Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej(...)kremem posmarować wierzch ciasta i wstawić je do lodówki na około 2-3 godziny. 14. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i posmarować je resztą czekoladowego kremu. Z powrotem wstawić ciasto do lodówki na około 20 minut. 15. Rozwałkować czerwony lukier na grubość około 3-4mm i przykryć nim ciasto (patrz zdjęcie). Wyrównać przy brzegach
Mała CukierenkaTort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady(...)wierzch ciasta i wstawić je do lodówki na około 2-3 godziny. 14. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i posmarować je resztą czekoladowego kremu. Z powrotem wstawić ciasto do lodówki na około 20 minut. 15. Rozwałkować czerwony lukier na grubość około 3-4mm i przykryć nim ciasto (patrz zdjęcie). Wyrównać przy brzegach
Mała CukierenkaPyszny, słodki i delikatny tort. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. To połączenie słodkiego kremu z białej czekolady i malinowej frużeliny.Łatwy do zrobienia i bardzo efektowny, połaczenie smaków, które z pewnością Was zachwyci. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię(...)blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu czekoladowego, wyłożyć połowę frużeliny malinowej, przykryć drugim krążkiem biszkoptu nasączonym połową pozostałego ponczu. Posmarować pozostałym kremem i wyłożyć resztę frużeliny. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu posmarować ubitą śmietaną. Dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia EwyKojarzycie może "grasshopper cake"? Jeśli nie, to wielka szkoda! Pyszne zielone ciasto z czekoladowym, miętowym lub maślanym kremem, które nadaje się na każdą okazję, zimą
W kuchni Karmel-itkiWitajcie :) Dzisiaj przy piąteczku tak coś na osłodzenie pochmurnego dnia
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki na 16 muffinek 1,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 jajka pół margaryny pół szklanki orzechów włoskich 10 łyżeczek gotowego kremu czekoladowo
Humanistka w kuchnimacie pomysł na słodki upominek dla mamy? Ja dziś prezentuję Wam tort ze zdjęciem! Tort jest bardzo pyszny. Z kremem jagodowym i malinowym. Biszkopt ciemny 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanki cukru 1czubata łyżka kakao 1 duże jajo 1½ szklanki oleju ½ szklanki czekoladowego serka homogenizowanego ½ łyżki octu jabłkowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej Biszkopt jasny 3 jaja
Słodki Zakąteknawet szykować miejsce do zdjęć, po drodze wyjadając co nieco owoców. Tak więc za mus czekoladowy na jajkach zabiorę się dopiero za jakiś czas. :) Świeżo przygotowany mus jest miękki, bardzo delikatny. Długo schładzany jest zaś twardawy i sprawdzi się jako krem do lekkiego tortu. Co do smaku: można gorzką czekoladę zastąpić w części lub w całości mleczną, jednak zrezygnuj
Anioszek w kuchniLubię spełniać marzenia kulinarne mojego Męża :)Szczególnie takie smaczne i słodkie ;)Dużo orzechów i czekolady... Sama słodycz.A przy okazji mogliśmy słodko świętować pół roczku naszego
Lawendowe Niebocoś dla początkujących (np. owsianka, twarożek czy koktajl) i tych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym
Mienta blogLody składające się z kilku warstw, dzięki czemu ten deser można nazwać tortem. Wszystko polane czekoladą i mój lodowy drip cake gotowy. Prosty w przygotowaniu, dobrze się kroi i fantastycznie smakuje :) 400 g czarnych porzeczek 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 2 szklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA: 50 g czekolady gorzkiej 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% świeża czarna porzeczka Porzeczki przełożyć(...)średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą i wylać na spód krem porzeczkowy. Wstawić do zamrażarki na co najmniej parę godzin. Pozostałą kremówkę ubić wlewając pod koniec 1/4 szklanki mleka skondensowanego. Wyłożyć na zmrożoną warstwę porzeczkową i wyrównać. Wstawić ponownie do zamrażarki. Polewę czekoladową przygotować jak tort lodowy będzie całkowicie zmrożony. Czekoladę posiekać i razem z kremówką podgrzewać nad kąpielą
https:KKuchniaMniamurodziny Oliwki upiekłam tort mega czekoladowy. Masa śmietankowo-nutellowa, polewa z czekolady i mnóstwo ulubionych czekoladek córki :) Dekoracja była niespodzianką i to bardzo udaną bo córka była wniebowzięta gdy zobaczyła gotowy tort :) Zaproszone koleżanki również były zachwycone taką dekoracją i oczywiście tym, że mogły bezkarnie podkraść sobie ulubione słodycze z tortu;) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą(...)szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Masa nutellowa: 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego Dodatkowo: 2 mleczne czekolady na polewę * jajka niespodzianki ciasteczka oreo ulubione dziecięce czekoladki Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać
Smakołyki Asiczekoladowe, truskawki. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Na tortownicę 25 cm robię biszkopt z 6 jajek. Krem(...)ponczem, smarujemy dżemem oraz kremem kakaowym. na wierzchu wykładamy masę śmietanową i wygładzamy za pomocą noża moczonego w wodzie. Ponieważ chciałam zrobić napis, a brązowy kolor napisu nie pasował mi do okazji postanowiłam odłożyć trochę jasnej masy i dołożyć do niego dżemu, który wcześniej wykorzystałam do przełożenia tortu. Tort jasny na wierzchu skrywa w środku czekoladową niespodziankę, a które
Państwo Wojtczuk gotują