typu borówki, jeżyny, maliny
Ola la LCHFmojprzepisna.pl | Kanapka truskawkowa A miała być rolada… ale widać szczęścia nie mam albo talentu, albo rolady mnie po prostu nie lubią :). Bardzo się tym przejmować
moj przepis napyszny i efektowny torcik bezowy z delikatnym kremem czekoladowym i świeżymi owocami. Jego przygotowanie dobrze jest rozłożyć w czasie i upiec blat bezowy przynajmniej dzień przed planowanym złożeniem tortu. Dajemy mu wówczas czas na odpowiednie wysuszenie. Czekoladowy krem przygotowujemy tylko z dwóch składników: kremowej śmietanki i gorzkiej czekolady. Z ich połączenia otrzymamy ganache, który wymaga długiego schładzania(...)czas można przemieszać. Rondelek z kremem przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i wstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki. Mocno schłodzoną masę przekładamy do miski i ubijamy jak bitą śmietanę, do otrzymania gęstego kremu. Wykładamy na blat bezowy i wstawiamy do lodówki. Przed samym podaniem wierzch dekorujemy świeżymi owocami (większe można pokroić na kawałki
cool and mintyUwielbiam truskawki, świeże, pachnące soczyste owoce które można wykorzystać do wszystkiego! Na śniadanie, do obiadu, deser czy na kolację. Mogłabym je jeść przez cały rok, ale
Słodkie PrzyjemnościOreo Cake Urodziny siostrzyczki nie mogły by się odbyć bez tortu. Zastanawiałam się jednak, jaki byłby najlepszy, wtedy zobaczyłam jak zajada popularną czekoladę "Milka oreo", pomyślałam sobie, czemu nie - w końcu wszyscy chyba lubią oreo, a już na pewno moja siostra. Składniki: Na ciasto: 250 g margaryny 8 łyżek wody 1 cukier wanilinowy 4 łyżki kakao 1 szkl(...)piec 45 min do tzw. suchego patyczka". Wystudzić, ściąć ewentualną górkę i przekroić na dwa placki. Krem biały: Mocno schłodzoną śmietankę z oreo ubić mikserem (jak zwykłą bitą śmietanę). W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietankę z białą czekoladą, odłożyć ok. 1/3 do dekoracji, resztę przełożyć do masy oreo i krótko zmiksować do połączania obydwu mas. Na pierwszy placek nałożyć
My sweet a life